Dino Galvagno odselio se u Liku u potrazi za održivijim načinom života u skladu s prirodom. U Dnopolju pored Donjeg Lapca izgradio je kuću, zasadio ozbiljan vrt, a u svoje skrovište prima i goste kojima nudi samo ono što sam napravi - od kruha, meda, pekmeza, base i drugih sireva do večere u sljedovima od najboljih lokalnih namirnica.
Galvagno je danas svoja znanja odlučio podijeliti s drugima u Latibula Retreatu, projektu koji je pokrenuo s Ivanom Kukić. A o čemu se radi pročitajte u nastavku.
Kome je namijenjen gastronomski tečaj?
Mladim profesionalcima koji teže proširiti svoja znanja i steći iskustvo pripreme hrane u skladu s prirodom i njezinim ciklusima. Tečaj je podijeljen na četiri godišnja doba da bi polaznici mogli iskusiti sve aspekte proizvodnje (uzgoja) i prerade namirnica i tako steći zaokruženo, cjelovito iskustvo.
Tečaj je osmišljen za mlade profesionalce koji već imaju nešto iskustva ili svoju profesionalnu karijeru žele nastaviti razvijati u tom smjeru.
Polaznici će, temeljem prethodne selekcije biti podijeljeni u male grupe podjednake razine znanja i interesa da bi proces edukacije tekao neometano i na zadovoljstvo svih sudionika. Galvagno poručuje kako će male grupe od svega 4 polaznika omogućiti individualan i potpuno prilagođen pristup.
Što je uključeno?
U cijenu tečaja uključena su noćenja s doručkom, sve namirnice, vodiči i predavači kao i jedan obrok dnevno koji će se u većini slučajava pripremiti zajednički kao dio edukacije.
Koliko traje?
Cijeli tečaj podjeljen je u 4 tjedna tijekom godine, po jedan tjedan u svakom godišnjem dobu.
Svaki tjedan počinje prijavom u smještaj nedjeljom navečer, tako da svi sudionici u ponedjeljak ujutro budu na vrijeme na Latibuli.
Od ponedjeljka ujutro do petka popodne, od 9 do 17 sati stječu se različita iskustva i znanja o uzgoju i pripremi hrane u skladu s prirodnim ritmovima. Svaki dan započinje doručkom na smještaju, dok je zajednički ručak na Latibuli dio planiranog pocesa edukacije i stjecanja iskustva. Odlazak je u petak popodne nakon zajedničkog ručka.
Što ću naučiti?
Cilj tečajeva je mladim profesionalcima pružiti temeljno iskustvo kuhanja u skladu s prirodom.
Tečaj uključuje neposredno iskustvo sakupljanja, lova i uzgoja namirnica, ne s namjerom da polaznike osposobi za rad na tom polju, već s ciljem da kod polaznika stvori svjest o etičkom, prirodnom i ekonomičnom gospodarenju hranom tako da im olakša planiranje jelovnika i komunikaciju s dobavljačima i suradnicima.
Tijekom tečaja polaznici će aktivno sudjelovati u planiranju trenutnih, kao i pripremi namirnica za buduće jelovnike. Usvojit će znanja o uzgoju i sakupljanju biljnih namirnica, rasjeku i pripremi mesa i ribe, te njihovom optimalnom iskorištavanju. Prisustvovat će kreiranju i pripremi jela od strogo lokalnih namirnica u svakoj sezoni.
Naučit će se snalaziti s onim što im je neposredno na raspolaganju, a pritom isporučivati vrhunski gastronomski doživljaj.
OD KULINARSKIH TEHNIKA TEČAJ UKLJUČUJE:
- Različite tehnike prerade sirovog mlijeka: sirenje, fermentacija, soljenje
- Tehnike fermentiranja namirnica biljnog, ali i životinjskog porijekla
- Prerada i upotreba divljeg bilja, te njihova primjena u suvremenim jelima
- Temelje prepoznavanja gljiva i različite upotrebe u jelima
- Kuhanje divljači
- Priprema različitih začina i ekstrakata iz prirode i njihova primjena
- Priprema različitih pekarskih proizvoda s divljim kvascima
Cijena tečaja?
Puna cijena godišnjeg tečaja - 2500 € po osobi
Za prvu godinu (2026.) -10% - 2250 €
Plaćanje cijelog iznosa unaprijed dodatno -15°% - 1912,50 €
Plaćanje u obrocima 30 dana prije termina - 4×562,50 €
Kako se prijaviti?
Slanjem upita s priloženim životopisom na [email protected] do kraja siječnja 2026. Životopis će olakšati odbir polaznika za formiranje homogenih grupa.
Prvi turnus je planiran u drugoj polovici veljače.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....