test dobre hrane

DRUGI DIO VELIKOG KUŠANJA HUMUSA: našli smo čak 31 verziju s dodatnim okusima. Neke ne bi trebale postojati, no neke su nas ugodno iznenadile

Premda su kombinacije kreativne, većinu ne bismo ponovili!

Oko porijekla humusa kroz godine su se vodile brojne rasprave, posebice između Libanonaca i Izraelaca, zato što oba naroda tvrde da je namaz od slanutka s dodatkom tahini paste upravo njihov izum. No, iako je u obje zemlje humus iznimno popularan, pa čak i neslužbeno proglašen nacionalnim jelom, povjesničari tvrde kako se porijeklo humusa prvenstveno veže za Egipat i Siriju. Što od klasičnih humusa možete pronaći u domaćim dućanima potražite na poveznici.

image
Darko Tomaš/Cropix

Humus je prilično jednostavno jelo i, osim ako niste u velikoj žurbi i na stol ga želite staviti što prije, vrlo lako ga možete pripremiti i kod kuće. Trebat će vam konzerva slanutka (ili slanutak koji ste skuhali sami), limunov sok, sol, papar, tahini i protisnuti češnjak. Kako navodi izraelsko-britanski chef Yotam Ottolenghi, kojeg mnogi smatraju kraljem humusa, uvijek je dobro sa slanutka skinuti opne, kratko ga prokuhati (čak i onaj iz konzerve) u vodi u koju ste dodali sol i malo kumina, a zatim prebaciti u blender s malo tekućine u kojoj se kuhao i ostatkom sastojaka.

image
Darko Tomaš/Cropix

Dobra ideja bit će i dodatak maslinova ulja. Količine svih sastojaka prilagodite samo svom ukusu, a želite li da humus bude kremastiji i rjeđi, pri blendanju uvijek možete dodati još tekućine. Kada humus prebacite u zdjelicu, dodati mu možete i, primjerice, polusušene rajčice, sitno nasjeckano začinsko bilje s maslinovim uljem, čili u ulju ili druge dodatke po želji. Poslužite ga uz pita kruh, krekere, grisine ili drugi dodatak po želji.

HUMUSI S DODATNIM OKUSIMA

Chef select, Hummus Dried Tomatoes, 200 g, Lidl
Cijena:
1,69 eura

Grublje teksture, fini miris. Nije prenapadnog okusa. Ima i rajčice i paprike, sve se lijepo osjeti. Pogođen okus, sve se prepoznaje. Malo je slaniji. Lijepo balansiran. Rajčica daje i slatkoću. Jako dobar.

image
Darko Tomaš/Cropix

Ribella, Hummus Italiano Tomato & Garlic, gluten free, 200 g, Kaufland
Cijena:
2,25 eura

Vide se krupni komadi povrća koji su naknadno dodani jer je sam humus jako izblendan i kremast, kao šlag. Intenzivnog okusa. Jako se osjeti origano. Možda malo preumjetan i nabrijan.

image
Darko Tomaš/Cropix

Ribella, Hummus Pumpkin Seeds, gluten free, 200 g, Kaufland
Cijena:
2,25 eura

Prejako izblendan, podsjeća teksturom na majonezu. Zelene boje, ima komadiće bučinih sjemenki koje se lijepo osjećaju. Jako blag, nije uopće kiseo, previše mastan.

image
Darko Tomaš/Cropix

Alnatura, Hummus sa slanutkom i sušenim rajčicama, 180 g, Muller
Cijena:
2,39 eura

Tamnocrveni, napucan okusom. Ne bismo rekli da je humus, samo se rajčica osjeća. Kao da jedeš koncentrat rajčice iz tube. Kiseo je, preintenzivan. Koristili bismo ga kao podlogu za pizzu ili bruskete.

image
Darko Tomaš/Cropix

Vege Carnex, Hummus s ajvarom, 95 g, Kaufland
Cijena:
1,79 eura

Čvrste teksture. Više ajvar nego humus, ali neki osjećaju oboje. Svima suvišna kombinacija.

image
Darko Tomaš/Cropix

Alnatura, Hummus sa slanutkom, smokvama i datuljama, 180 g, Muller
Cijena:
2,39 eura

Zvuči najzanimljivije. Moderni humus, podsjeća na afričku kuhinju. Miriše na cimet, lagano ljutkast. Pašu datulje i smokve. Okus se razvija od slatkoće, prema kiselkastosti, pa se zatim javlja ljutina. Ovo bismo uzeli da impresioniramo bogate prijatelje.

image
Darko Tomaš/Cropix

Ekozona humus s ciklom, 200 g, bio bio
Cijena:
2,89 eura

Izražajne boje. Ne sviđa se svima miris. Okus relativno dobar, osjete se vlakna cikle. Dosta kiseo, a ljutina ostaje u ustima. Dobro su izbalansirali okuse, ali većinu nije oduševio.

image
Darko Tomaš/Cropix

Ribella, Hummus Caramelized Onion, gluten free, 200 g, Plodine
Cijena:
2,25 eura

Miriše po luku i češnjaku. Tekstura jako kremasta, možda previše. Voljeli bismo da je malo gušće. Sam se humus dobro osjeti. Vide se komadići luka, no nema dovoljno slatkoće koju bismo očekivali od karameliziranog luka. Fali soli.

image
Darko Tomaš/Cropix

Argeta, Veggie povrtni namaz od slanutka i crne masline, 95 g, Kaufland
Cijena:
1,89 eura

Izrazito tamni humus, na miris se jako osjeti maslina. Okus dosta prazan, vodenast, a gorak. Tapenada bude intenzivnijeg okusa. Ne osjete se uopće ni sezam ni slanutak. Nepotrebna kombinacija.

image
Darko Tomaš/Cropix

Smid, Hummus namaz od slanutka s bučinim uljem, 210 g, bio bio
Cijena:
4,09 eura

Jako tekuć i zrnat. Dosta začinjen i ljutkast. Osjeti se aroma bučina ulja. Više je kao dodatak jelima nego kao humus.

image
Darko Tomaš/Cropix

NAJBOLJI LJUTI HUMUS

Guru, Hummus Jalapeño, gluten free, 180 g, Plodine
Cijena:
2,45 eura

Okej miriše. Svjetlozelene boje. Tekstura je dobra, kremast. Jako je dobar. Osjete se i slanutak i sezam i jalapeño. Na prvu se osjeti humus pa se razvija ljutina, nije pretjerana ljutina. Jako dobro, sviđa nam se. Odličan!

image
Darko Tomaš/Cropix

Nutrigold, Organski hummus od bundeve, 135 g, Tvornica zdrave hrane
Cijena:
2,39 eura

Žućkasto-zeleni, grube teksture. Ima sladak miris i okus. Sadrži bundevu koja se baš osjeti. Nije se svima svidio, no nekima je okej.

image
Darko Tomaš/Cropix

Alnatura, Hummus sa slanutkom, paprikom i patlidžanom s roštilja, 180 g, Muller
Cijena:
2,39 eura

Lijepa tekstura. Ukusan je, patlidžan se jako osjeti. Slatkasto, ima malo gorčine, ali fali soli. Okej je, ali više kao povrtni namaz nego kao humus. Za poslužiti uz roštilj.

image
Darko Tomaš/Cropix

Ekozona, Humus s avokadom, 200 g, bio bio
Cijena:
2,99 eura

Čudna kombinacija sastojaka. Izrazito kiselo, kao da je guacamole spojen s humusom. Kao da im je pobjegla kiselina - nema smisla. Nije nas oduševio.

image
Darko Tomaš/Cropix

Bio Gourmet, Hummus sa slanutkom i crnim kimom, 180 g, Muller
Cijena:
3,44 eura

Miriše jako na kumin. Vodenast i prazan nekako. Jako je gorak i slan. Dugo ostaje okus gorčine u grlu. Nije nam užitak.

image
Darko Tomaš/Cropix

Ribella, Hummus Olives, gluten free, 200 g, Kaufland
Cijena:
2,25 eura

Izgleda sivo, uopće nije primamljiv. Osjeti se maslina u mirisu. Kremasta tekstura. Gorko i samo maslina prevladava, možda čak malo i užeglo. Izgleda da se jednostavno masline ne može spajati s humusom.

image
Darko Tomaš/Cropix

Sana delikatese, Hummus s dodatkom zelene paprike, 250 g, Konzum
Cijena:
3,45 eura

Mješavina peršina s uljem na površini humusa. Ima i velikih komadića slanutka. Vidi se što jedemo, što nije loše. Kremasta tekstura humusa. Nije baš ukusno jer nekako ne paše zelena paprika, a gorko je i od peršina.

image
Darko Tomaš/Cropix

Ekozona, Humus s brokulom, 200 g, bio bio
Cijena:
2,99 eura

Gust humus, rustikalne grube teksture. Neobična kombinacija sastojaka, očekivali smo drukčiji okus. Jako je kiseo, kao da im je pobjegla kiselina. Neki osjećaju brokulu, ali većini kiselina prevladava.

image
Darko Tomaš/Cropix

Sana delikatese, Hummus s dodatkom bučinih sjemenki, 250 g, Spar
Cijena:
3,49 eura

Gusta tekstura i gladak humus. Vide se bučine sjemenke. Dobar okus. Gorkast je, po bučinim sjemenkama i ulju. Sviđa se većini, osjeti se slanutak i super su pogodili balans.

image
Darko Tomaš/Cropix

Spar, Veggie Hummus Trio namaz - natur, curry, korijandar-limeta, 210 g (3 x 70 g), Spar
Cijena:
2,19 eura

Natur smo preskočili. Curry je dosta tekuć i kremast. Curry inače dobro ide s humusom, ali ovo je pregorko. Gorčina ide na ljutinu, ne paše. Korijandar i limeta su okej ako voliš korijander. Osjeti se fino limeta. Preintenzivni okusi i dosta kiseli humusi. Ostaje gorčina u ustima nakon oba.

image
Darko Tomaš/Cropix

Vege Carnex, Hummus sa sjemenkama bundeve, 95 g, Kaufland
Cijena:
1,79 eura

Tvrd. Ima vidljive komadiće sjemenki. Nema baš dobar miris, podsjeća na ustajalu tekućinu od kuhanja slanutka. Loš okus.

image
Darko Tomaš/Cropix

NAJBOLJI HUMUS S DODATNIM OKUSOM ZA PONIJETI

Esti, Caramelized Onion Hummus & Pita Chips, 130 g, Konzum
Cijena:
1,99 eura

Ulje se malo odvojilo. Kremasta tekstura. Lagano slatkasto po karameliziranom luku. Jako fino. Voljeli bismo da su komadići luka unutra. Krekere su odlično uparili.

image
Darko Tomaš/Cropix

Ekozona, Humus s crvenom paprikom, 200 g, bio bio
Cijena:
2,99 eura

Ima miris po siru s vrhnjem. Malo vodenast. Nije ljut, ali je jako kiseo, kao da im je pobjeglo. Osjeti se dimljena paprika u prahu.

image
Darko Tomaš/Cropix

Sana delikatese, Hummus s dodatkom čilija, 250 g, Spar
Cijena:
3,49 eura

Dobra tekstura. Ima odvojeni dio s čilijem koji se može promiješati i dozirati. Dosta slano. Nije preljuto, malo gorkasto. Ostane u ustima intenzivan okus od čilija, kao da je u prahu.

image
Darko Tomaš/Cropix

Chef Select, Hummus Spicy with Chili, 200 g, Lidl
Cijena:
1,69 eura

Jako dobra tekstura. Miriši fino na slanutak. Vuče na ajvar po okusu, odnosno na pečenu papriku. Nije baš ljutkast. Mogao bi biti puno ljući.

image
Darko Tomaš/Cropix

Probios, Il Nutrimento, Hummus Curry, 180 g, Tvornica zdrave hrane
Cijena:
4,15 eura

Jako se razdvojila masnoća, loša tekstura. Jako masno, tehnička greška. Ne bi smjelo biti tako odvojeno, odbija na prvi pogled. Neonski žuto. Okus nije toliko loš. Dobro se osjeti curry.

image
Darko Tomaš/Cropix

Argeta, Veggie povrtni namaz od slanutka s crvenom paprikom, 95 g, Kaufland
Cijena:
1,89 eura

Guste teksture. Slatkastog okusa, na rog papriku. Ne bismo ga prepoznali kao humus. Kao pašteta od crvene paprike, slanutak je samo pomoćno sredstvo da poveže.

image
Darko Tomaš/Cropix

Divan, Hummus Hot & Spicy, 200 g, Konzum
Cijena:
1,72 eura

Gusta tekstura. Osjete se dobro slanutak i sezam. Suha ljutina, dodana vjerojatno pomoću čilija u prahu. Agresivno ljuto, nije baš nekakva ugodna ljutina. Dosadan.

image
Darko Tomaš/Cropix

Ribella, Grab & Go, Hummus spicy and Crackers, gluten free, 130 g, Konzum
Cijena:
2,09 eura

Jako je kremast, možda previše. Ima komadiće paprike, okej je. Nije jako ljuto, niti intenzivnog okusa. Krekeri su od slanutka, ukusni su i hrskavi, ali oduzimaju pozornost od humusa.

image
Darko Tomaš/Cropix

Argeta. Veggie povrtni namaz od slanutka s čilijem i limunom, 95 g, Kaufland
Cijena:
1,89 eura

Tekstura paštete, stisnuto. Osjeti se malo i kumin u mirisu. Čak zanimljivog okusa, citrusno. Kao da je naribana korica limuna unutra. Nije kiselo, a nije baš ni ljuto. Suptilno, okusi dobro izbalansirani. Funkcionira.

image
Darko Tomaš/Cropix

Ribella, Hummus Spicy, gluten free, 200 g, Kaufland
Cijena:
2,25 eura

Prekremast, previše samljeven, pjenast. Osjeti se onako prazan, vodeni okus. Kiselkast malo. Nije posebno ljut. Ništa posebno.

image
Darko Tomaš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 08:42