VIKEND U AUSTRIJI

Bili smo na putu: U ovom gradu svi su ludi za pivom i rade najbolju pohanu piletinu u cijeloj zemlji

Što jesti, gdje popiti najjeftinije i prema mnogima najbolje pivo u gradu i kako prepoznati prave Mozart kugle

Iako austrijski Salzburg na prvu ne bismo svrstali među top gastro destinacije, nedavni nas je posjet u tom razmišljanju ipak uspio razuvjeriti. Osim odličnog piva, kojim se ovdje posebno ponose, u Salzburgu smo sasvim neočekivano isprobali i najbolju piletinu u, barem tako kažu, cijeloj Austriji, naučili kako raspoznati prave od lažnih Mozart kugli, pa i isprobali poznati desert koji nas je instantno podsjetio na klasik iz djetinjstva s malim pomakom. Kako sve ne bi ostalo samo u dobrom sjećanju, napravili smo mali vodič za vikend u Salzburgu koji će vam, vjerujte, itekako poslužiti odlučite li se počastiti odlaskom u grad Wolfganga Amadeusa Mozarta i nadaleko poznatog Augustiner piva.

image
Coldsnowstorm/Getty Images

TRŽNICA ZA DORUČAK, POHANCI ZA RUČAK, PIVO ZA VEČERU

Jedno od mjesta koje na putovanjima posjećujemo prvo su tržnice. Ima nešto posebno šarmantno u šušuru i svježim, mirisnim plodovima malih, iskrenih proizvođača pa tako, logično, obilazak nismo mogli propustiti niti ovdje. Lokalci su nas uputili na salzburšku tržnicu smještenu tik do poznate pivnice Zipfer Bierhaus, mjesto na kojem se subotom ujutro okupljaju vlasnici malih, lokalnih OPG-ova kako bi ponudili pažljivo uzgojene plodove, a mi smo ih, naravno, bez previše pitanja poslušali i u rano subotnje jutro se zaputili upravo tamo.

image
Lidija Lončarić/privatna Arhiva/
image
Lidija Lončarić/privatna Arhiva/

Ovdje možete kupiti sezonsko voće i povrće kao što su šparoge i jagode, ali i dobar kruh ili perece s jednog od velikih šarenih štandova. Mesnice na kotačima također su simpatičan detalj, a osim svježeg mesa i jetrica u čaši, možete kupiti i nareske pa od svega pomalo sastaviti prilično dobar doručak. Nude se i različiti namazi u rinfuzi, a posebno nas je zainteresirao i štand s domaćim sirevima svih vrsta, oblika i mirisa. Ovog smo se puta odlučili počastiti domaćom šunkom od mangulice, kupili smo i peciva iz male lokalne pekarnice, sjeli za jedan od nekoliko praznih stolova u rano jutro još uvijek zatvorenih kafića i započeli svoju gozbu. Da bi doživljaj bio potpun, dodali smo tu i mjericu slatkih eko jagoda koje smo platili 7 eura i prepustili se žamoru i opuštenoj atmosferi skromne, ali simpatične tržnice.

image
Lidija Lončarić/privatna Arhiva/
image
Lidija Lončarić/privatna Arhiva/

Nakon toga, između kojeg piva i pereca u obližnjim pivnicama, red je ubrzo došao na ručak. Iako smo za vrijeme boravka u Salzburgu obišli nekoliko restorana, onima koji dolaze prvi puta svakako bismo preporučili Bärenwirt, mjesto na kojem se, pazite sad, radi najbolja pohana piletina (backhendl) u cijeloj Austriji. Ili su nam barem tako rekli.

image
Lidija Lončarić/privatna Arhiva/

Dok smo čekali svoju porciju, naime, na ulazu u kuhinju zaustavili smo osoblje i pokušali saznati u čemu je točno tajna slasnog pohanog pileta na koji ovdje baš svi dolaze.

"To vam nažalost ne mogu otkriti", rekla nam je s osmijehom na licu simpatična, ali stroga žena u 40-ima, pa dodala: "Ali ono što vam mogu reći jest da koristimo najkvalitetnije sastojke. Pazimo na svaki detalj, posebice na kvalitetu mesa i kruh od kojeg sami radimo mrvice. U porciji poslužujemo pet komada mesa po osobi, a uz piletinu dolazi i salata od krumpira u koju obavezno stavite malo bučinog ulja, bit će vam tako još ukusnije", rekla nam je i pružila malu bočicu s crnim uljem.

image

Osim po pohanoj piletini, ovaj restoran poznat je i po goveđoj juhi u kojoj se dobiva zbilja velika knedla. Isprobali smo je i prilično nam se svidjela, no prvi odabir ovdje svakako nam je moćna, gusta i kremasta juha od piva

Lidija Lončarić/privatna Arhiva/

I zbilja, kada je na stol stigla poveća porcija, priznat ćemo vam, čak smo i mi ostali zatečeni. Pet velikih komada mesa, od pohane jetrice, preko prsa pa do zabatka, u običnim okolnostima poslužilo bi nam da, uz odlično začinjenu krumpir salatu s matovilcem, nahranimo cijelu redakciju Dobre hrane i još jedan komad spakiramo za sutrašnji gablec. Cijelu porciju tako ovog puta, nažalost, nismo uspjeli pojesti, ali nam je već pri prvim zalogajima postalo jasno zašto ovu piletinu nazivaju najboljom u zemlji. Sočna, hrskava i slasna, podsjetila nas je na onu kakvu su obično radile naše bake, i to samo kada bi bile posebno dobro raspoložene.

image
Privatna Arhiva/

Uz pola vrhunskog pohanog piceka, naravno, najbolje se slaže pivo, a u Bärenwirt, srećom, poslužuju jedno od popularnijih u zemlji, čija se pivovara i pivnica nalazi na samo nekoliko koraka hoda od restorana – Augustiner.

Nije nam preostalo drugo već nakon obilnog ručka kalorije potrošiti u obilasku upravo njihove velike proizvodnje, a kasnije se nagraditi kriglom hladnog piva u prostranom vrtu pivnice. Saznali smo tako da je u pitanju jedna od dvije Augustiner pivovare, s time da se druga nalazi u Münchenu u susjednoj Njemačkoj. Ona u Salzburgu nešto je mlađa, izgradili su je 1621. godine augustinski redovnici, a zgrada u kojoj se danas nalaze pivovara i pivnica kasnije je korištena i kao vojarna nakon čega su je preuzeli benediktinci. Dio povijesti i danas je sačuvan u samoj zgradi, što je čini prilično dobrim odabirom za vođenu turu nakon koje njihov nadaleko poznati lager sjeda još bolje.

image
Lidija Lončarić/privatna Arhiva/

Zanimljivo je dodati i da Augustiner pivo odležava čak 10 tjedana prije punjenja u boce i bačve i upravo je zato nježnije i mekše, a samim time ne sjeda teško poput mnogih danas lako dostupnih industrijskih piva. I to je samo jedan od razloga zašto ga Austrijanci toliko obožavaju i zašto se već u samoj pivovari, kroz drive-in na kojem u gotovo svako doba dana možete naići na kolonu vozila, ili u ogromnoj pivnici u sklopu same pivovare, proda čak 70 posto proizvedenog piva. A proizvede se, kako smo otkrili, zbilja puno, čak oko 18 tisuća litara dnevno. U samoj pivovari radi 15-ak ljudi, još uvijek koriste dio nekadašnje opreme i tehnike za dobivanje piva, a ono što nam je posebno zapelo za oko jest i to da pivo pakiraju samo u bačve i staklene boce jer, kako su nam rekli, limenke stvaraju nepotreban otpad i ne mogu se ponovno iskoristiti, a to je nešto što u svom poslovanju ne podržavaju.

image
Lidija Lončarić/privatna Arhiva/
image
Lidija Lončarić/privatna Arhiva/

Pivnica u sklopu pivovare je, pak, nešto sasvim drugačije od svega što smo do sada imali prilike doživjeti, a inače obožavamo dobro pivo i čest smo gost različitih pubova i pivnica. Ogromna, prostrana hala ispunjena je štandovima s hranom na kojima možete kupiti kruh i peciva, šunku i popularni Leberkäse, slastice od kojih su nam za oko posebno zapele divovske šaum role, ali i gotova jela kao što je superpopularni bečki odrezak s prilozima. Među zanimljivije grickalice koje se ovdje nude uz pivo svakako bismo ubrojili i svježu rotkvu narezanu u spiralu koja košta 2,50 eura po porciji i neobično se dobro slaže uz hladni, osvježavajući lager.

image
Privatna Arhiva/
image
Lidija Lončarić/privatna Arhiva/
image
Lidija Lončarić/privatna Arhiva/
image
Lidija Lončarić/privatna Arhiva/

Usput, dobro je spomenuti i kako je pivo ovdje jeftinije nego u ostatku pivnica u gradu, gdje ćete ga uglavnom platiti oko 5-6 eura, dok će vas u Augustineru koštati 3,60 eura za kriglu od pola litre. Nije ni čudno, stoga, što prije nego što se pivnica i otvori, pred vratima već stoji dobro raspoložena ekipa, a potom u velikim grupama ulaze, raspoređuju se u nekoliko prostranih prostorija ili, ako je vrijeme povoljno, u hladovinu ugodne terase. Jedan od doživljaja koje ćemo iz Salzburga posebno upamtiti zasigurno je taj nevjerojatan ulazak nestrpljivih Austrijanaca koji ovdje, osim druženja s prijateljima i obitelji, često slave i rođendane, godišnjice ili se jednom tjedno ili mjesečno sastaju s kolegama s posla i stvaraju simpatične tradicije.

ZA ONE KOJI BAŠ JAKO VOLE PIVO

Ljubiteljima piva mogao bi se svidjeti i obilazak pivnice Stiegl, a samo nekoliko kilometara van Salzburga, u mjestu Obertrum, nalazi se i mala obiteljska pivovara vrijedna pažnje s tradicijom dugom čak 400 godina - Trumer.

image
Lidija Lončarić/privatna Arhiva/

MOZART KUGLE I NOCKERLN ZA DESERT

Nakon nekoliko krigla laganog, pucketavog, osvježavajućeg lagera, na redu su i glavne turističke atrakcije. Obilazak starog grada, Mirabel vrtova ili Hohensalzburg i Hellbrunn palača, ali i kupovina suvenira. A postoji li bolji suvenir iz Salzburga (osim piva), od originalnih Mozart kugli? Iako diljem grada postoje brojni dućani u kojima možete pronaći ručno rađene kugle od čokolade i marcipana, original ćete pronaći samo u Fürst slastičarnicama i prepoznat ćete ga po srebrnom omotu i likom Mozarta koji gleda u desno. Kupiti ih možete u već unaprijed pripremljenim pakiranjima, koja su dobra odabir za poklon, no isplativija opcija svakako će biti kugle kupiti u rinfuzi. U tom slučaju cijena jedne bit će oko 1,70 eura.

KAKO KUPOVATI MOZART KUGLE?

Zaboravite Mozart kugle u zlatnom omotu s crvenim likom Mozarta kakve se mogu kupiti i u hrvatskim trgovinama i potražite original. Prepoznat ćete ga po srebrnom pakiranju, liku Mozarta koji gleda u desno i pomalo nepravilnom obliku kugle. Svaka se kugla izrađuje ručno i originalni primjerci mogu se kupiti u slastičarnicama Fürst. Osim toga, na ručno rađene kugle u plavom pakiranju naići ćete i u supermarketima. Ipak, one nisu originalne, ali mogu poslužiti kao jeftinija varijanta suvenira koji ćete zatim podijeliti ekipi. Za usporedbu, jedna originalna Mozart kugla koštat će vas 1,70 eura, a 10-ak komada kugli u plavom pakiranju iz supermarketu oko 10 eura.

image
Lidija Lončarić/privatna Arhiva/

I na kraju, prije nego legnete spavati i krenete razmišljati o obavezama koje vas čekaju po povratku s kratkog izleta, još kratko zasladite život i počastite se salzburškim nockerlom. Riječ je o desertu koji će vas najprije zaintrigirati izgledom, a potom vas na prvi zalogaj podsjetiti na omiljene šnenokle u malo drugačijem izdanju.

image
Tg23/Getty Images/istockphoto

Radi se od tučenih bjelanjaka koji se zapeku, a zatim se jelo prelije umakom od voća. Često su to upravo kiselkasto slatkaste maline. Ponegdje ćete naići na varijantu u kojoj se voće nalazi na dnu deserta i pomalo je džemaste teksture. Lagan, prilično sladak, ali i zanimljiv desert jedan je od onih koje ćete zasigurno dobro upamtiti, što zbog zanimljive teksture i izgleda, a što zbog uzbuđenja koje izaziva trenutak kada prvi put zaronite žlicu u slatku pjenastu skulpturu nalik planinama prekrivenim snijegom. Salzburger Nockerln možete naručiti u gotovo svakom restoranu u gradu, a mi smo odličan pojeli u pivnici i restoranu Sternbräu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 21:17