Nikoga nije posebno iznenadilo što je prije nekoliko dana Michelinovu zvjezdicu dobio hvaljen zagrebački restoran visoke kuhinje Noel, glavnog kuhara Gorana Kočiša i Ivana Juga, sommelierskog prvaka Hrvatske 2018. godine. Uz Noel, u novom Michelinovu vodiču za Hrvatsku zvjezdicu je dobio i restoran Draga Di Lovrana mladog chefa Danija Srdoča, a svoje zvjezdice zadržali su šibenski restoran Pelegrini Rudolfa Štefana, rovinjski Monte Danijela Đekića i dubrovački 360 Marija Curića.
“Moderan restoran s ugodnim osvjetljenjem te trendovskim namještajem, u kojem gosti mogu uživati u uzbudljivim jelima, punim boja, koje priprema vlasnik, chef Goran Kočiš. Ukusna moderna i kreativna jela ovdje se poslužuju uz ponudu hrvatskih, francuskih i talijanskih vina koje pomno odabire sommelier”, napisali su u Michelinu o Noelu.
Restoran Noel u vlasništvu je tvrtke Verbena, registrirane na adresi Dukljaninova 1, gdje se restoran nalazi. Vlasnik tvrtke Verbena je Jurica Novak, a suvlasnik je dugogodišnji partner chefa Gorana Kočiša, sommelier Ivan Jug.
Na Noelovoj adresi Dukljaninova 1 registrirana je i druga tvrtka, Medium Rare, čiji su suvlasnici Goran Kočiš, Ivan Jug i Mihaela Novak, supruga Jurice Novaka.
Investicija u najbolji i najskuplji zagrebački fine dining restoran Noel, na mjestu neuspješnog projekta chefa Dina Galvagna sa sličnim ambicijama Peta četvrtina, 2016. godine bio je gotovo tajni poslovni pothvat jednog od najboljih hrvatskih konzultanata, prvog čovjeka moćne američke konzultantske kompanije McKinsey za jugoistočnu Europu i doktora fizike Jurice Novaka.
Poslovni prostor u Dukljaninovoj 1 kupio je i 2013. investirao u uređenje ekskluzivnog restoranskog interijera Dubravko Kmetović. Kmetović je uz svog partnera Dražena Karšića od 2013. suvlasnik tvrtke Majur Hotelski servis, a oboje su prije bili top-menadžeri u Francku i u Agrokoru. Dubravko Kmetović bio je među zaslužnijima za proboj Jane na američko tržište, a potječe iz dobrostojeće obitelji jer je njegov otac Ivo Kmetović bio član Uprave i vlasnik desetak posto dionica Francka.
Dubravko Kmetović je u kupnju i uređenje prostora u Dukljaninovoj 1, u kojem je Dino Galvagno 2013. otvorio restoran Peta četvrtina, prema grubim procjenama uložio oko 2 milijuna eura, s kupnjom prostora obližnjeg Blok bara od istog vlasnika.
Nakon što je Peta četvrtina propala, vlasnik prostora ostao je Dubravko Kmetović, a u dugoročni najam 2016. uzela ga je tvrtka Verbena Jurice Novaka i Ivana Juga. Dugogodišnjim partnerima Goranu Kočišu i Ivanu Jugu za preuređenje prostora i pokretanje posla, prema istim procjenama, bila je potrebna investicija od oko 200.000 eura.
Jurica Novak nije krio svoje vlasništvo u Noelu. Vjerovao je u Kočiša i Juga, koji su se prethodno dokazivali u zagrebačkom restoranu Apetit, investirao je u njihov ambiciozan restoranski projekt, ali se nikada ni na koji način nije želio isticati u javnosti.
To nije ništa neobično jer su i u svijetu vrhunski restorani poznati po glavnim kuharima, a malotko zna tko su im vlasnici.
Jurica Novak ni kao konzultant nije se često javno isticao, a u jednom od rijetkih medijskih istupa prije nekoliko godina rekao je da su hrvatski aduti proizvodnja hrane, turizam, koji nije dosegnuo maksimum u prihodovnom smislu, i energetika.
- Ni na koji se način nisam želio eksponirati oko Noela otpočetka, a za Michelinovu zvjezdicu isključivo su zaslužni Goran Kočiš i Ivan Jug. To je njihov veliki uspeh - suština je onoga što je preko prijatelja poručio Jurica Novak iz Varšave, gdje trenutno boravi. Naime, Jurica Novak i njegova supruga Mihaela, s kojom ima blizance, imaju prijavljena prebivališta u poljskoj metropoli.
Jurica Novak (45) diplomirao je na američkom Cornellu, jednom od sveučilišta iz Ivy Leaguea, kako se naziva osam najprestižnijih američkih fakulteta. Doktorirao je teorijsku fiziku na britanskom Cambridgeu. U Europapress holdingu sredinom dvijetisućitih kratko je bio prokurist WAZ-a za poduzeća Arena i Hand Design, a od 2006. godine radi za moćnu američku kompaniju McKinsey, najjaču konzultantsku kuću u svijetu koju nazivaju i najjačim think-tankom u svijetu. Okupljaju nobelovce i najbolje mozgove svijeta, ruše predrasude i postavljaju trendove. McKinseyjevi stručnjaci često se aktiviraju na strateškim projektima u državama diljem svijeta, a poznati su i po pro bono analizama za tržišta u razvoju.
Jurica Novak uspješno je osnivao McKinsey u regiji i kompaniju je ustrojio na području Hrvatske, Rumunjske i Srbije. Samo tvrtka McKinsey Croatia, u kojoj je Jurica Novak šef i predstavnik vlasnika, ostvaruje godišnje prihode do sto milijuna kuna.
Prije nešto više od godinu dana, u veljači 2018., Jurica Novak neko vrijeme spominjao se kao potencijalni nasljednik Ante Ramljaka na mjestu izvanrednog povjerenika Agrokora. Navodno je imao potporu u Vladi i među većinom vjerovnika. Kako je poznato, tada je za izvanrednog povjerenika odabran Fabris Peruško, koji je u McKinseyju radio od 2008. do 2013. godine.
Tvrtka McKinsey i Jurica Novak konzultantske poslove za Agrokor do tada su radili i u vrijeme Ivice Todorića i Ante Ramljaka. U Todorićevo su vrijeme, između ostalog, radili na poslovima integracije Mercatora u Agrokor, nakon što je Todorić preuzeo najveći slovenski trgovački lanac, što ga je na kraju, prema mišljenjima mnogih, i dovelo do bankrota.
U Ramljakovo vrijeme McKinsey i Novak radili su kao konzultanti financijskog sektora, za što su, kako je bilo objavljeno, tražili honorar od 120.000 eura tjedno.
I u Peruškovu mandatu McKinsey i Novak imaju veoma istaknutu ulogu, a izgledno je da bi i u novoj kompaniji Fortenova mogli imati važne pozicije.
- Ne bi iznenadilo ni da Jurica Novak bude izabran za predsjednika Uprave Fortenove. Jedan je od rijetkih naših zaista stručnih konzultanata, zna sve o Agrokoru jer za njih radi godinama, komunikativan je, elokventan, šarmantan... Govori jednostavnim rječnikom, a tako govore samo oni koji doista znaju - govori njegova poznanica.
Druga poznanica kaže da je “Jurica cool tip sa sjajnim interesima kao što su jedrenje, biciklizam, fina vina i fina hrana”.
- U slobodno vrijeme uživa s ekipom jedriličarskog kluba Medveščak, a skipper im je Jan Winkler. Nakon jedne regate Jurica je otvorio neku skupocjenu bocu vina jer je kolekcionar i vinski znalac, a voli i zna uživati - kaže.
Nekoliko ljudi koji su radili s njim gotovo jednoglasno ističu da je u poslu iznimno stručan i efikasan, a kao osoba simpatičan i pozitivan. Jedna ekonomska novinarka otkrila je da je znanjem, stavom i osobnošću šarmirao nju i većinu njezinih kolegica.
Osim što je vlasnik tvrtke Verbena, u čijem je vlasništvu jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, Jurica Novak sa Sašom Madžarom suvlasnik je tvrtke Kurs od obale, koja se bavi savjetovanjem i marketingom. Elitni restoran poput Noela na prvi pogled može se činiti kao sigurna investicija, ali to baš nije tako. U Zagrebu je malo koji elitni restoran uspio opstati dulje vrijeme. Noel postoji gotovo dvije i pol godine, a visoki standardi koje su postavili i kojih se drže Goran Kočiš i Ivan Jug znatno poskupljuju poslovanje. Ljudi iz restoranskog biznisa procjenjuju da je Noelu potrebno i do 20.000 kuna prometa dnevno kako bi poslovao pozitivno. Teško da su do sada ostvarivali taj prosjek, smatraju insajderi iz restoranskog biznisa.
- Jako je teško poslovati s restoranom, posebno na ovako visokom nivou, ali mi smo zacrtali svoj put i borimo se. Ja sam u restoranu po 12 sati dnevno i svi dajemo sve od sebe kako bismo ostvarili svoju viziju. Michelinova zvjezdica može donijeti jako puno u poslovnom smislu, ali jedino kroz još veći interes gostiju, a posljednjih dana, otkad je Michelin objavio novi vodič, zaista nemamo slobodnog stola - zadovoljno komentira glavni kuhar Noela Goran Kočiš.
U drugoj polovici prošle godine Jurica Novak je, navodno, planirao izaći iz vlasništva restorana Noel, no u međuvremenu se mnogo toga promijenilo. Od listopada 2018. traju pregovori o otvaranju drugog restorana, u Bujama u Istri, a sada su Kočiš i Jug osvojili toliko željenu Michelinovu zvjezdicu, što će, nesumnjivo, utjecati i na to da bi se investicija u restoranski biznis uspješnom hrvatskom konzultantu mogla višestruko isplatiti.
- U Bujama se otvara ekskluzivni butik hotel, a njegovi vlasnici željeli su u sklopu hotela imati najbolji restoran. Pregovori su trajali, a sada znamo da uskoro otvaramo drugi Noel u Bujama - potvrdio je Goran Kočiš.
Dečki iz Noela očito znaju pobjedničku formulu, jer u svijetu uglavnom opstaju etablirani restorani visoke kuhinje s nekoliko licencnih restorana po drugim gradovima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....