USUSRET BOŽIĆU

SVE PEČENKE KOJE MORATE NAPRAVITI OVOG BOŽIĆA: Pet provjereno dobrih recepata za najbolji obiteljski ručak!

Stižu nam blagdani. Proslavljat će se u obiteljskom i prijateljskom krugu, a na našim stolovima će se naći neka od delicija - purica, patka ili guska, teletina, janjetina ili možda svinjetina. Uz neizostavno zadovoljstvo druženja s obitelji, komentirat ćemo rezultat pripreme pečenja - je li bilo sočno, suho ili prepečeno.

Nekada, u vrijeme naših majki i očeva, baka i djedova, pa i dalje od toga, meso se pripremalo i jelo vrlo rijetko. Bilo je rezervirano isključivo za nedjeljni ručak ili posebne prigode. U to skromno doba takva se hrana i više cijenila, njezinoj se pripremi pristupalo s pažnjom i poštovanjem. Danas se također prema onome što se kuha za blagdane ili nedjeljni ručak odnosimo na isti način. Ti specijalni dani nas nekako usredotoče na ono najbolje, vadimo kuharice, proučavamo recepte, ispitujemo one starije, mijesimo, pečemo. Osnovni problem kod pečenja zasniva se na tome da meso ne prepečemo, odnosno da ga ne presušimo jer tada postane tvrdo i neukusno.

Imamo za vas par savjeta kako da nikada ne pogriješite i napravite savršeno božićno pečenje i ove godine!

  • Meso treba biti odmrznuto.
  • Obavezno pri odležavanju meso mora biti u hladnjaku.
  • Šećer u salamurama možete zamijeniti medom manje intenzivnog okusa.
  • Nakon što meso izvadite iz salamure (koju biste uvijek trebali napraviti), dobro ga osušite.
  • Kako biste dobili hrskavu koricu, meso možete premazati mješavinom meda i octa.
  • Prije pečenja meso temperirajte - nije poželjno da ga pečete hladno.

A sad, zasučite rukave i bacite se na pečenje!

Rolana svinjetina s pikantnim nadjevom od ajvara

Teleće pečenje s ajvarom

Roast lamb leg with vegetables and fresh herbs in blue casserole bowl on rustic wooden background, top view
Getty Images/iStockphoto

Patka iz rola s ajvarom

Cutting the roast duck and oranges on a black slate board. horizontal view from above
Getty Images/iStockphoto

Janjeći kotleti s pestom od ružmarina i ajvarom

Gourmet Lamb Chops
Getty Images/iStockphoto

Pureći file punjen pancetom i malidžanom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2024 21:02