Recenzija restorana

U povijesnoj jezgri Dubrovnika, u samom srcu stare gradske luke, nude se dobro razrađena i ukusna jela po prijateljskim cijenama

S razlogom je Gradska kavana Arsenal jedan od najpopularnijih dubrovačkih restorana među lokalnim stanovništvom

Jedan od najstarijih dubrovačkih restorana, smješten u samom srcu stare gradske luke, Gradska kavana Arsenal, otvorena je davne 1895. godine, a ime duguje povijesnoj lokaciji. Naime, nalazi se unutar prostora koji je u vrijeme Dubrovačke Republike služio kao arsenal u kojem su se gradili poznati dubrovački trgovački brodovi - galije i karake. Ovo mjesto pršti od povijesti i lijepo je da je restoran odlučio odati počast ovoj lokaciji dodavši Arsenal u ime (premda ga turisti možda češće povezuju s nogometnim klubom).

Restoran je zapravo smješten na dvije strane - s jedne je terasa koja gleda na glavni trg u starom gradu - Lužu, dok je veća terasa smještena u bivšem arsenalu i ima pogled na more, odnosno na staru gradsku luku. Među lokalnim stanovništvom se zapravo ime spontano podijelilo - kad kažemo da idemo u Gradsku kavanu, mislimo na manju terasu koja gleda na crkvu sv. Vlaha, dok se ime Arsenal koristi za veću terasu koja je smještena u staroj gradskoj luci. Najčešće je manja terasa izbor za jutarnju kavu, dok je ona veća uobičajen izbor kad želimo nešto pojesti.

U Arsenalu je također dostupna ponuda za doručak i light lunch, te su ova lagana jela odličan izbor za vruće, ljetne dane.

image

Terasa restorana gleda na gradsku luku

Privatni album

Ovaj restoran ima jedan od većih prostora u staroj gradskoj jezgri, i čini se da je pun u svako doba dana i noći. U ljetnoj sezoni svakako treba rezervirati stol na vrijeme, iako je uvijek moguće i ušetati i pričekati, ali možda nećete dobiti onaj s pogledom, a uistinu je magičan. Mi smo se odlučili doći na večeru jer je atmosfera nekako najljepša dok se sunce spušta nad gradskom lukom.

Prilikom pokušaja rezervacije, restoran je bio popunjen nekoliko dana unaprijed, pa su nam rekli da možemo doći i vidjeti ima li slobodnih stolova - odlučili smo pokušati, i sreća nas je pomazila. Odmah su nam našli stol, koji je bio odmah u prvom redu do gradske luke, s lijepim pogledom.

image

Juneći carpaccio

Privatni album

Za predjelo smo odlučili podijeliti juneći carpaccio (18,90 €), tuna tartar (18,90 €) i salatu od hobotnice (20,30 €). Uz predjelo smo popili Aperol Spritz (13,70 €) i odličan prosecco Colleti Kolarić (8,80 €).

Juneći carpaccio bio je blago dimljen, poslužen s rikulom, smokvama, aioli majonezom i umakom od meda i senfa. Meso je bilo jako ukusno i lijepo začinjeno, slatkoća i kiselost bile odlično izbalansirane, a krutoni su dali hrskavost koja je zaokružila cijelo jelo. Smokve se bile neobičan dodatak, ali budući da im je sezona, svidjelo nam se kako su se uklopile u ovo jelo.

image

Tuna tartar

Privatni album

Tuna tartar je bio pripremljen u pomalo nesvakidašnjoj kombinaciji, s pistacijom, wasabi majonezom i perlama od bijelog balsamica. Svježina tune nije razočarala, a svidjela nam se ova pomalo spicy verzija tartara.

image

Salata od hobotnice

Privatni album

Salata od hobotnice bila je odlično začinjena, a hobotnica je bila dovoljno mekana, ali ne i previše, tako da je također ispunila očekivanja.

Za glavno jelo smo odabrali crni rižoto (22,20 €), file brancina u škartocu (32,20 €) i biftek (38,40 €).

image

Crni rižoto

Privatni album

Crni rižoto nam je jedno od omiljenih dalmatinskih jela, te smo ga imale prilike probati puno puta, u restoranima raznih kategorija, a Arsenalova verzija ovog jela je apsolutni pobjednik svih crnih rižota koje smo dosad probali. Okus je iznimno pun i izbalansiran, lijepo se osjeti sipa i maslinovo ulje, nije pretjerano slan ni začinjen (što je često slučaj s ovim jelom diljem obale), riža je al dente, a sve je i jako lijepo prezentirano, što je također vrlo zahtjevno u ovom jelu. Crni rižoto je poslužen s mozzarellom i čipsom od riže koji jako dobro zaokružuju cijelu priču, a također daju i vrijednost vizualnom dojmu jela.

image

Riba u škartocu

Privatni album

File brancina je pripremljen u škartocu i poslužen s povrćem sa žara. Riba je bila lijepo pečena, sočna i dobro začinjena. Povrće je također bilo korektno. Nemamo prigovora na ovo jelo, radi se o klasiku koji je uvijek dobar izbor za laganu večeru.

image

Biftek

Privatni album

Biftek smo naručili rare, odnosno sirov i takav je i došao. Radi se o fileu francuskog goveda, a poslužen je s umakom od gljiva i kremom od pastrnjaka. Meso je bilo točno kakvo treba biti, sočno, slano i slasno. Umak od gljiva bio je ukusan, a krema od pastrnjaka je dobro osvježila intenzivni umak.

image

Rozata

Privatni album

Za desert smo odlučili probati dva tradicionalna dubrovačka deserta: tortu od skorupa (7,20 €) i dubrovačku rozatu (6 €).

Rozata je bila lagana i prozračna, smatramo da je šlag na vrhu bio nepotreban, ali je sam kolač bio ukusan. Nije bio ni previše sladak ni pretežak nakon obilne večere.

image

Torta od skorupa

Privatni album

Torta od skorupa je desert koji jako volimo, a nije ga baš uvijek lako naći u starom gradu te smo bili sretni što ga Arsenal ima u ponudi. Torta nas nije razočarala, bila je ukusna i sočna, slojevi biskvita bili su mekani i lijepo se osjetila aroma limunove korice, a na bademima se nije štedjelo, tako da je cijeli okus bio bogat i pomalo luksuzan.

Kad smo zatražili račun, bili smo ugodno iznenađeni sa 20% popusta, te su nas također počastili desertom.

Osoblje Arsenala je bilo na nivou - uvijek profesionalno, ali i pristupačno, te su jako dobro organizirani, s obzirom na veliki broj stolova i gužvu. Ambijent je također jako ugodan, pogled je divan, a na terasi u gradskoj luci uvijek lagano puše tako da je dobar izbor za ljetne večeri.

image

Gradska kavana Arsenal

Privatni album

Gradska kavana Arsenal je s razlogom jedan od najpopularnijih restorana među lokalnim stanovništvom, jela su dobro razrađena i ukusna, usluga je besprijekorna i smatramo da je odlična vrijednost za novac, i dobar odabir za doručak, ručak ili večeru.

infobox-jl}574677{/infobox-jl}

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 10:00