Iako se situacija sad već vratila u normalu, u našoj metropoli je tijekom ljeta na trenutke bio pravi izazov pronaći mjesto za ručak ili večeru, uz tek nekoliko iznimaka koje su, sasvim razumljivo, vrvjele turistima. Od ponedjeljka do subote to je mjesto bio i Purger (nedjeljom ne rade, što je vrijedna informacija ako ste naumili uputiti se u centar na obiteljski ručak).
Ova tradicionalna gostionica radi od 1932. godine, održala je svoj karakterističan izgled, a privlači i velike grupe stranaca svih dobnih skupina, goste koji žele autentičnu zagrebačku hranu u jednako takvom ambijentu. Mjesta u Purgeru ne nedostaje, a možete birati između nekoliko različitih prostorija, kao vanjske i unutarnje terase, koje smo na taj vrući ljetni dan ipak zaobišli i držali se klimatiziranog prostora.
Sam Purger na jelovniku ima sve klasike domaće kuhinje, od roštilja i iznutrica do jela na žlicu, što u ljetnom periodu znači da nude i punjene paprike, kao i knedle sa šljivama i marelicama, koje nikako nismo htjeli preskočiti. Taj smo posjet započeli odličnom juhom od rajčice (4€), dobro odmjerene kiselosti i slatkoće, s rižom koja je bila meka, ali ne i raskuhana. Juha dolazi u velikom metalnom jušniku u izdašnoj porciji koja se može podijeliti s još nekim, a ako niste jako gladni, pripazite da ne pretjerate jer će vas zvati na još.
Za glavna jela odabrali smo spomenute punjene paprike s pireom (10,50 €), kao i patku pečenu na ražnju s mlincima (14 €), uz klasičnu salatu od kupusa (3,50 €).
Porcija od dvije punjene paprike došla je u rijetkom umaku od rajčice poslužena u velikom jušniku iz kojeg se sami poslužujete. Pire krumpir dolazi na pladnju sa strane, u više nego dovoljnoj količini da ga ostane čak i kad paprike već nestane. Pire je bio dobro izrađen, bez grudica i ugodne teksture, dok je sama smjesa u paprikama bila rahla i bogata, a opet kompaktna, s rižom i dobro začinjenim mljevenim mesom. Svakako bismo se na njih ponovno vratili, makar na brzi gablec.
Patka s ražnja dolazi s mlincima koji su dodatno umočeni u mast pa imaju slastan okus, a usto se nisu raspadali, iako su i dalje bili meki.
Sama patka je bila izvrsno pečena, no ne bi nam smetalo da je koža bila ipak malo hrskavija. Bila je meka i kao kuhana, vjerojatno jer se parila poklopljena prije posluživanja. Vrijedi napomenuti da je i dalje bila dobro začinjena te nije pretjerano kvarila opći dojam.
Za desert smo odlučili uzeti knedle sa šljivama i marelicama (3,50 €/kom). Oba punjenja bila su od kiselijih voćki pa je bilo potrebno dodatno zasladiti knedle. Tijesto je bilo glatko, dobro kuhano, meko i ukusno.
Knedle su poslužene s poprženim krušnim mrvicama koje su bile ipak previše namočene, što se vjerojatno neće svidjeti onima koji su navikli na hrskanje mrvica posipanih cimetom i malo šećera pod zubima dok jedu obavezne ljetne knedle. Jedete li ih inače s malo kiselog vrhnja, morate ga dodatno zatražiti.Iako je usluga bila dobra, prijateljski raspoloženi i ustvari simpatični konobari starog kova na mahove su bili čak malo i previše uporni oko toga tko će sve jesti juhu i koliko nje je pojedeno, što nas je vratilo u djetinjstvo i vječne borbe za obiteljskim stolom oko jela, i to najčešće upravo juhe pa nećemo lagati kad kažemo da smo se doista osjećali kao doma.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....