REZERVACIJA OBAVEZNA

Stvarno dobra preporuka: ovdje ćete u ribljim jelima uživati od prvog do posljednjeg slijeda

 Privatna arhiva
Samosvojna Marina Gaši doista živi zero waste tako da u ovaj novigradski restoran bez rezervacije ne možete doći

U novigradskom restoranu Marina nećete večerati ako niste rezervirali, što u svijetu visoke kuhinje nije neobično. No, u nas ipak nije uobičajeno vidjeti kako, unatoč tome što neki stolovi nisu bili zauzeti, nenajavljene namjernike koji su poželjeli sjesti pristojno otprave jer - "nema slobodnih mjesta". Samosvojna Marina Gaši, jedna od naših najboljih chefova, beskompromisna je i u tom smislu, te istinski zastupa zero waste filozofiju. Svaki dan nabavlja isključivo najkvalitetniju svježu ribu i plodove mora, točno onoliko koliko joj treba za određen broj gostiju. Koji ne znaju što ih točno čeka, jer dok ne ode po dnevni ulov kod lokalnih ribara, ne zna ni ona, barem ne u potpunosti. A nije rijetkost ni da razni stolovi iste večeri dobiju poneke različite sljedove, jer npr. Jakobovih kapica nije bilo za sve.

image
Goran Sebelic/cropix/cropix/

U ugodnom interijeru kuće na samoj rivi novigradske marine te je kasnoljetne večeri za pet stolova, na terasi i unutra, bilo desetak gostiju. Mi smo sjedili unutra pa smo mogli kroz prozor poluotvorene kuhinje vidjeti Marinu Gaši kako, zenbudistički mirno i potpuno koncentrirano, radi svoj posao. Uz nju, tu je samo još jedna pomoćnica, dok se njezin muž, sommelier Davor Buršić nenametljivo bavi gostima.

Od dva degustacijska menija, od šest i osam sljedova, odabrali smo kraći (680 kn), te se odlučili za butelju vina, svježi Knebelov riesling koji bi, pretpostavljali smo, uspješno trebao pratiti većinu jela.

Već je pozdrav iz kuhinje u tri mala zalogaja - pralina od brancina u crnom sezamu, keks s inćunom i salatica od orade - prezentirao filozofiju Marine Gaši: čisti okusi morskih jela u intrigantnim kombinacijama koje ne zasjenjuju temeljnu namirnicu.

Prvi slijed - kapesante - bio je takav: sirovo meso školjke s umakom od jaja kapesante i hrskave mrvice paljenog ljubičastog batata. Vrlo ukusno jelo; poželjeli smo tek da je carpaccio samo malo hladniji.

image

Kapesante

Privatna arhiva

Sljedeća dva jela bila su nam poznata otprije, no nije nam bilo žao - štoviše, bili smo sretni što su se zadržala na meniju.

Marinirani brancin izvanredno se slaže s kavom i kandiranim kumkvatom, a oguljena rajčica napunjena mesom jastoga, posuta sumakom i crnom soli i poslužena u vodi rajčice - još jedan Marinin ljetni klasik - prava je bomba svježine i nježnih, ali intenzivnih okusa, koje smo odgađali zaliti gutljajem vina. Jedan od najljepših morskih tanjura ovoga kao i prošloga ljeta.

image

Brancin s kavom i kumkvatom

Privatna arhiva
image

Rajčica i jastog

Privatna arhiva

Uslijedio je škamp u umaku s ukiseljenom čičokom. Slatko meso najfinijeg jadranskog raka i osvježavajuće kockice hrskave čičoke dodatno je intenzivirao čili prah.

Peti slijed bilo je maleno gnijezdo od tjestenine s kolaturom od srdele, posuto krušnim mrvicama s češnjakom i mladim lukom. Vrlo ukusan i možda najklasičniji tanjur.

I na kraju još jedno jelo koje znamo otprije: ombra (kavala) - iako je prošli put, koliko se sjećamo, to bio gof - s umakom od gorušice i tempurom od peršinova lista. Umak je bio izvrstan, sjemenke gorušice pucketale su u njemu poput kavijara, a peršin iz tempure savršeno hrskav.

image

Ombra u umaku od gorušice

Privatna arhiva

Deserti se kod Marine dodatno naručuju (60 kn). Odlučili smo se za sladoled na štapiću i čokoladne praline. Dvije kocke sladoleda na štapiću bile su obučene u hrskavu bijelu čokoladu, ispod koje je limunsko osvježenje pojačano kickom čilija. Praline, napunjene čokoladnim ganacheom, došle su u kombinaciji sa slanim karamelom i posute crumbleom od pečenih badema i keksa. Sve skupa, jako fino, zabavno i nimalo preslatko.

Marina Gaši kuha s veseljem i posvećeno. Već desetak godina raste i vjerojatno nikad nije bila bolja. Svoju izvanstrujašku poziciju objašnjava time kako je ne zanimaju priznanja i nagrade, kuha za sebe, ono što voli i kako se njoj sviđa. Ako se ikad prestane zabavljati, prestat će i kuhati. Ekonomija restorana Marina najjednostavnija je moguća, bez ambicije da se zaradi više nauštrb vrhunskog servisa i hrane, ali i našeg komfora. U njezinoj ponudi isključivo su jela od svježih morskih namirnica, nadahnuta i iskrena. Neka se od njih ponavljaju u varijacijama, no smišlja i nova, a voljeli bismo da ih je i više. Iako ne želimo da nam s menija nestane rajčica i jastog, ili riba u umaku od gorušice.

Riječ je, svakako, o uzbudljivom i strastvenom kuhanju koje Marinu Gaši svrstava među najbolje hrvatske chefove, a njezin restoran u adresar svih koje zanima visoka kuhinja. Mi ćemo svakako opet doći.

RESTORAN MARINA

Adresa: Ul. Sv. Antona 38, Novigrad

Hrana: 9/10

Ambijent: 8/10

Usluga: 10/10

Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:53