RECENZIJA RESTORANA

Popularni zagrebački restoran nudi kvalitetnu hranu, ali vas vjerojatno neće izuti iz cipela

A ponekad je sasvim u redu otići na večeru gdje znate da ćete dobiti solidnu uslugu i kvalitetna jela bez previše pretencioznosti

Maredo je u posljednjih nekoliko godina prošlo kroz značajne promjene. S preuređenim interijerom koji ostavlja snažan prvi dojam, restoran uspijeva spojiti eleganciju i monumentalnost, nalik na modernu crkvu koja vas odmah uvede u ozbiljan ton večere. Prostorno gledano, Maredo je impresivan – visokih stropova, s tamnim drvenim elementima koji stvaraju sofisticiranu atmosferu. Maredo je redefinirao svoj prostor i jelovnik kako bi privukao zahtjevniju publiku. I neka je.

image
Privatna Arhiva/

U svakom kutku restorana su elegantni stolovi, udobne stolice i diskretne svjetiljke koje daju toplinu prostoru. Nema tu previše dodatnih ukrasa, ali upravo ta minimalistička estetika omogućava da se gosti osjećaju kao da je cijeli restoran jedan veliki oltar posvećen vrhunskoj hrani i piću. Prilično dobro osmišljeno.

image
Privatna Arhiva/

Mi smo našu večeru na Trešnjevci započeli pozdravom iz kuhinje – rižinim krekerom s namazom od sira. Kreker je bio lagan i hrskav, dok je namaz donio kremastu teksturu. Dobar, ali ne previše uzbudljiv početak. No, s obzirom na to da je to bio tek pozdrav iz kuhinje, nije bilo razloga za zabrinutost.

image
Privatna Arhiva/

Za predjelo, odlučili smo se uzeti klasični tatarski biftek (16 €). Nažalost, ovdje je došlo do malog razočaranja. Meso, koje bi trebalo biti zvijezda ovog jela, izgubilo je svoju bit pod težinom majoneze i drugih začina. Umjesto da dominira, okus mesa je bio gotovo neprimjetan, a umjesto suptilnih začina, prevladavala je preintenzivna mješavina koja je ubila svježinu bifteka. Tatarski biftek može biti pravo gastronomsko iskustvo, no ovaj put to nije bio slučaj.

image
Privatna Arhiva/

Za glavno jelo odlučili smo se za medium pečeni biftek (250 grama, 29 €), poslužen uz zanimljiv i neočekivano ukusan prilog. Meso je bilo savršeno pečeno – sočno i mekano, s laganim okusom dima. Ali ono što je stvarno iznenadilo bio je prilog (3,50 €). Pečena mrkva s hummusom, sumacom, limunom, korijanderom, melasom od šipka, ukiseljenim povrćem i prahom od paljenog bilja bila je odlična. Zvuči kao puno elemenata, ali sve su se komponente savršeno nadopunjavale. Chimichurri umak (3 €), koji smo uzeli dodatno, donio je pravu dozu svježine i začinjenosti. Sve u svemu, ovo jelo je položilo.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Uz biftek, uzeli smo i striploin steak (22 €/250 grama), koji je također bio izvrsno pečen, ali ono što je opet zasjenilo meso bio je prilog (5 €). Grilani bok choy, kremasti krumpir, za‘atar labneh i lješnjak crumble - kombinacija kremastog, hrskavog i začinjenog bila je odlična. Dok je meso bilo na razini, prilozi su ponovno preuzeli pozornicu. Odlično je da više "ulažu" u kreativnost priloga nego samog mesa – koje treba zadržati svoj bazični okus, i biti savršeno pečeno.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Jedna bitna sitnica: često u restoranima salate dolaze nezačinjene, ostavljene na milost i nemilost gostima da sami odrade posao. No, ovdje je salata bila savršeno začinjena. Ova naizgled nevažna sitnica zapravo je velika stvar. Nitko ne želi dodatni posao.

Uz večeru smo pili Matoševićevu Grimaldu crnu, koja je idealno pristajala uz ova mesna jela, bilo nam je jako drago pronaći je na vinskoj karti.

Večer smo završili pitom od jabuka (6 €). Bila je to klasična verzija ovog deserta, ni za pohvaliti ni za pokuditi. Nije bila preslatka pa je lijepo zaokružila cijelu večeru.

image
Privatna Arhiva/

Maredo je restoran koji nudi kvalitetnu hranu, ali koji vas vjerojatno neće izuti iz cipela. To nije nužno loše – ponekad je sasvim u redu otići na večeru gdje znate da ćete dobiti solidnu uslugu i kvalitetna jela bez previše pretencioznosti. Iako je nekoliko elemenata moglo biti bolje (poput tatarskog bifteka), ukupno iskustvo je bilo pozitivno. Maredo je mjesto koje, iako možda ne ostavlja trajni dojam, svakako zaslužuje pažnju ljubitelja dobrog mesa i kreativnih priloga.

Maredo

Adresa: Zagreb, Florijana Andrašeca 14

Hrana: 7/10

Ambijent: 9/10

Usluga: 9/10

Cijena: €€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 10:00