RECENZIJA: BOTA ŠARE

Ovaj zagrebački restoran poznat je po svježoj ribi i dobrom sushiju, ali na nekim bi jelima ipak trebali poraditi

Zagrebački restoran Bota Šare dobra je opcija kada se zaželite sočne ribe ili sushija, no neka su nas druga jela ipak pomalo razočarala

Ovaj restoran u istočnom dijelu Zagreba poznat je po uvijek svježoj ribi i kvalitetnom sushiju, što nam je bio dovoljan razlog da se na vrući ljetni dan uputimo na jednu od ljepših terasa u gradu kako bismo provjerili je li ta reputacija i dalje opravdana.

image
Privatna Arhiva/

Naša rezervacija za troje bila je u 19 sati, taman kad se asfalt počinje hladiti, a konobar nas je ljubazno i profesionalno uputio prema našem stolu. Konobari u Bota Šare pripadaju staroj gardi, uljudni su i (vjerojatno) znaju imena svih svojih stalnih gostiju napamet. Dobar konobar, kako nam kažu, mora znati ime i prezime svakog svog gosta.

Apetit smo razbudili domaćom viljamovkom koja je bila izvrsna. S vinske karte, koja je prilično široka i uključuje vina iz cijele Hrvatske, odabrali smo Venje Enjingi iz 2006. godine, robusno crno vino bogatog i kompleksnog okusa koje je dekantirano za našim stolom. Butelja košta nešto ispod 43 eura. Odlično vino, da smo uzeli drugu butelju, odabrali bismo isto vino.

Večeru smo započeli izborom nekoliko vrsta sushija, tatarskim od kozica (12 eura) te sirovim škampima. Ovo je jedan od rijetkih restorana gdje ih možete jesti sirove. Ako ih naručujete, cijena je 90 eura po kilogramu, a mi smo 30 dkg (šest velikih škampa) platili 27 eura. Konobar će vas pitati želite li limun, maslinovo ulje ili nešto drugo uz škampe – mi smo odbili jer sirovi škampi najbolji su kada se jedu sami. Bili su izvrsni.

image
Privatna Arhiva/

Tatarski od kozica bio je jedan od najboljih ribljih tatarskih koje smo probali, a između ovog i onog od tune, koji smo ovdje znali pojesti ranije, preporučujemo kozice. Bio je sladak, jače začinjen i aromatičan – s domaćom dalmatinskom pogačicom, odličan.

image
Privatna Arhiva/

Izbor sushija ovdje prilično je velik, teško ćete se odlučiti za favorita, a mi smo ovaj put odabrali Specijalnu rolu Bota (škampi u tempuri, krastavac, avokado, omotano tunom) i Oyster rolu (kamenice u tempuri, krastavac, avokado, sezam). Svaka rola bila je čisto savršenstvo, bez pretjeranih i nepotrebnih umaka, krema i dodataka, uglavnom samo povrće i dobra riba.

image
Privatna Arhiva/

Voljeli bismo reći da se naš entuzijazam nastavio i kroz sljedeće slijedove, no nažalost, to se nije dogodilo. Kada nam je konobar naveo koje se vrste ribe nalaze na Plitici Bota (nismo bili zainteresirani za tunu i brancina), odlučili smo isprobati rižoto od kozica i škampa (22 eura), stonski rižoto (17 eura) te miješane školjke na buzaru (25 eura).

Oba rižota su nas razočarala već pri dolasku na stol, najprije zbog neobično čvrste konzistencije, a zatim i boje, koja je bila toliko blaga da smo zaključili da temeljac nije korišten. Riža je bila dovoljno kuhana, a škampa i kozica nije nedostajalo, ali intenzivan umami okus koji dolazi samo od bogatog temeljca od ljuski i glava škampa, koji je ključan za ovakav rižoto, potpuno je izostao.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

U Zagrebu postoji nekoliko restorana gdje možete pojesti znatno bolji rižoto od škampa ili kozica. Šteta. Komentar je isti i za stonski rižoto kojem je nedostajalo umaka od školjki, a kuhinja je mogla biti hrabrija i sa začinima. Nadajući se da će buzara (na crveno) biti bolja od rižota, bacili smo se na nju, ali opet smo ostali razočarani – školjke su bile odlične, no umak je bio prepun krušnih mrvica koje su neugodno zaokruživale nepce i gotovo pucale pod zubima. Također, i ovom jelu je nedostajalo malo više hrabrosti kad je sol u pitanju.

image
Privatna Arhiva/

Za kraj smo naručili panna cottu (5 eura) i toplu čokoladnu tortu sa sladoledom (5 eura). Čokolada i sladoled uvijek su dobar izbor, no panna cottu smo mogli preskočiti. Želatina se previše osjetila, i, iako nam je jasno kako je ona uobičajena u izradi ovog deserta, uvijek se nadate da neće biti toliko primjetna. Također, panna cotta je i prezentacijski mogla puno bolje izgledati. Na meniju se, osim toga, nalaze i rožata te palačinke u šatou, koje bi možda bile bolji izbor.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Bota Šare je pouzdana adresa za klasičnija riblja jela. Brancina ili bilo koju drugu bijelu ili plavu ribu pripremit će vam savšreno, u što smo se uvjerili već u nekoliko navrata, a i blitva lešo će uvijek biti pravilno skuhana. Hladna predjela i sushi su izvrsni, no neka jela bi zaista mogla biti bolja - uz minimalan trud i ulog. Bilo bi dobro krenuti s rižotom od škampa i kozica.

Bota Šare

Adresa: Ulica kralja Zvonimira 124, Zagreb

Hrana: 6/10
Ambijent: 9/10
Usluga: 10/10
Cijena: €€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 11:38