Recenzija restorana

Ovaj azijski restoran u strogom centru Zagreba nije zamka za turiste, nego mjesto vrijedno preporuke

Torikaya je provjerena adresa za uživanje u ramenu i koktelima, ali ipak uz malo više začina

Malo je azijskih restorana u Zagrebu, ako ih uopće ima, u kojima možete pojesti četiri i više vrsta ramena. Ramen bar Torikaya mjesto je gdje možete upravo to, a da ste pritom relativno sigurni da ćete dobro jesti.

Smješten u Petrinjskoj ulici, Torikaya je doista dašak japanske kuhinje usred užurbanog centra grada. Turisti su tamo česti gosti, ako ne i najčešći, a njihova terasa nudi pogled na sam Trg i vjerojatno je jedan od glavnih razloga zašto privlači strance. Domaći će pak, vjerujemo, radije sjesti unutra - u cool uređen prostor dekoriran neonskim svjetlima i drvenim namještajem.

image
Privatna arhiva

Ako nikada niste bili u Torikayi, vrijedi vam otići, ali ipak imamo nekoliko sitnih sugestija koje bismo voljeli istaknuti. Torikaya se može pohvaliti bogatom ponudom azijskih jela koje će zadovoljiti i najzahtjevnije goste. Naša preporuka? Svakako vege gyoze (9 €) koje su savršeno pržene s izvrsno uravnoteženim punjenjem od gljiva, dimljenog tofua, đumbira i hoisin umaka koje poslužuju s umakom od sezam ulja i soje. Ovaj restoran ima ponajbolje gyoze u gradu i za koje god se odlučite, vege ili one s piletinom, nećete pogriješiti. Također, char siew bao dumplingsi (8 €) koje smo naručili zajedno s gyozama bili su pun pogodak - mekani, aromatični i s punjenjem koje doslovce topi u ustima, a sastoji se od carskog mesa, BBQ umaka, mladog luka i umaka od kamenica.

image

Char siew bao dumplingsi

Privatna arhiva

image

Vege gyoze

Privatna arhiva

Inače, čim smo sjeli, odlučili smo da nećemo piti vino, dan je bio suviše vruć, a užareni asfalt u centru nemilosrdan pa smo odabrali koktele - Hugito (11 €) i Yuzu Collins (10 €). Hugito je, s mješavinom mente i limete, savršen izbor za tople ljetne večeri, dok Yuzu koktel donosi eksploziju egzotičnih citrusa koja će vas odmah osvježiti. Savršeno izbalansirani okusi čine ove koktele zaista pravim užitkom, ne pretjerano puni alkohola, divno osvježavajući, s prirodnim bazama, bili su super odluka - čestitali smo si na ovome.

image

Koktel Hugito

Privatna arhiva

image

Koktel Yuzu Collins

Privatna arhiva

U Torikayu idemo jesti ramen i to je neko pravilo kojeg se držimo, iako smo ovdje valjda već nekoliko puta prošli cijeli meni, uzduž i poprijeko. Naručili smo Miso chicken ramen (16 €) i Tempura shrimp ramen (17 €). Oba jela su bila ukusna, temeljac je bio solidan i relativno bogat okusima, no ipak bismo voljeli da su malo hrabriji sa začinima. Ramen je jelo koje treba probuditi osjetila, a ovako blag, lagano začinjen ramen je kao film bez završetka - jednostavno traži više! Malo više ljutine, intenzivniji okus, nešto što će natjerati nos da curi - bilo bi savršeno. Nije, naravno, nužno da bude ljut, ali nedostajao mu je neki kick. A možda je to samo naša osobna preferencija.

image

Miso chicken ramen

Privatna arhiva

image

Tempura shrimp ramen

Privatna arhiva

Posebnu pohvalu zaslužuje usluga u Torikayi. Osoblje je izrazito ljubazno, pažljivo i uvijek spremno preporučiti najbolja jela s menija. U moru restorana ovakvog tipa, koji "gore" od turista, gdje usluga zna biti neosobna, ovdje se zaista osjeti trud i želja da gosti budu zadovoljni. Svaka čast na tome! Ono što bismo rado istaknuli, uz odličnu uslugu je ambijent koji nerijetko zna biti bučan i užurban, budući da se restoran nalazi u centru grada, što možda nije idealno za one koji traže opuštajuću večeru. Iako terasa nije spektakularna, a buka ponekad narušava doživljaj, interijer i usluga definitivno nadoknađuju taj nedostatak.

image

Tempura shrimp ramen

Privatna arhiva

Cjenovno, Torikaya je vrlo pristupačan restoran, što je dodatni plus za sve koji žele isprobati kvalitetnu japansku kuhinju bez praznog novčanika na kraju večeri, mi smo naš obrok platili nešto manje od 80 eura i otišli kući i više nego siti. Nažalost, zbog izuzetno toplog dana i bogatog obroka (porcije su i više nego poštene, glavna jela nismo uspjeli pojesti do kraja!), nismo uspjeli isprobati njihove deserte - no, to ćemo ostaviti za sljedeći put!

Sve u svemu, Torikaya je sjajan izbor za one koji žele okusiti Aziju u srcu Zagreba. Uz mali poticaj da budu hrabriji sa začinima, ovo bi moglo još dugo ostati omiljeno mjesto za sve ljubitelje ramena i dobrih koktela.

TORIKAYA

Adresa: Petrinjska ulica 2, Zagreb

Hrana: 8/10
Usluga: 9/10
Ambijent: 7/10
Cijene: €€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:08