GDJE ZA VIKEND?

Osim divne prirode i vina, Međimurje nudi i dobru hranu, ovdje nikako nemojte preskočiti gibanicu

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix
Poželite li ovog ljeta dio godišnjeg odmora provesti na kontinentu, provjereno dobar odabir bit će Međimurje...
Poželite li ovog ljeta dio godišnjeg odmora provesti na kontinentu, provjereno dobar odabir bit će Međimurje...

Osim umirujućeg zelenila i sjajnih vina, ovaj kraj nudi i iste takve namirnice pa je prava šteta što brojni međimurski ugostitelji to još uvijek ne znaju prepoznati. Među malobrojnim adresama koje se ipak isplati posjetiti, uz pokoju vinsku kuću i više nego zanimljive manifestacije, našla se i Mala hiža u Mačkovcu kraj Čakovca, jedan od rijetkih tamošnjih restorana koji tradiciju pakira u nešto drugačije, inovativnije ruho.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix


Malu hižu posjetili smo sredinom lipnja, u vrijeme kasnog ručka nedjeljom i mjesto dobili u unutrašnjosti starinski, ali s ukusom uređenog restorana. Uz čašu bijelog kućnog vina vinarije Vuković za svega 9 kuna, s menija smo najprije odabrali jelo opisano kao pržene štrudlice punjene mladim sirom, šparogama i špinatom. No, već po dolasku na stol ostali smo blago razočarani. Iako je jelo bilo bogato i ukusno, porcija pristojna, a tijesto u koje su sastojci bili umotani i zatim prženi hrskavo, moramo priznati da smo, s obzirom na naziv jela, ipak očekivali nešto više, posebice kada je u pitanju cijena od čak 75 kuna.

image
Privatna Arhiva/

No, nedostatak koji smo zamijetili kod predjela, u Maloj hiži vrlo su brzo popravili dobrim glavnim jelima. Pačja prsa s umakom od vrganja (155 kuna) na stol su stigla u kombinaciji s čak tri različita priloga i, iako su sva tri bila korektna, sasvim dobro funkcionirala bi i samo uz svilenkasti umak te popečke od prosa i povrća ili pak krokete od buče. Savijača od krumpira na ovom tanjuru bila je suvišna.

image
Privatna Arhiva/


Za kontrast mesnom jelu, naručili smo i file smuđa sa sotiranim mladim krumpirom i blitvom (145 kuna) i već pri prvom zalogaju zamijetili kako je riba ostala sočna i dovoljno slana, no svakako bismo voljeli da je uz smuđa poslužen i nešto maštovitiji prilog.

image
Privatna Arhiva/


Za kraj, apsolutni favorit kasnog ručka u Maloj hiži bila je njihova međimurska gibanica u kombinaciji sa sjajnim sladoledom od bučinog ulja i sjemenki (40 kuna). Ne dajte se zbuniti, u pitanju nije tek vanilija prelivena uljem, već pravi, okusom i teksturama bogat sladoled poslužen uz komad još tople, friške gibanice. Uz Belovićev muškat po cijeni od 20 kuna za čašu, u pitanju je kombinacija zbog koje nam, u slučaju jake želje za sočnom gibanicom, ne bi bilo nimalo teško sjesti u auto i iz Zagreba potegnuti na kratak, ali sladak izlet do Mačkovca.

image
Privatna Arhiva/


Osim pobrojanih jela, dobro je spomenuti i kako u Maloj hiži možete probati i mesne specijalitete poput odležanog bifteka na žaru (320 kuna), file crne slavonske svinje (215 kuna), lungić (140 kuna), rolicu filea jelena (295 kuna) ili pak janjeći file i kotlet (275 kuna), a tu su i nezaobilazne piletina (125 kuna) i puretina (140 kuna). No, od mesnih klasika daleko zanimljivije zvuče njihovi prilozi pa svakako obratite pažnju na vanjkušece sa sirom i špinatom, krokete od buče, umak od marmelade maslačka i kašoto sa šparogama, sezonske juha (40 kuna) te tradicionalna predjela poput mesa s tiblice (65 kuna) ili pak domaće jetrene paštete (65 kuna).

Mala hiža

Balogovec 1, Mačkovec


Hrana: 7/10
Ambijent: 9/10
Usluga: 8/10
Vrijednost za novac: 7/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 05:31