U ponedjeljak, 2. listopada, u zagrebačkom Petom Kupeu bit će dodijeljene nagrade i priznanja najboljim restoranima i pojedincima na hrvatskoj gastronomskoj sceni za 2023. godinu. Tim događajem obilježavamo vrhunac 12. sezone projekta Dobri restorani u organizaciji magazina Dobra hrana i Jutarnjeg lista. Već više od desetljeća popisujemo, ocjenjujemo i svojim čitateljima preporučujemo mjesta koja nude najljepša i najbolja gurmanska iskustva, bilo da je riječ o visokoj kuhinji, hotelskom restoranu, gostionici koja nudi tradicionalna jela, pizzeriji ili uličnom lokalu s brzom hranom.
Osim prepoznavanja velikih potencijala na sceni i poticanja javnosti da pruži priliku tim novim licima, kao uostalom i skrivenim biserima hrvatskog ugostiteljstva, naš izbor svake godine nagrađuje i dosljednost u vrhunskoj kvaliteti ponude i odnosa prema gostima već poznatih i prepoznatih gastronomskih adresa diljem Hrvatske.
Aktualnu sezonu recenziranja restorana širom zemlje obilježio je i niz promjena: u izbor su po prvi put ušli i neki restorani koji rade kraće od šest mjeseci, timu recenzenata dodali smo i nove suradnike iz raznih krajeva Hrvatske, a samu sezonu zaključujemo i na već spomenutoj novoj lokaciji. Time smo polako, ali sigurno počeli uvoditi neophodne promjene kojima ćemo osvježiti ovaj dugovječni projekt.
Glavne četiri kategorije u izboru Dobrih restorana i ove godine su: tradicionalni restorani, restorani visoke kuhinje, restorani kreativne urbane kuhinje i hotelski restorani visoke kategorije.
Svaki od restorana posjetili smo i ocijenili prema četiri osnovna kriterija - kvaliteti hrane i usluge, ambijentu i sveobuhvatnoj vrijednosti za novac. Uz njih, proglasit ćemo, kao i dosad, chefa godine, onoga koji je svojom osobnošću, originalnim pristupom i visokim dosezima obilježio inače sve uzbudljiviju gastro scenu naših prostora.
Posebna nagrada ide i restoranu koji ove godine ima najbolju (ne nužno i najbogatiju) vinsku kartu, a ponovno ćemo proglasiti i mladu nadu među chefovima, kojoj će pripasti nagrada utemeljena 2019. godine i koja nosi ime Andreja Barbierija, velikog chefa koji je prerano otišao ostavivši dubok trag na domaćoj sceni.
Najuži izbor konkurenata po kategorijama nije donesen samo na temelju vrlo čitanih recenzija koje smo objavljivali u tiskanim i web izdanjima Dobre hrane i Jutarnjeg lista, nego i uz pomoć mreže upućenih suradnika iz svih krajeva naše zemlje koji poznaju scenu i redovito posjećuju restorane. Njihova nam je suradnja, zbog ograničenog vremena za ocjenjivanje, ali i zbog šire slike, bila vrlo važna.
Ovim putem zahvaljujemo i dugogodišnjem generalnom partneru projekta Dobri restorani Hrvatskoj turističkoj zajednici, kao i drugim vjernim partnerima, tvrtkama Badel 1862, Velpro i Coca-Cole HBC Hrvatska na podršci tijekom još jedne uspješne sezone.
Nakon što najboljima budu uručene nagrade i plakete, njihova će gastronomska zvijezda još narasti. Vjerujemo da će im to donijeti nove goste, koji možda nisu dosad još uživali u njihovim tanjurima, ali i novu motivaciju, pa čak i obavezu da istražuju dalje i kuhaju još bolje. A projekt Dobri restorani svoju će 13. sezonu započeti već nekoliko mjeseci nakon završetka aktualnog izbora, kako bismo uspjeli posjetiti i ocijeniti što više ugostiteljskih objekata po cijeloj Hrvatskoj. Nadamo se da ćemo i budućim naporima uspjeti pobuditi motivaciju za izvrsnom kvalitetom i zdravu konkurenciju, ali i potaknuti nove hrabre iskorake u gastronomskoj kreaciji.
Recenzije restorana možete potražiti na portalu Dobra hrana, na ovoj poveznici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....