RECENZIJA: HOSTEL PLUS

Na najljepšoj terasi u Vinkovcima pojeli smo izvrsne rolice s patkom i još bolji janjeći burrito

Mladu i entuzijastičnu ekipu Hostela Plus posjetili smo već prošle godine i ugodno se iznenadili, no ni ove sezone ne staju - istražuju, isprobavaju i dodaju nova jela, ali ne pretjeruju s jelovnikom

Nedjeljni obiteljski ručak na otvorenom činio se kao sasvim logičan izbor na topli proljetni dan s obzirom na to da smo računali na mjesto na najljepšoj restoranskoj i jednoj od najljepših ugostiteljskih terasa u Vinkovcima. Planove nam je umalo pokvarila činjenica da su svi stolovi na terasi restorana Hostela Plus u koji smo se uputili bili zauzeti. No, naš ručak su spasili iznimno uslužni zaposlenici koji su ‘‘izmislili‘‘ dva stola i ugurali nas sa strane, a slično je prošao i mladi par koji se pojavio nešto iza nas, ali kao ni mi, to nisu nikako zamjerili.

image
Privatni album

Dok smo pregledavali jelovnik, nismo mogli ne uživati u zelenilu i bogatstvu cvijeća, te idealno glasnoj glazbi koja je osiguravala pozadinu i razgovor bez potrebe za dizanjem glasa. Istovremeno, djeca (ali i svi oni koji imaju potrebu kreativno se izraziti) mogla su kratiti vrijeme crtajući kredama po podu, koje im ovdje stoje na raspolaganju. Jedina stvar koja nas je rastužila je budućnost prekrasne stare kajsije, fokalne točke terase, koja očito broji posljednje godine. Na njoj je još ostalo relativno malo listova i svega nekoliko plodova. No kako se radi o notorno osjetljivim stablima, pravo je čudo da je doživjela ovako duboku starost. Iako, ne sumnjamo da će vlasnici naći adekvatnu zamjenu.

image

Juha od graška

Privatni album

Za paralelno juhu/predjelo smo odlučili probati sezonsku krem juhu od graška i pikantnu krem juhu od mrkve (2,50 eura svaka), a kao predjelo smo naručili raviole punjene srijemušem/medvjeđim lukom za 5,50 € i proljetne rolice s patkom za 5 €. Kako smo odlučili dijeliti, napomenuli smo da nemamo ništa protiv da sva jela stignu istovremeno za stol, što se i dogodilo. Usprkos punoj terasi i unutrašnjosti, jela nismo dugo čekali.

image

Krem juha od mrkve

Privatni album

Obje juhe su bile jako dobre, od graška nježna i krepka, dok je juha od mrkve bila pikantna, a uz krutone dozu hrskavosti davao je pečeni slanutak.

image

Proljetna rolica s patkom

Privatni album

Predjela su također bila sasvim drugačija karakterom, ali svako izvrsno na svoj način. Ravioli su posluženi s blanširanim špinatom, tostiranim pinjolima, prahom cikle i listićima parmezana u umaku od vode u kojoj su kuhani. Jedno vrlo nježno proljetno predjelo kojem cikla daje dozu uzemljenja, a pinjoli i špinat dozu mineralne svježine. Iako raviolima idu sve pohvale, favorit su nam bile rolice s patkom. Od domaćeg vučenog tijesta, s fino rezanim i prodinstanim povrćem i sočnim komadima pačjeg mesa, ovo jelo je vrlo teško prestati jesti. Nakon nekoliko kušanja smo zaključili da nam je čak nepotrebno umakati rolice u priloženi soja umak, jednostavno su perfektne same po sebi.

Za glavno jelo odlučili smo se za tunu tataki (15 eura), sporo pečene juneće obraze (14 eura), janjeći burito (12,50 eura) i chicken burger (8 eura).

image

Tuna tataki

Privatni album

Iako je tunu nešto teže uloviti u slavonskim rijekama i jezerima, mislimo da nije problematično imati je u ponudi, pogotovo u restoranima urbanog stila poput Hostela Plus. Poslužena s pire krumpirom i osvježavajućim daikonom s lokalnim šparogama, pestom i začinjenom majonezom, ipak je bila malo suha, ali sve u svemu korektna i okusima dobro izbalansirana.

Sporo pečeni juneći obrazi stigli su (na žalost) sa samo jednim rimskim njokom, šparogama i pireom od cikle. Umak je od vina i sokova pečenja te savršeno paše obrazima za koje nije trebao nož, tako da je maksimalno iskorišten kolagenski potencijal ovog, kada se pravilno pripremi, iznimno mekog komada mesa. Jedina mala zamjerka, osim štednje na njokima, je gornja granica slanosti mesa.

image

Juneći obrazi

Privatni album

Janjeći burrito je uz tunu tataki i pačje rolice, još jedno novo jelo na jelovniku Hostela plus. I apsolutni je hit! Burrito kao koncept jela (prijevod sa španjolskog je mali magarac), koje je punjeno sastojcima koji u pravilu čine samostalan obrok s prilogom (najčešće kombinacija mesa, riže, grahorica, sira i umaka) često je vrlo težak i zasitan, no istovremeno pruža neslućene mogućnosti, bilo da slijedi određenu izvornu regionalnu varijantu ili se pušta mašti na volju. Iako u ponudi imaju ‘‘klasični‘‘ (juneći) burrito, ovdje su se odlučili i poigrati te su, nakon što su samostalno istrančirali janje, napravili vrlo laganu i osvježavajuću verziju ovog jela. Pšenična tortilja je domaća, a burrito je nadjeven mekanom janjetinom prodinstanom u umaku od pečenja, maslacu i začinima, prženom basmati rižom, guacamoleom, prženim ljubičastim lukom i confit rajčicama. Rezultat je zasitan, a opet lagan burrito koji je pun okusa koji baš dobro funkcioniraju. A preporučili bismo ga čak i onima koji ne vole janjetinu!

image

Chicken burger i batat

Privatni album

Posljednje jelo je obiteljski favorit, a to je chicken burger. Hrskava piletina u varijanti pariškog pohunga, pikantna šalša od rajčice, rukola, parmezan i majoneza sa srirachom u lagano tostiranom brioche pecivu su sjajna comfort kombinacija, pogotovo uz pržene prutiće batata. Ovom burgeru jednostavno nemamo što prigovoriti.

S vremenom se i popis deserata proširio, pa smo ovaj put naručili Hostel plus verziju tiramisua (5 eura) i lava cake, po istoj cijeni.

image

Lava cake

Privatni album

Lava cake je bio korektan, sredina je bila tekuća i bio je bogat okusom čokolade, ali ga je zasjenio domaći sladoled od vanilije i borovnice koji služe kao prilog.

Tiramisu je također vrlo dobar, ali moramo priznati da nije bio po našem ukusu, no to je subjektivna ocjena temeljena na vlastitoj verziji. U kremu od mascarponea dodan je limun koji siječe masnoću sira, ali se po našem mišljenju malo ‘‘tuče‘‘ s kavom, a pogotovo s bogatim umakom od kave i čokolade, koji je prilog tiramisuu.

image

Hostel plus Tiramisu

Privatni album

Uz jelo smo pili Josićevu graševinu koju toče na čaše za 2,30 eura/dcl i izvrsnu limunadu koju sezonski prilagođavaju i obogaćuju raznim voćnim i biljnim dodatcima (2,50 eura). Vinska lista je i dalje skromna i nadamo se da će i ona biti proširena, kao što su i deserti.

image

Limunada

Privatni album

Zaključno, mlada i entuzijastična ekipa Hostela Plus nastavlja razvoj u pozitivnom smjeru. Istražuju, isprobavaju i dodaju nova jela, drže se klasika i ne pretjeruju s jelovnikom, nastoje sve namirnice nabavljati lokalno i sezonski i rade samo one stvari koje se njima sviđaju, bez puno kompromisa prema ustaljenim restoranskim ponudama Istoka Hrvatske. Ima tu sitnih tehničkih grešaka, ali u konačnici mislimo da svojim entuzijazmom (glavna kuharica je amater!), talentom i kreativnošću zaslužuju podršku, a veselimo se i iskoracima.

Hostel Plus
Adresa: I. Gundulića 39, Vinkovci

Hrana: 9/10
Usluga: 10/10
Ambijent: 9/10
Cijene: €€ - €€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 10:00