Glava kuće je chefica Ivana Bekavac, a njezina desna ruka mlad i perspektivan kuhar Grgo Bačelić. Rade samo radnim danima, a mi smo ih posjetili jedne srijede oko 12.30. Nudili su tri jela: mesni ragu s rimskim njokima i salaticom, vegetarijansko varivo i cvjetaču s kvinojom.
U nekoliko minuta do 13 sati prebrisali su prvo jelo koje je rasprodano - cvjetaču s kvinojom. Uspjeli smo ovog puta naručiti sva tri dnevna jela. Nijednom jelu nismo našli ozbiljniju zamjerku, dapače, možete samo u nevjerici kimati glavom i čuditi se kako vas svaki put uspiju iznenaditi preukusnim šarenilom.
Koncept funkcionira tako da dođete pred lokal, brzinom svjetlosti naručite (dok se premišljate možete ostati bez jela), osoblje vam uruči biper i prošećete do slobodnog mjesta na terasi. Dok ste po milijunti put letimično pregledali naslovnice portala i bacili oko na novosti na društvenim mrežama, biper se oglasi, a hranu preuzimate na prozoru kuhinje.
Umak mesnog ragua bio je gust, zagasit i podatan. Rimski njoki inače je talijansko jelo koje se tradicionalno sprema od griz-brašna, mlijeka, parmezana, jaja i maslaca. Mogu se poslužiti i kao samostalno jelo zapečeno u plehu s dodatkom muškatnog oraščića. Iako je možda prva asocijacija na ragu onaj s porijeklom iz Bologne, on može biti i varijanta gulaša sa sitnije narezanim mesom, baš kako ga rade u Kutu. Konkretnu porciju ragua i njoka (58 kuna) ovdje razigraju s gorušicom i salaticom koje svojom kiselinom osvježavaju ovo bogato jelo.
Dalje, stejk cvjetaču s kvinojom bi trebali naručiti svi nevjerni Tome koji tvrde kako se pod A: ne mogu najesti od povrća i pod B: da jelo ne može biti nikad toliko ukusno ako nema barem malo mesa. U jednom zalogaju osjetite čitav niz različitih tekstura i okusa; od meke i pomalo pikantne cvjetače, do kremaste cikle, kvinoje i hrskavih bučinih sjemenki koje ponekad zamijenite kiselom salaticom koja vam upadne u zalogaj.
Vegetarijansko varivo (45 kuna) je samo još jedna uspješnica ovog šarmantnog lokala zbog kojeg ljudi dolaze u Kut, a ponijeli smo ga u redakciju, kao i cvjetaču. Srijedom nude i kolače Ivane Čuljak.
Osim gableca, prije nekoliko mjeseci pokrenuli su i privatne večere koje možete zakupiti putem servisa Eventbrite (direktni link je na njihovim društvenim mrežama). Pa zamislite si samo da možete zakupiti cijeli prostor u kojem sjedite na visokim stolovima, kuhari kuhaju samo za vas dok vi bezbrižno čavrljate i ispijate vino koje možete sami donijeti. Mi smo prisustvovali na dvije takve večere i atmosfera je, kao i hrana, bila fenomenalna.
Pet sljedova u tri sata večere platit ćete 350 kuna po osobi, a može vas biti između četiri i šest. Jelovnik večere se mijenja, a nas su raspametili kombinacijom raštike, cvjetače i žumanjka, sjajnim kremastim rižotom od bukovača i sporo kuhanom junetinom s pire krumpirom koji je bio blago podimljen limunskom travom.
Kut nudi apsolutni comfort food s nepobjedivim omjerom cijene i kvalitete. Pokrenuli su i svoj mali projekt zimnice pod nazivom Kiseliš pa možete kupiti teglice ukiseljenog luka, mrkve i gljiva po cijeni od 25 do 35 kuna.
Najslabija točka im je ambijent, ali i to su pretvorili u svoju prednost pa taj obojeni kontejner sa sklepanim stolicama ne biste mijenjali nizašto. Ako je vaša definicija sreće ležerna opuštena atmosfera i jednako takva hrana koju ne mogu reproducirati ni restorani višeg ranga, onda trebate doći u Kut na punjenje životnih baterija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....