Dobra preporuka

Kad smo u Rovinju ovdje jedemo istarsku maneštru jer nas uvijek oduševi, a ni ovog puta nije bilo drugačije

Na samom ulazu u ovo turističko središte, okruženo slikovitim prizorima pejzaža, nalazi se restoran Orca, jedno od onih mjesta na koje se rado vraćamo

Ako ste i vi ovog vikenda u Rovinju i okolici ili ga mislite posjetiti narednih tjedana, tada vam preporučujemo da na svoju "to do" ili još bolje "bucket listu" stavite i Orcu. Ovaj restoran na samom ulazu u Rovinj, koji slovi za jedno od naših najposjećenijih turističkih središta, godinama vodi obitelj Hrvatin, a ako im se vraćate, vrlo vjerojatno ćete primijetiti kako je i osoblje cijelo vrijeme isto. Sve to mnogo govori o atmosferi koja ovdje vlada, a ona je domaćinska, gotovo kao da ste kod kuće, a takva su im i jela - bogata okusima, bude emocije i stvaraju lijepe uspomene.

image

Restoran Orca ima prostranu unutrašnju salu, ali i veliku natkrivenu terasu

Privatni album
image
Privatni album
image

Ognjište u restoranu

Privatni album

Ovaj restoran, smješten u slikovitom istarskom pejzažu, ima vlastiti parking, veliku unutarnju te natkrivenu i zatvorenu vanjsku terasu, ali i jednu manju na samom ulazu u restoran. Gostima već godinama nude jela istarske i mediteranske kuhinje, vodeći se idejom da sve na karti treba biti domaće, lokalno i sezonsko. Na njihovom meniju ćete pronaći jela karakteristična za ovaj kraj, od svježeg mesa i ribe, ali i drugih divota iz mora i zemlje, a sami rade i deserte.

image
Privatni album
image

Izbor svježe ribe

Privatni album
image

Istarska maneštra sa suhim mesom i koprom

Privatni album

Mi smo Orcu prvi puta posjetili puno prije vremena korone. Bili smo u Istri nekoliko dana i ludi od želje za toplim domaćim jelom, po mogućnosti na žlicu. Tada su pametni telefoni bili u začetku pa je usmena preporuka bila najbolji putokaz prema mjestima gdje se dobro jede. Nakon dva, tri spomena ovog restorana više nije bilo dvojbe, odlučili smo posjetiti Orcu i od onda joj se uvijek rado vraćamo, prvenstveno zbog istarske maneštre.

image

Krostata sa smokvama

Privatni album
image

Pita s kremom od vanilije s orašastim plodovima

Privatni album

Naš ovotjedni posjet Rovinju stoga nije mogao proći bez zaustavljanja na dobrom starom mjestu, premda i mi, poput većine naših poznanika, pa vjerojatno i vas čitatelja, u omiljene restorane uvijek odlazimo s mrvom skepse i straha da možda ovog puta neće više biti kako pamtimo. No, ni ovaj posjet Orci i njihova nova izvedba istarske maneštre nije razočarala. Baš naprotiv, bila je najukusnija do sada.

Iako bismo rado spomenuli kako, nažalost, više nemaju istarske kobasice, jer su to lokalci i zimski gosti već davno pojeli, ne možemo im zamjeriti, jer je kuhani buncek bio jednako dobar dodatak jelu. Ono što je ovog puta bilo drugačije nego svih do sad jest dodatak kopra, koji je ovom klasičnom jelu od jote, fažola i mesa dao posebno dobar, rekli bismo i osvježavajući okus, a opet, nije ga prekrio.

image

Na samom ulazu u restoran je i jedna manja natkrivena terasa puna rustikalnih detalja

Privatni album

Lagani proljetni ručak dodatno smo začinili izborom deserata - krostate sa smokvama i pitom s kremom od vanilije i orašastim plodovima. I dok je krostata bila moćna, slatka i voćna, pita je bila puno nježniji i zbog karamel umaka osvježavajuć desert sa zabavnim hrskavim slojem.

Inače, Orca se nalazi na adresi Gripole 70, radi od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 23 sata, a utorkom je zatvorena. Cijene hrane su pristupačne, pa ćete tako tanjur istarske maneštre platiti 7 eura, kao i riblju juhu, za domaće njoke s gulašom, fuže s divljači ili pljukance s tartufima izdvojit ćete od 16 do 20 eura, a porciju školjki - kunjke, pedoće, čančice - platit ćete od 10 do 18 eura po porciji. Cijena kilograma prvoklasne ribe (pečena, ispod čripnje, u soli) je, naravno, skuplja, kao i škampi, jastog i hlap. Deserti stoje od 4,50 do 8 eura, a imaju i dječji meni koji nije fokusiran samo na pohanac i pomfrit, već djeci nude i juhu od rajčice, fuže na bolonjski i biftek na žaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:14