RECENZIJA RESTORANA

Gostionica s domaćom, purgerskom hranom i dalje je jedno od mjesta koje ćemo rado preporučiti

Na vruće zagrebačko poslijepodne uputili smo se do Ficleka kako bismo isprobali kuha li se ovdje još uvijek tako dobro kako se priča

Kada je prije četiri godine otvorena (moderna) gostionica Ficlek, tik do tržnice Dolac, ovom su projektu, iza kojeg stoji ekipa koja drži i susjedni restoran Pod Zidom, predviđali velik uspjeh. Ficlek je bio i ostao jedini lokal ovog tipa u centru (a i šire), gdje je uređenje odrađeno s mjerom, gdje se moderni detalji stapaju s tradicionalnima, a istovremeno jelovnik ostaje poznat i tako domaći. Ovdje se već četiri godine, primjerice, odlazi na tafelšpic, zimi na sarme, a ljeti na punjene paprike, s nogu se mogu pojesti i čvarci, naresci i sirevi, sva jela pripadaju zagrebačkoj kuhinji i cijeli koncept zamišljen je tako da među starijim Zagrepčanima budi nostalgiju, a mlađe upoznaje s tradicionalnom kuhinjom. Ficlek stoga već četiri godine radi vrlo dobro, u što smo se uvjerili kada smo nedavno, usred jednog pretjerano vrućeg radnog dana, u Pod Zidom 5, svratili na ručak.

image
Privatna Arhiva/

Iako je terasa po našem dolasku, oko 13 sati poslijepodne, bila praznjikava, već pola sata kasnije prilično se popunila, čak i unatoč suncu koje je padalo na nekoliko stolova. Ručak smo odlučili započeti juhom od rajčice (4,50 eura), a nastavili smo s dva klasika – telećom jetricom (8,20 eura) s restanim krumpirom (3,90 eura) i đuvečom (9,60 eura) s pohanim picekom (10,20 eura). Uz to, naručili smo i sezonsku salatu s Dolca (4 eura), popili odlične domaće gazirane sokove od bazge i višnje (2,50 eura), a za kraj smo se zasladili kaiserschmarrnom s malinovcem (5,60 eura).

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Jela su za stol stizala brzinski i, osim što smo osoblje naknadno morali podsjećati na salatu, svoj su posao odradili vrlo profesionalno, uz topli osmijeh i koju dobru preporuku, čak i u blagoj gužvi koja se na terasi restorana naknadno stvorila.

Budući da su porcije u Ficleku, uvjerili smo se u nekoliko navrata do sada, zbilja poštene (što za tu cijenu nekako i očekujemo), juhu smo ovog puta odlučili podijeliti. Zamolili smo osoblje da nam jednu porciju posluži u dva tanjura, što su i učinili bez ikakvih komplikacija. Juha je bila korektna, okus rajčice nije bio previše intenzivan, ali su je u kuhinji pošteno zapaprili, što se osjetilo u svakom zalogaju.

image
Privatna Arhiva/

Desetak minuta nakon juhe, na stol su stigla i glavna jela. Jetrica je bila dobro obrađena, tek na rubovima koji su bili malo jače zapečeni bila je gumenasta, a restani krumpir bio je baš onakav kakav oduvijek pripremamo i jedemo i kod kuće. Mekan, gotovo kremast, s komadićima dugo pirjanog, slatkastog luka i lijepo začinjen.

image
Privatna Arhiva/

Đuveč je, kao i juha, bio pošteno papren, a dobili smo dojam i da je kod pripreme korištena poveća količina passate. Uz to, bio je pun sezonskog povrća, a porcija je bila poveća, pa zapravo može poslužiti i kao zasebno, bezmesno glavno jelo, pod što je u meniju i navedeno. Meso je bilo korektno panirano i svakako pohvaljujemo što za ovo jelo ne koriste samo prsa, već i batak i zabatak, pa je ostalo sočno. Možda bismo za ovu cijenu očekivali malo više uzbuđenja i slasti, ali opet, u pitanju je tradicionalni restoran, a ovo je klasično pripremljen pohanac, pa zamjerke zapravo i ne bismo trebali imati.

Salata s Dolca zapravo je bio miks rajčice, paprike i krastavaca, bila je dobro začinjena i svidjela nam se.

image
Privatna Arhiva/

Za desert smo naručili kaiserschmarrn, koji nude u varijanti s čokoladom, s džemom i s malinovcem. Odabrali smo posljednju opciju, što se pokazalo odličnim, jer malinovac je bio taman sladak, blago kiselkast i baš osvježavajuć. Kaiserschmarrn nije bio onakav na kakav smo u Ficleku navikli, lagan i prozračan, već gust i pomalo biskvitast, ali i dalje dobrog okusa.

image
Privatna Arhiva/

Osim navedenih jela, u Ficleku se mogu naručiti i goveđa juha, ajngemahtec, faširanci, štrukli, krpice sa zeljem, naravni odrezak, purica s mlincima, a za desert nude i knedle sa sezonskim voćem, šufnudle s makom ili orasima, bučnicu i štrudle. U Ficleku se glavna mesna jela naručuju zasebno, dodaje im se prilog po želji, a posebno možete birati i umake i dodatke.

Nakon ručka ovdje, uvjerili smo se još jednom, Ficlek je i dalje opravdano jedan od onih restorana koji zagrebački gurmani rado preporučuju turistima koji žele isprobati domaću kuhinju, ali i Zagrepčanima u potrazi za kuhinjom koja najviše podsjeća na onu maminu ili bakinu.

Ficlek

Adresa: Pod Zidom 5, Zagreb

Hrana: 8/10

Ambijent: 8/10

Usluga: 8/10

Cijena: €€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 15:01