DOBRA PREPORUKA

Fast food lokal pretvorili u dosta dobar bistro, ako ljetujete na Murteru ovo je zgodno mjesto

 Privatna arhiva
Na listu omiljenih mjesta na Murteru ovaj je bistro nedavno uvrstio čak i The Guardian

Pri nedavnom posjetu Murteru zatekli smo gužvu u gradu, s punim terasama kafića i restorana te brojnim turistima u večernjoj šetnji, čemu smo se doista razveselili. Bez rezervacije smo svratili u Fine Food Murter, bistro u uskoj uličici u samom središtu Murtera pa nismo bili iznenađeni što nismo pronašli mjesta na terasi koja zauzima dio ulice. Umjesto toga ponudili su nam visoki stol u klimatiziranoj unutrašnjosti, što se pokazalo kao dobar izbor.

Sam restoran uređen je moderno, s idejom "više je više", zbog čega odskače od tipičnih konoba te je kao stvoren za goste koji su se zasitili ribarskih mreža koje vise sa zidova. Nekadašnji fast food, kako su nam objasnili Murterani, u Fine Foodu podigli su na višu razinu i pretvorili u bistro koji privlači strance i u kojem sami vlasnici neumorno rade, kako u kuhinji, tako i izravno s gostima. Meni je šarolik, osmišljen tako da doista svatko tu može pronaći nešto za sebe, a posebno su ponosni na Josper pećicu, odnosno grill na drveni ugljen u kojem spremaju trećinu menija.

image
Duo hobotnica, salata i carpaccio
Privatna arhiva


Za predjelo smo odabrali jadranske kozice u avokadu (95 kn) i Duo hobotnicu (129 kn), odnosno hobotnicu pripremljenu kao carpaccio i na salatu s maslinovim uljem, rikulom, cherry rajčicama i maslinama. Slatkaste jadranske kozice i kremasti avokado usitnjeni su i pomiješani u grublji namaz, a okus zaokružuje ljutina koja ostaje u ustima iza svakog zalogaja, dok je predjelo od hobotnice bilo nježnije arome tako da bi možda bilo dobro da ih gosti ne kombiniraju kako ljutina kozica ne bi prevladala hobotnicu.

image
Jadranske kozice u avokadu
Privatna arhiva

Izbor glavnog jela bio je izazov, a na kraju smo se odlučili za pljukance s biftekom, sušenim rajčicama i zelenim paprom (129 kn), kao i filet brancina zapečen u Josperu (160 kn). Pljukanci su bili dobro spremljeni i ugodne teksture, a sam mesni umak s komadićima bifteka natjerao nas je da svako malo posegnemo za čašom vode. Kako smo jeli, tako bi krupni zeleni papar zamirisao i dao jelu malo suptilne ljutine, dok bi biftek trebalo ipak malo kraće pripremati da bi ostao što sočniji.

image
Pljukanci s biftekom, sušenim rajčicama i zelenim paprom
Privatna arhiva

Brancin je došao zapečen u željeznoj zdjelici s kuhanim krumpirima i zaliven ukusnim umakom od rajčice s krupnim pečenim komadima cherry sorte, većim komadima luka jako dobrog teka i maslinama. Brancin je bio izvrsno pečen i sočan, s fino pečenom kožicom i hrskavim zrncima krupne soli. Svakako tražite dodatni tanjur kako biste sadržaj užarene željezne zdjelice prebacili van da se hladi jer posuđe u kojem dolazi iznimno dugo drži toplinu. Urbani lokal kakav bi svaki otok trebao imati.

image
Filet brancina s umakom od rajčica
Privatna arhiva

Fine Food Murter

Mainova 5, Murter

Hrana: 8/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 8/10
Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:20