JEDEM VANI

Baltazarov vrt je gradska oaza mira, rade dobar rižoto i tatarski biftek, cijene su razumne

 Privatna Arhiva/
Ovog puta nismo kušali degustacijski meni Matije Bregeša, ali svakako su jela ovog mladog kuhara vrijedna pažnje
Ovog puta nismo kušali degustacijski meni Matije Bregeša, ali svakako su jela ovog mladog kuhara vrijedna pažnje

Zagreb je još uvijek prilično prazan i takav će ostati do sljedećeg tjedna, kad će se mnogi restorani vratiti s kolektivnog godišnjeg. Dotad je dosta teško pronaći dobar restoran koji je otvoren, mada su nakon praznika Velika Gospe restorani počeli s radom. Mi smo imali nekoliko opcija, i na kraju se odlučili posjetiti restoran Baltazar na Kaptolu.

Baltazar je izuzetno prostran restoran, s oko 300 mjesta i tradicijom poslovanja gotovo 40 godina. Jedan od najjačih Baltazarovih aduta, posebno u ljetno vrijeme, prelijepi je vrt u kojem možete sjediti okruženi voćkama. U rujnu prošle godine Baltazar se odlučio na značajan zaokret i angažirao talentiranog Matiju Bregeša kao chefa kuhinje. Ovaj put smo se fokusirali na klasike, ali ovdje zapravo treba isprobati i degustacijski meni i jela koja potpisuje Bregeš. Pouzdano je pričekati na to do rujna, kad restoran bude u punoj formi, a većina ljudi vrati se u grad. Za početak uzeli smo tatarski biftek s mariniranom gorušicom, hrskavim paškim sirom, prepeličjim žumanjkom i maslacem (125 kn) te carpaccio od brancina s ukiseljenom bučom, kremom od limuna i crvenim paprom (95 kn). Tatarski je bio jako dobar, meso je grubo nakosano pa se dobro osjeti, a ne kao što ga znaju pretjerano izraditi u nekim restoranima pa imate dojam da jedete paštetu. To je logična odluka jer se Baltazar ne treba sramiti mesa slavonskog porijekla, koje nabavlja iz relativno novootvorene mesnice The Meat u Vlaškoj ulici. Također, Baltazar ima i program odležanog mesa iz iste mesnice, pa oni koji vole odreske mogu kušati odležane u suhom zrenju 60 dana. Tatarski je bio lijepo začinjen, ali opet začini nisu u potpunosti pregazili sočnost i okus mesa s dozom pikantnosti.

image

Tatarski biftek s prepeličjim jajem

Privatna Arhiva/

Carpaccio od brancina bio je rutinski dobar. Nema tu mnogo prostora za pogrešku ako imate svježu ribu i ne pretjerujete s emulzijama i ostalim dodacima koji prekriju nježan okus ribe, a treba biti u fokusu.

image
Privatna Arhiva/

Za glavno jelo uzeli smo pečeni vrat crne slavonske svinje (130 kn) i hrskavi krumpir s vrhnjem, vlascem i aromatiziranom soli (35 kuna) te rižoto sa škampima (165 kn). Meso je bilo korektno, radi se o jelu koje vrlo vjerojatno mnogo ljudi naručuje, jer radi se o ziheraškoj narudžbi i dobijete točno ono što očekujete. Sočan komad mesa s dobro poznatim prilogom, također korektno izvedenim.

image

Rižoto sa škampima

Privatna Arhiva/

Rižoto od škampi bio je doista jako dobar. Riža je bila kuhana al dente, rižoto je bio okusom intenzivan i moćan, jer zaista i koriste bisque od škampa. Repovi škampa bili su preprženi i položeni na kremasti rižoto, a u svakom zalogaju osjetite maslac koji se savršeno slaže sa slatkim repovima škampi. Za desert smo uzeli savijaču od višanja, koja nije bila odveć pamtljiva, kao, primjerice, tatarski biftek ili rižoto, i mogla je biti mnogo bolja. Tijesto je bilo pomalo žilavo i debelo za savijaču pa je možda bolji izbor uzeti neki drugi desert. Usluga je dobra, domaćinska, i premda smo neko vrijeme sjedili potpuno sami u vrtnom dijelu restorana, osoblje je simpatičnim doskočicama i malim gestima učinilo naš boravak ondje jako ugodnim.

Hrana: 8/10

Ambijent: 8/10

Usluga: 8/10

Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2025 23:30