PREPORUČUJEMO

Ako je pečena riba vaša definicija sreće, onda morate posjetiti ovaj kultni restoran

Sve je to toliko ukusno da će vam se dogoditi trenutak kad zatvorite oči i između zalogaja promrmljate: “Ajme, kako je ovo dobro”.

U njega odlazimo gotovo dvadeset godina i ne možemo se sjetiti trenutka kad smo ondje loše jeli. Viking nije samo opcija ako odsjedate u Rovinju kao usputna stanica za ručak nego i ciljano odredište za koje ćete voziti iz Rijeke, a ambiciozniji i iz Zagreba. Ako dolazite iz smjera Rovinja, trebat će vam dvadesetak minuta prije nego što vam se ukaže mala čistina s desne strane ceste, a s koje puca prelijep pogled na smaragdnu vodu Limskog kanala.

image
Privatna Arhiva/

Limski kanal ili Limski fjord poznato je uzgajalište riba i školjaka još iz rimskih vremena, pa ne čudi da je namirnica ovdje upravo senzacionalna. Prije dolaska obavezno rezervirajte i dođite na vrijeme. Poštivanjem vremena rezervacije odajete poštovanje ljudima koji rade u ugostiteljstvu i pokušavaju organizirati posao kako bi se gosti osjećali ugodno. Ovdje je to posebno važno jer imaju doista ogromnu terasu čija brojka zasigurno premašuje 150 mjesta, ne brojeći mjesta u zatvorenom dijelu. Ovdje je prava šteta propustiti kamenice, odnosno oštrige jer su mesnate, velike čak i kad nisu u stađunu, a Viking je jedno od najsigurnijih mjesta gdje ćete i u srcu turističke sezone pojesti svježe i ukusne sirove školjke. Uz to naručili smo i četiri sirove dondole koje su bile, jednom riječju, neodoljive.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Dok smo se sladili školjkama, u razmaku od nekoliko minuta izmjenjivali su se mladi parovi, četveročlane obitelji, grupe prijateljica u ljetnim haljinama, turisti u laganim košuljama crvenih obraza od sunca, staro i mlado, ne bi li dobili stol u Vikingu i priliku guštati u dobroj i jednostavnoj hrani uz prekrasan pogled na more. Osoblje restorana uhodano je poput dobro ugođenog švicarskog sata. Nakon dolaska u restoran, otprate goste do stola, zatraže minutu da pronađu stol ako nemaju rezervacije ili ih upute da se vrate kasnije. Za našeg boravka, gotovo nalik čaroliji, svi su sjeli iako se radilo o doista velikom broju gostiju.
“Što ćete još osim tih školjaka?” upitao nas je konobar, a mi smo počeli nabrajati jela od tjestenine sa škampima do buzare od školjaka. Kad je pomislio da je to sve, spremio je blok i kemijsku olovku i umalo otišao gladnoj gomili preuzeti nove narudžbe.

image
Privatna Arhiva/

“Dobro, nisam znao da ste toliko gladni! Ajde, može i to!” odgovorio je konobar nakon naručene pečene ribe s blitvom i krumpirom. Bilo je gotovo nesnosno vruće, a osoblje Vikinga strpljivo je odgovaralo na upite, preuzimalo narudžbe i donosilo velike riblje plate u rukama ili kolicima. Golema terasa u hladu, lijepo uglačani stolnjaci, bijeli jednostavni tanjuri i veliki teški meniji s plastificiranim stranicama vratit će vas u neka pomalo zaboravljena vremena.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Uskoro se pred nama našla izdašna porcija školjaka i tjestenine sa škampima. Sve je to toliko ukusno i dobro da će vam se zasigurno dogoditi trenutak kad zatvorite oči i između zalogaja promrmljate: “Ajme, kako je ovo dobro”. Zatim je uslijedila riblja plata. I prethodne su porcije bile izdašne, ali ako naručite još i platu, moglo bi biti dovoljno i za troje ljudi. I orada i cipal i list bili su perfektno ispečeni, a posebno list sa svojim maslačnim štihom. Uz ribu dobijete i četiri škampa, šest manjih liganja i prilog blitve i krumpira sa strane. Ako je nekome dobro pečena riba definicija sreće, ovdje bi je mogao pronaći.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Na kraju je uslijedila pannacotta sa šumskim voćem. Obično u ovakvom tipu restorana deserti nisu jača strana, ali Viking se i ovdje iskazao.

image
Privatna Arhiva/

Viking je konceptom jednostavan restoran koji se bazira na ponudi ribe koja je sjajno ispečena, izdašnim porcijama, prvoklasnoj namirnici koja je pedantno pripremljena. Da nam je Viking kojim slučajem bliže, posjećivali bismo ga i znatno češće. Atmosfera koja ovdje vlada je opuštena, nije rijetkost da gosti sa susjednih stolova prokomentiraju nešto zajedno, nasmiju se ili podijele impresije o jelu. Uz to, Viking ima sjajan omjer cijene i kvalitete: četiri kamenice su 68 kuna, pola porcije dondola 47, tjestenina sa škampima 130 kuna, školjke na buzaru 125 kuna, riblja plata 320 kuna i pannacotta 25. Sve zajedno platili smo 786 kuna s tim da smo još uzeli pola litre kućnog vina, bocu mineralne i kruh. Analizirajući sve elemente, Viking je doista jedan od najboljih restorana tradicionalne kuhinje koji imamo.

Hrana: 9/10

Ambijent: 8/10

Usluga: 10/10

Vrijednost za novac: 10/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:25