Topla i aromatična

Zlatna butternut tikva u kombinaciji s kimom i bulgurom odličan je izbor za kišne jesenske dane

Krem juha od butternut tikve s kimom spaja blagu slatkoću pečene tikve, aromatičnu toplinu kima i bogatstvo leće i bulgura, stvarajući savršeno kremasto jelo za hladnije dane

Krem juha od butternut tikve s kimom

Trebat će vam:

1 srednja butternut tikva, oguljena i narezana na kockice

2 žlice maslinova ulja

1 sjemenka kima

sol i svježe mljeveni crni papar

100 g crvene leće

1 litra povrtnog temeljca

50 g bulgur pšenice

šaka svježeg špinata

naribana korica i sok 1 limuna

grčki jogurt (za posluživanje)

Pržene sjemenke kima (za posipanje)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Stavite komadiće tikve u lim za pečenje, pokapajte ih maslinovim uljem, posolite, popaprite i pospite kimom. Sve dobro promiješajte i pecite 25-30 minuta, dok tikva ne postane zlatna i mekana. Otprilike pola pečene tikve prebacite u veliki lonac. Dodajte leću i 1 litru temeljca, pa pustite da zakipi. Smanjite vatru i kuhajte 35-40 minuta, a posljednjih 10 minuta dodajte bulgur. Drvenom žlicom zgnječite dio tikve u juhi kako bi postala gušća i kremastija. Dodajte špinat, limunovu koricu i sok, te ostatak pečene tikve i, prema potrebi, još malo temeljca. Kuhajte još nekoliko minuta dok se sve ne zagrije i sjedini. Ulijte juhu u zdjelice, dodajte žlicu jogurta na vrh i pospite prženim sjemenkama kima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 10:31