Želite li napraviti ukusnu tortu od jagodu obogaćenu čokoladom? Ako imate malo više vremena za provesti u kuhinji donosimo vam recept ukusne torte koju ćete moći poslužiti za rođendane i druge posebne prilike. Tortu čoko jagoda za Dobru hranu je ispekla slastičarka Ines Špehar, vlasnica Sugar and Crumbs slastica u Zagrebu.
Torta čoko jagoda
Trebat će vam:
Za čokoladni biskvit:
480 g glatkog brašna
480 g šećera
180 g kakaa
2 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
120 ml ulja
240 ml kiselog mlijeka
240 ml vruće vode
2 žličice instant kave po želji
2 veća jajeta
vanilija po želji
Postupak:
Svi sastojci za biskvit moraju biti sobne temperature. Jaja, ulje, kiselo mlijeko i vaniliju umutite dodajući jedan po jedan sastojak. U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke i žlicu po žlicu dodajte ih u smjesu s jajima lagano miksajući. Na kraju dodajte vruću vodu, malo po malo, kako ne biste skuhali jaja. U vruću vodu možete dodati dvije žličice instant-kave, čime ćete pojačati čokoladni okus biskvita. Smjesa je dovoljna za dva biskvita promjera 18 cm koje ćete prerezati svaki na pola nakon što se dobro ohlade u hladnjaku, zamotani u prozirnu foliju. Tako ćete dobiti četiri kore.
Za coulis od jagoda:
400 g jagoda
100 g šećera
sok limuna po želji
1 vanilin šećer
Postupak:
Sve sastojke stavite u lonac i na vatru pa nakon što zakipi, kuhajte na laganoj vatri desetak minuta. Umak izradite štapnim mikserom i ako želite, procijedite.
Za kremu:
300 g bijele čokolade
600 g slatkog vrhnja
10 g bourbon vanilije, odnosno vrećica (ili mahuna vanilije, ekstrakt)
žlica mascarpone sira
šećer po želji
Postupak:
Prokuhajte vrhnje i prelijte preko čokolade i napravite ganache kremu. Dodajte mascarpone u još vruć ganache. Ako volite slađu kremu, možete dodati šećera po želji. Prekrijte prozirnom folijom i ohladite u hladnjaku najmanje osam sati ili najbolje preko noći. Kad je dobro ohlađeno, izmiksajte.
Za premazivanje:
Nutella
Tortu složite tako da prvi biskvit namažete Nutellom, nanesete kremu, dodajte colis od jagoda pa opet biskvit i tako dok niste složili sve. Tortu možete izvana premazati kremom od maslaca (Swiss buttercreamom) ili šlagom po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....