Ovo ukusno jelo od kozica i češnjaka može biti izvrsno glavno jelo, osobito ako je posluženo uz rižu, ovako spremljenim kozicama možete puniti tortilje ili ih ubaciti u sendvič, a predstavlja i kreativno predjelo koje će vam poslužiti kao impresivan uvod u ostatak večere s prijateljima.
Ljutkaste španjolske kozice s češnjakom
Priprema: 5 minuta • Pečenje: 5 minuta • Porcija: 3-4
Trebat će vam:
450 g velikih očišćenih kozica
sol
120 ml maslinova ulja
10 režnjeva češnjaka
1 žličica pahuljica crvene paprike
1 žličica paprike
2 žlice suhog bijelog vina
sok od ½ limuna
2 grančice svježeg peršina
Osušite kozice i posolite ih pa ostavite sa strane. Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri dok ne počne svjetlucati, ali se ne dimi. Dodajte nasjeckani češnjak i ljuskice crvene paprike. Pecite na srednje jakoj vatri do 60 sekundi ili dok češnjak ne dobije boju (pazite da ne zagori). Dodajte kozice i papriku. Kratko pecite, redovito miješajući i pazeći da meso postane neprozirno. Maknite tavu s vatre. Umiješajte vino, limunov sok i peršin. Prebacite kozice i umak u zdjelu za posluživanje. Poslužite uz omiljeni hrskavi kruh ili kuhanu rižu.