RUČAK DO 5 EURA

Zasitan je, jeftin i može biti preukusan, ovo su naša 3 omiljena jela s krumpirom za hladne dane

Jeste li veći fan francuskog, restanog ili gratiniranog krumpira?

Zapečen, kuhan, u složencu ili kao kremasti pire, krumpir obožavamo u svim formama. Od njega uglavnom radimo zasitan prilog, no kada nam u ove hladne dane ponestane inspiracije, volimo ga pretvoriti i u glavno jelo. Samo neka od omiljenih su nam jelo najpoznatije pod nazivom francuski krumpir, obožavamo i dobar restani krumpir uz koji nam je ponekad dovoljna samo još zdjela sezonske salate, a tu je jednostavan kremasti krumpir nalik gratiniranom uz koji nam ne treba baš ništa. U nastavku vam zato ostavljamo recepte za tri pobrojana klasika pa, u slučaju da vam ovih dana ponestane ideja, svakako razmislite o ovakvom jednostavnom, a zasitnom, slasnom i jeftinom ručku.

image
Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto

FRANCUSKI KRUMPIR

Trebat će vam:

1 kg krumpira
4-5 jaja
2-3 para kobasica
drugi mesni dodaci po želji
1 čašica kiselog vrhnja
1 jaje za preljev
sol i papar
timijan i drugi začini po želji
ulje

Priprema:

Jaja skuhajte pa ih narežite na ploške. Krumpir narežite na tanke ploške. Uljem premažite posudu za pečenje pa u nju slažite red krumpira, red jaja i kolutića kobasica i drugih mesnih dodataka po želji. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sve sastojke. U posudi umutite vrhnje s jednim jajem, dodajte začine po želji i prelijte po krumpiru. Pecite sat vremena na 180 stupnjeva ili dok jelo ne poprimi zlatnu boju.

image
Tatiana Volgutova/Getty Images/istockphoto

KREMASTI ZAPEČENI KRUMPIR

Trebat će vam:

1 kg krumpira
2 jaja
200 ml vrhnja za kuhanje
začini po želji
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:

Krumpir ogulite i izrežite na tanje ploške, nauljite ga maslinovim uljem i posolite pa ga poslažite u posudu za pečenje. Ostavite ga da se peče na 180-200 stupnjeva oko 20 minuta. Za to vrijeme pripremite preljev tako da pomiješate jaja, začine i vrhnje za kuhanje. Preljev posolite i popaprite. Krumpir prelijte jajima i vrhnjem pa pecite još 15 minuta na 200 stupnjeva.

image
Tomislav Kristo/Cropix

RESTANI KRUMPIR

Trebat će vam:

krumpir
panceta
luk
malo mljevene crvene paprike
maslinovo ulje
goveđi temeljac
nasjeckani list peršina
sol i papar

Priprema:

Krumpir oguliti (oko 500 g) i narezati na komade (fetice) te preliti vodom tek da ga pokrije, posoliti i staviti kuhati. U međuvremenu luk nasjeckajte na kolutiće, 2-3 trakice pancete narežite na sitno i sve stavite pirjati na maslinovo ulje. Kada je krumpir lešan, procijedite ga i stavite u tavicu, podliti s malo temeljca i miješati dok temeljac ne ispari, a krumpir ne dobije malo korice (karamelizira se). Po želji, dodati malo mljevene paprike. Kada se sve poveže i bude gotovo, provjeriti okuse i dobro posuti peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:04