Sastojci za 20-ak porcija:
3 ljutike
1 stabljičasti celer
1 čičoka
maslinovo ulje
100 ml temeljca
4-5 jušnih žlica krušnih mrvica
20 komada plavog raka (500 g mesa + 20 glava/oklopa)
1 jaje
sol i papar
Priprema:
U širokoj tavi na malo maslinova ulja sotirajte sitno sjeckanu ljutiku, stabljičasti celer i čičoku. Čim se povrće malo smekšalo, podlijte temeljcem i reducirajte umak. Dodajte 4-5 žlica krušnih mrvica, 500 g mesa plavog raka pa sve zajedno promiješajte. Začinite solju i paprom te umiješajte jedno jaje. Glave plavog raka (koje su sada skroz narančaste) dobro operite, pazeći da ne puknu pa ih napunite prethodno napravljenom smjesom. Napunjene glave pecite u pećnici 10 minuta na 180 °C dok niste dobili krasnu zlatnožutu boju gratinature. Okus je pun i slatkast, tekstura rakova mesa je nježna i baršunasta, a blaga svježina celera zaokružuje arome. Smjese je bilo dovoljno da napunimo 20-ak glava plavog raka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....