Postoje jela koja su dovoljno jednostavna, ali istovremeno utješna i kao stvorena za hladne zimske dane. Jedno od njih upravo je zapečena tjestenina koju ovih dana radimo na nebrojeno mnogo načina, a najbolje od svega, svaki od njih ne oduzima nam više od pola sata vremena za pripremu i košta nas tek 3 do 5 eura. U nastavku donosimo nekoliko provjerenih recepata i mali šalabahter za shopping na kojem se nalaze osnovne namirnice (i okvirne cijene), pod pretpostavkom da sastojke kao što su režanj češnjaka, muškatni oraščić, timijan, limun, sol i papar već imate u svojim kuhinjskim ormarićima.
CRVENA TJESTENINA SA SIROM
Jedan od naših favorita je zapečena tjestenina s umakom od rajčice i mozzarellom koji jednostavno možete napraviti tako da na malo maslinova ulja pirjate češnjak, ako su vam pri ruci, dodate inćune i kapare za više okusa, a zatim i začine po želji. Najčešće u ovakvim kombinacijama biramo origano i timijan. Dodajte pelate, kuhajte 10-ak minuta, a zatim drobilicom za krumpir usitnite pelate i maknite s vatre. Tjesteninu na pola skuhajte, ubacite u vatrostalnu posudu, dodajte umak i umiješajte komadiće mozzarelle. Ostatak mozzarelle iskoristite za posipanje po vrhu i pecite 20-ak minuta. Za one kojima uvijek nedostaje i kakav mesni dodatak, dodati se može i svježa kobasica koju ste izvadili iz crijeva i posipali po vrhu tjestenine.
ZELENA PAŠTA S JAJEM
Dobra opcija bit će i jednostavna zelena tjestenina koju ćete pojačati dodatkom jaja. Trebat će vam tjestenina poput fusilla ili čak spaghetta (koje možete saviti u mala gnijezda), špinat ili blitva, slatko vrhnje, limunov sok, jaja i začini po želji. Dobra opcija će biti muškatni oraščić, sol i papar. Tjesteninu do pola skuhajte u velikom loncu, a prije nego ugasite vatru, dodajte i oprani te nasjeckani špinat ili blitvu. Ostavite malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, a ostatak bacite pa sve zajedno prebacite u posudu za pečenje. Dodajte slatko vrhnje, muškatni oraščić, koricu ili sok limuna i sve zajedno dobro promiješajte. Ubacite u pećnicu, pecite 10-ak minuta, a zatim na vrhu razbijte jaja i pecite 20-ak minuta, ili dok tjestenina ne postane hrskava, a jaje se ispeče taman dovoljno da žumanjak ostane tekuć.
SLASNI NJOKI NA 2 NAČINA
Osim klasične tjestenine, na ovaj način možete pripremiti i njoke. Za pripremu ovakvog jela, ne trebate ih prethodno skuhati već ih samo ostavite u vreloj, slanoj vodi dvije minute, a zatim ocijedite. Prebacite njoke u posudu za pečenje, dodajte pelate koje ste usitnili vilicom, začinite, dodajte žlicu ili dvije pesta, pomiješajte i pospite topivim sirom. Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta i poslužite toplo.
Baš kao i umak od rajčice, na isti način možete napraviti i njoke zapečene sa šampinjonima u bijelom umaku. Ponovno ih kratko ostavite u kipućoj vodi, a na posebnoj tavi ili posudi koja može i u pećnicu pirjajte sitno sjeckani luk i češnjak. Dodajte timijan, sol i papar, druge začine po želji, a zatim i tanko sjeckane šampinjone. Pirjajte 5 minuta, dodajte malo vina, pustite da alkohol ispari, a zatim dodajte slatko vrhnje. Prebacite sve zajedno u posudu za pečenje s njokima, pospite parmezanom ili drugim sirom i pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta. Ovo jelo dodatno možete pojačati i sitno sjeckanom slaninom koju možete pirjati s lukom te na istoj masnoći završiti jelo. Na taj će način biti aromatičnije i još bogatije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....