PROBAJ OVO

Zamijesili smo prhko tijesto s pistacijom pa napravili gallete od poriluka i krumpira

 Berislava Picek/Cropix
Napravite malo drugačije, aromatičnije prhko tijesto pa mu dodajte slasno punjenje od krumpira i poriluka

Trebat će vam:

1 veći poriluk

100 g svježeg kozjeg sira

5 žlica vrhnja za kuhanje

2-3 režnja češnjaka

3 jušne žlice svježeg vlasca

50 g koromača

1 jaje

200 g krumpira

sol, svježe mljeveni papar

Tijesto:

60 g šalice svježih pistacija

380 g brašna (pola oštro/pola glatko)

1 čajna žličica soli

1 čajna žličica šećera

200 g maslaca

120 ml ledene vode

Priprema:

U multipraktiku sameljite pistacije. Dodajte sol, šećer, brašno i povežite u grudičastu smjesu. Potom dodajte ohlađeni maslac koji ste izrezali na manje komade te u kraćim intervalima palite multipraktik. Potom upalite motor i postupno dodajte ½ šalice ledene vode dok se ne stvori tijesto. Na pobrašnjenu podlogu tijesto formirajte u loptu i zamotajte u plastičnu foliju te stavite u hladnjak na pola sata.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva celzijusa. U međuvremenu poriluk prerežite po pola, isperite pod vodom i nasijecite te stavite pirjati na vrlo laganu vatru sa žlicom maslinovog ulja i malo maslaca dok ne omekša. Pripazite da ne zagori. Potom ga prebacite u dublju posudu i pomiješajte s kozjim sirom, vrhnjem, koromačem i češnjakom koje ste narezali na sitno. Začinite sa soli i paprom.

Krumpir ogulite i narežite na jako tanke ploške. Tijesto izvadite i razvaljajte na tanko u krug te rasporedite u posudi za pečenje (okruglu). Poslažite krumpir, malo ga posolite te rasporedite nadjev. Rubove preklopite i namažite s malo maslinovog ulja.

Pecite u pećnici ovisno o debljini tijesta i posude 30-60 minuta.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 19:22