Gusta, bogata i zasitna zagorska juha jedno je od naših omiljenih jesenskih jela. Iako se na oko može učiniti jednostavnom, dobri omjeri ovdje igraju važnu ulogu i lako ih je zeznuti, a postoji i nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da postane još bolja. U pitanju je narodsko jelo koje vrlo lako od obične juhe s krumpirom i gljivama može prerasti u pravu malu eksploziju okusa.
Kako? Uz svježe gljive, u juhu obavezno ubacite i suhe, slanina neka bude dobro podimljena, mirisna i slasna, a uvijek dobra ideja bit će i poriluk i šaka svježeg začinskog bilja. Uz slatku papriku, u zagorsku juhu možete umiješati i malo ljute, a želite li da okusi budu još jači i izraženiji, slobodno dodajte i malo domaće kvasine.
Najbolji dio ove juhe je to da je, zapravo, toliko bogata da može biti i samostalno jelo, pa će vam uštedjeti vrijeme i nakon ručka kuhinju ćete brže pospremiti, a i ostavit će vam dovoljno prostora da, primjerice, uz nju ispečete kakav domaći kruh ili peciva. I ovakav ručak pamtit će se još dugo.
Iako postoji više varijanti i recepata za zagorsku juhu, kao što je to slučaj sa svakim narodskim jelom, u nastavku vam ostavljamo onaj koji smo svojevremeno pokupili u jednom od naših obilazaka zagorskih restorana.
Trebat će vam:
200 g gljiva po želji
sušeni vrganji
100 g špeka
1 mrkva
1 luk
3 krumpira
2 žlice svinjske masti
žličica crvene paprike
malo ljute crvene paprike po želji
1 žličica koncentrata rajčice
lovorov list
bijelo vino
žlica oštrog brašna
papar
sol
2 žlice kiselog vrhnja
peršin (po želji)
Priprema:
Krumpir, mrkvu i špek narežite na jednake kockice. Sušene vrganje namočite u mlakoj vodi i pustite da odstoje petnaestak minuta. Na ugrijanoj svinjskoj masti dinstajte luk dok ne dobije lagano žućkastu boju, dodajte špek, mrkvu i šampinjone. Sastojcima dodajte vrganje, zatim koncentrat rajčice i dobro promiješajte. Sve posolite, poparite i dodajte žličicu crvene slatke paprike i ljutu, ako je koristite. Podlijte s malo bijelog vina, a zatim i vodom u kojoj su se namakali vrganji te pustite da zavrije. Kad voda zavrije, dodajte krumpir i lovorov list i te kuhajte dok krumpir ne omekša. Pri kraju umutite žlicu oštrog brašna u toploj vodi i dodajte juhi. Juhu posipajte sitno sjeckanim peršinom i poslužite uz malo kiselog vrhnja.
Dodatno!
Kiselo vrhnje možete i umutiti s toplom vodom i brašnom pa sve zajedno dodati juhi pred kraj kuhanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....