RUČAK NA ŽLICU

Zagorska juha mora biti bogata i moćna! Kada je napravite po ovom receptu, niti jedna druga više vam neće biti dovoljno dobra

Kombinacija krumpira, gljiva i špeka u najbogatijoj juhi koju danas možete napraviti

Gusta, bogata i zasitna zagorska juha jedno je od naših omiljenih jesenskih jela. Iako se na oko može učiniti jednostavnom, dobri omjeri ovdje igraju važnu ulogu i lako ih je zeznuti, a postoji i nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da postane još bolja. U pitanju je narodsko jelo koje vrlo lako od obične juhe s krumpirom i gljivama može prerasti u pravu malu eksploziju okusa.

Kako? Uz svježe gljive, u juhu obavezno ubacite i suhe, slanina neka bude dobro podimljena, mirisna i slasna, a uvijek dobra ideja bit će i poriluk i šaka svježeg začinskog bilja. Uz slatku papriku, u zagorsku juhu možete umiješati i malo ljute, a želite li da okusi budu još jači i izraženiji, slobodno dodajte i malo domaće kvasine.

image
Berislava Picek/cropix/

Najbolji dio ove juhe je to da je, zapravo, toliko bogata da može biti i samostalno jelo, pa će vam uštedjeti vrijeme i nakon ručka kuhinju ćete brže pospremiti, a i ostavit će vam dovoljno prostora da, primjerice, uz nju ispečete kakav domaći kruh ili peciva. I ovakav ručak pamtit će se još dugo.

Iako postoji više varijanti i recepata za zagorsku juhu, kao što je to slučaj sa svakim narodskim jelom, u nastavku vam ostavljamo onaj koji smo svojevremeno pokupili u jednom od naših obilazaka zagorskih restorana.

image
Berislava Picek/

Trebat će vam:

200 g gljiva po želji

sušeni vrganji

100 g špeka

1 mrkva

1 luk

3 krumpira

2 žlice svinjske masti

žličica crvene paprike

malo ljute crvene paprike po želji

1 žličica koncentrata rajčice

lovorov list

bijelo vino

žlica oštrog brašna

papar

sol

2 žlice kiselog vrhnja

peršin (po želji)

Priprema:

Krumpir, mrkvu i špek narežite na jednake kockice. Sušene vrganje namočite u mlakoj vodi i pustite da odstoje petnaestak minuta. Na ugrijanoj svinjskoj masti dinstajte luk dok ne dobije lagano žućkastu boju, dodajte špek, mrkvu i šampinjone. Sastojcima dodajte vrganje, zatim koncentrat rajčice i dobro promiješajte. Sve posolite, poparite i dodajte žličicu crvene slatke paprike i ljutu, ako je koristite. Podlijte s malo bijelog vina, a zatim i vodom u kojoj su se namakali vrganji te pustite da zavrije. Kad voda zavrije, dodajte krumpir i lovorov list i te kuhajte dok krumpir ne omekša. Pri kraju umutite žlicu oštrog brašna u toploj vodi i dodajte juhi. Juhu posipajte sitno sjeckanim peršinom i poslužite uz malo kiselog vrhnja.

Dodatno!

Kiselo vrhnje možete i umutiti s toplom vodom i brašnom pa sve zajedno dodati juhi pred kraj kuhanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2024 16:38