Svi smo vrlo dobro upoznati s time da su cijene još od prije uvođenja eura, a posebno u tom trenutku, otišle u nebo. Prema posljednjim podacima, jaja su tako, u samo godinu dana, poskupjela nevjerojatnih 40,6 posto! Ni meso nije izuzetak, pa mnogi među nama gledaju kako napraviti ukusan obrok, a ne potrošiti puno novca. Nakon što smo vam predložili ručak od jednog zabatka, koji možete pronaći ovdje, ovog vam puta umjesto puretine predlažemo jelo s piletinom.
Jedno od jeftinih i brzih jela na koje baš nitko za stolom neće imati prigovor može biti tradicionalni recept bosanske kuhinje - kvrguša.
Ovo će vas jelo, ako birate zabatke, koštati oko 2 eura za 500 grama, a zapravo je toliko ukusno da bismo vam odmah preporučili duplu porciju, pa ručak može postati i večera (jer repete će se sasvim sigurno tražiti). Naravno da, umjesto zabataka, možete koristiti i krilca ili batke. Kako ćete vidjeti u nastavku, ni priprema ovog jela nije komplicirana, pa ga mnogi rade u nedostatku vremena kroz tjedan. Piletinu ćete začiniti, posložite po posudi za pečenje, a zatim je preliti smjesom nalik onoj za palačinke. Sve zajedno, kad je pečeno, poslužite uz bogatu salatu i, kako bi to Bosanci napravili - uz kajmak ili pavlaku.
KVRGUŠA
Trebat će vam:
Za piletinu:
6 - 8 komada piletine, bataci ili zabatci
začini: sol, papar, crvena paprika, češnjak, majčina dušica...
ulje za marinadu
Za tijesto:
350 g brašna
1 jaje
1 žličica soli
1/2 žlice ulja
500 ml mlake vode
150 ml mlijeka
6 žlica slatkog vrhnja
Za premazivanje:
4-5 žlica maslaca
mlijeko
Za posluživanje:
kiselo vrhnje
Priprema:
Pripremite piletinu, odstranite višak kože i perja (dogodi se, pogotovo ako je domaća), začinite po želji i dodajte malo ulja, pa ostavite da se marinira barem 15 minuta.
Pećnicu zagrijte na 250ºC. Lim za pečenje nauljite ili premažite maslacem i stavite u pećnicu da se zagrije.
U dubljoj posudi, najbolje zdjeli, pjenjačom umiješajte brašno, jaja, vodu, mlijeko, slatko vrhnje, ulje i sol. Miješajte dok ne dobijete smjesu sličnu onoj za palačinke. U redu je ako je nešto gušća.
Vrući lim za pečenje sad izvadite iz pećnice i u njega izlijte smjesu, nježno protresite da se lijepo rasporedi, pa na vrh slažite mariniranu piletinu jedan komad do drugoga. Zalijte preostalim uljem od marinade i stavite peći 20-ak minuta, pazeći da ne zagori na vrhu. Kad se zarumeni, prekrijte je folijom i smanjite temperaturu na 200ºC i pecite još 20-ak minuta. Gotova je kad su krajevi hrskavi, a sredina nešto tvrđa.
Kvrgušu sad izvadite iz pećnice, premažite je maslacem i vratite u pećnicu na svega 5 minuta.
Zadnji korak je zaliti krajeve kvrguše s malo mlijeka i vratiti je u isključenu pećnicu na desetak minuta.
Savjet više: umjesto premazivanja maslacem i prelijevanja mlijekom, kvrgušu možete zaliti i vrhnjem za kuhanju, oko 250 ml će biti dovoljno za srednje veliki lim za pečenje, jedino je bitno da tako pripremljenu kvrgušu pečete još maksimalno 5 minuta.
Servirajte uz salatu i vrhnje.
Još jedan dobar načine pripreme ovog tradicionalnog bosanskog recepta podijelila je i jedna korisnica Instagrama, koja za ovo jelo koristi cijelo pile, koje prethodno preprži. Njezine recepte možete pratiti na profilu @whoishungry. I YouTube je pun recepata za kvrgušu, a jedan od njih možete pronaći i ovdje, iako ćemo mi uvijek radije izabrati sol i papar, umjesto začinske mješavine.