Priprema: 50 minuta • Pečenje: 20 minuta • Porcija: 4
Sastojci:
- 500 g mljevene junetine
- 4 žlice krušnih mrvica
- 1 jaje
- 2 režnja češnjaka
- 300 ml umaka od rajčice
- 1 žličica bosiljka
- 1 žličica origana
- 1 žličica timijana
- 1 luk
- prstohvat šećera
- sol i papar
- maslinovo ulje
- temeljac ili voda
- 100 g topivog sira
Priprema:
Najprije u zdjeli pomiješajte meso, jaje, krušne mrvice i protisnuti režanj češnjaka. Začinite soli i paprom, po želji dodajte začine poput čilija i peršina. Oblikujte kuglice.
Kuglice najprije zapecite na malo vrućeg ulja i na tavi koja može i u pećnicu. Pustite da poprime boju sa svih strana, maknite ih iz tave pa na istu masnoću dodajte sitno sjeckani luk. Pustite da omekša, dodajte protisnuti češnjak, pirjajte još minutu, a zatim dodajte umak od rajčice i po potrebi malo temeljca ili tople vode. Začinite soli, paprom, origanom, timijanom i bosiljkom, dodajte i prstohvat šećera pa u umak vratite kuglice. Sve zajedno pospite velikom količinom sira i ubacite u pećnicu na 20-ak minuta na 200 stupnjeva. Pecite dok se sir ne rastopi i poslužite uz peciva od kojih zatim možete složiti sendvič ili uz prilog po želji.