Odlične ideje

Za novogodišnji ručak pripremite pastirsku pitu, hobotnicu ili raviole s trljom po receptima najboljih hrvatskih chefova

Zavirite u Mastercardovu kuharicu i saznajte kako pripremiti tradicionalnu poparu

 Martinis Marchi/
Saznajte kako pripremiti pašku janjetinu s gratiniranim krumpirom, raviole s trljom, celerom i bijelim tartufom ili carsku hobotnicu

Krajem godine čovjek, svjesno ili nesvjesno, analizira proteklu godinu, skuplja trenutke u jedan koš i donosi sud o vremenu koje je iza njega. Obično te analize nisu svedene na excel tablice nego se prikazuju u formi višesatnih razgovora za stolom s dragim ljudima, uz obavezno povremeno nazdravljanje i okrepu sitnim kulinarskim majstorijama koje su domaćini pripremili. Pa tako prosinac, iako najhladniji mjesec u godini, postaje onaj koji najviše grije ljudska srca. Oni ambiciozniji u društvu nerijetko se odmiču od ustaljenih tradicionalnih receptura i bacaju se na pravo istraživanje za najboljim receptima koje će ovih blagdana pripremiti svojim najmilijima.

Mastercard je ovih blagdana odlučio darovati svim korisnicima svojih kartica kuharicu "Iz svijeta u vaš dom" - ekskluzivnu zbirku s više od 40 recepata nagrađivanih kulinarskih entuzijasta, među kojima se nalaze i čak četiri hrvatska chefa. Marijo Čepek otkrio je recept za pašku janjetinu s krumpirom au gratin, Teo Fernetich detaljno je opisao kako pripremiti raviole s trljom, celerom i tartufima.Toni Miloš donio je dašak Dalmacije s receptom za poparu i Jakobove kapice Conte Alberti, a Goran Hrastovčak ispisao je recept za ukusan gulaš od sipe s njokima. Osim spomenutih receptura koje možete pronaći u Mastercardovoj ekskluzivnoj zbirci prikupili smo još nekoliko njihovih recepata koje ćete rado spremati i nakon blagdana poput pastirske pite, carske hobotnice i još jedne varijante raviola.

Kuharica je dostupna na Mastercardovoj iskustvenoj platformi priceless.com i na hrvatskom jeziku, a moguće ju je besplatno preuzeti sve do kraja sljedeće godine. Tako eksperti, zanesenjaci, zaljubljenici, šmekeri, bonkulovići, gurmani ili naprosto ljudi koje dobra hrana raduje imaju na raspolaganju pravu malu riznicu receptura iz cijelog svijeta s kojima mogu unaprijediti svoje kućno kuhanje. Kontaktirali smo četiri istaknuta imena hrvatske gastronomske scene, čiji su recepti integrirani u digitalnoj kuharici, i pokušali otkriti kako izgledaju njihovi neprocjenjivi trenuci u to čarobno blagdansko doba.

Marija Čepeka „ulovili“ smo dok je obavljao posljednje pripreme oko badnjeg bakalara.

- Cijeli blagdanski ritual započinje badnjom večerom. Nakon što sam konačno odradio cijeli niz poslovnih obaveza, nakuhao ne znam ni sam koliko kilograma bakalara, navečer smo se uželjeli gregade od rošpe (manje poznati izraz za grdobinu), a moja Suzana je zamutila tijesto za fritule – otkrio nam je Čepek, vlasnik tvrtke Oblizeki te jedan od ključnih ljudi u gastronomskoj priči zadarskog hotela Bastion.

image

Marijo Čepak

Tomislav Kristo/Cropix

Božićne pripreme rezervirane su za njegovu kćerkicu Lotu i sina Lukasa koji rado pomažu u kuhinji, a ove godine ih je posebno veselila izrada varaždinskih klipića i medenjaka s majkom Suzanom. Proslava nove godine obično je rezultat spontanog spleta okolnosti, ali uvijek se tu nekako iznjedri druženje i neko kuhanje uz vatru. Za Mastrecardovu digitalnu kuharicu, Marijo je ustupio detaljan recept za sočnu pašku janjetinu s gratiniranim krumpirom. Iako se radi o točnim uputama i količinama, većinu puta pripremimo previše pečenja te smo ga zamolili da nam otkrije i jedan recept kako iskoristiti janjetinu ako smo je kojim slučajem kupili previše.

image
Marko Miščević/

Pastirska pita Marija Čepeka

Trebat će vam:

  • 800 g janjetine
  • 600 g crvenog luka
  • 80 do 100 g mrkve
  • 80 do 100 g korijena peršina
  • 80 do 100 g korijena celera
  • 10 g češnjaka
  • 200 g pelata
  • žlica koncentrata rajčice
  • 100 g graška
  • na vrh noža mljevene crvene paprike
  • 1 lovorov list
  • 1 mala grančica ružmarina
  • sol
  • papar
  • pola litre janjećeg temeljca
  • maslinovo ulje

Za pire:

  • 400 g krumpira
  • 50 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 200 g skute (za pire i posipanje)

Priprema:

Sitno sjeckani crveni luk dinstajte na maslinovom ulju, a kada se zažuti dodajte narezano korjenasto povrće i dvije žlice temeljca. Samljevenu i posoljenu janjetinu popecite bez masnoće (ako imate skroz nemasne komade mesa upotrijebite koju kap maslinova ulja) pa je dodajte u lonac s izdinstanim povrćem. Dodajte grubo sjeckani češnjak, papar, mljevenu crvenu papriku, sitno nasjeckan ružmarin, lovorov list i koncentrat rajčice. Popržite minutu do dvije. Potom dodajte usitnjene pelate i prokuhajte desetak minuta. Ako je potrebno dotjerajte okus. Na kraju dodajte grašak i pustite da se još kuha dvije minute, ne dulje jer će se sve još peći u pećnici.

Od kuhanog krumpira, mlijeka i maslaca napravite pire. Ohladite ga na 40 stupnjeva ili na sobnoj temperaturi da možete umiješati jaje. Ova temperatura je važna jer bi se u vrućem pireu jaje zgrušalo. Dodajte još jednu trećinu skute pa sve promiješajte. Izvadite lovor iz pripremljene smjese te njome zatim napunite posudu za pečenje, prekrijte sve pireom i posipajte izmrvljenom skutom. Pazite da ne prepunite posudu smjesom od mesa i da vam ostane mjesta za pire. Pecite na 180 stupnjeva deset minuta.

Teo Fernetich iz istarskog San Rocca, prekrasnog boutique hotela i restorana u Brtonigli otkrio nam je pak da je za božićnu gozbu najzaslužniji ženski dio obitelji. Što god kuhali i radili, dobro maslinovo ulje nezaobilazno je na njihovu stolu što ne čudi budući da sami proizvode ulje od stoljetnih maslina. Podno hotela nalaze se stogodišnja obiteljska stabla maslina koja ljeti pružaju ugodnu hladovinu, dok se na jesen ručno beru njihovi plodovi.

image

Teo Fernetich

Neven Jurjak Aka Merlo De Graia/Privatna Arhiva

Ekstradjevičansko maslinovo ulje nastaje hladnim prešanjem najboljih autohtonih sorta i neizbježan je sastojak ponude istoimenog gourmet restorana i glavna karakteristika gastronomskih delicija. Izabrano je i među najbolja svjetska ulja u publikaciji Flos Olei. Osim toga, kod njih možete uživati i u specijalitetima od bijelog tartufa, a sezona mu je negdje od rujna do siječnja. Za Mastercardovu digitalnu kuharicu, ustupili su recept za raviole s trljom, celerom i naravno – bijelim tartufom. Ako se odvažite na pripremu, rezultat će biti daleko bolji ako primijenite nekoliko savjeta:

image
San Rocco/
image
San Rocco/

Raviole pripremajte u širokoj tavi kako biste imali bolju kontrolu cijelog procesa pripreme jer su jako osjetljivi, a temeljac i vino će se brže reducirati pa vam se u međuvremenu tjestenina neće raskuhati. Ako je moguće koristite tip brašna 00 jer će vam s ostalima vjerojatno biti prilično žilava. Sastojke za tijesto mijesite minimalno 5, a poželjno je desetak minuta. Omotajte ga prianjajućom folijom pa obavezno pustite vrijeme za "odmor" tijesta" - najmanje pola sata, a može i više. Što se tiče hladnjaka, ako nije pretoplo, tijesto može odmarati i na sobnoj temperaturi, obje opcije su u redu. Jedna od najčešćih početničkih grešaka jest da ne razvaljaju tijesto dovoljno tanko; zato ga vi razvaljajte čim tanje moguće, po mogućnosti na debljinu od 3 milimetra.

image
San Rocco/
image

U kuharici ćete pronaći i recept Tea Ferneticha za raviole s trljom, celerom i tartufima

San Rocco/

SAN ROCCO: Ravioli s rakovicom, špinatom i
mandarinom

Za raviole:

  • 200 g brašna od tvrde pšenice
  • 150 g žumanjka
  • Žlica maslinovog ulja

Zamijesite brašno i žumanjke dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Zamotajte smjesu prozirnom folijom i ostavite u frižideru jedan dan.

Za punjenje:

Stavite rakovice u kipuću vodu i pustite da se kuha 30 min od trenutka vrenja. Pustite da se ohladi i onda pažljivo očistite sve dijelove. Tako dobiveno meso začinite s malo soli, paprom i maslinovim uljem. Na kraju naribajte malo korice od mandarina i dobro sve pomiješajte.

Za kremu od špinata i mandarina:

Očišćeni špinat blanširajte ili skuhajte na pari (1 min na 80 stupnjeva), procijedite i ostavite vodu sa strane. Dodajte sol, papar i maslinovo ulje pa izmiksajte sve skupa štapnim mikserom uz postepeni dodatak soka od mandarine i vode od kuhanja dok ne dobijete kremastu konzistenciju.

Za raviole:

Rastegnite i stanjite smjesu. Kalupom (ili čašom) napravite krugove od oko 10 cm, napunite ih mesom od rakovice te zatvorite u obliku raviola. Ukoliko je potrebno pri zatvaranju raviola smočite rubove vodom. Kuhajte raviole u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Na sredinu tanjura stavite jednu veliku žlicu kreme od špinata, dodajte po 3 raviola. Tanjur kompletirajte naribanim prosušenim kruhom i maslinovim uljem.

Ako se pak želite okušati u pripremi nešto manje poznatog, ali opet vrlo tradicionalnog jela, mogli biste isprobati recept za poparu Tonija Miloša, chefa prelijepog hotela Martinis Marchi. Radi se o vrlo jednostavnom, a pomalo zaboravljenom jelu koje je iznimno ukusno. Chef Miloš otkrio je kako su najbolje ribe za pripremu ovog jela kirnja i kokot iako se ni gof ne bi posramio kupanja u mirisnoj popari. Blagdansko vrijeme rezervirano je za uživanje u krugu obitelji i gastro klasicima koji se i inače nađu na stolu poput sarme i francuske salate.

image

Toni Miloš

Martinis Marchi/
image
(c)marko Mihaljevic/

Za novogodišnje druženje otkrio nam je jedan od svojih najdražih recepata, a radi se o carskoj hobotnici.

Carska hobotnica Tonija Miloša

  • 800 g hobotnice
  • 50 ml maslinova ulja
  • 200 g poriluka
  • 100 g ljutike
  • 250 g rukole
  • 7 ml aceta balsamica
  • 4 režnja češnjaka
  • Sol i papar
  • 4 režnja češnjaka

Hobotnicu očistite, skuhajte te narežite na komade dužine 2-3 centimetra pazeći da je ne prekuhate. Poriluku odstranite mekši zeleni dio. Bijeli, tvrđi dio operite i narežite na kovanice debljine pola centimetra. Ljutiku narežite na polovice. Češnjak očistite i stisnite nožem.

U jako zagrijanu odgovarajuću tavu dodajte ulje te sotirajte hobotnicu, češnjak i ljutiku do rumene boje. Dodajte poriluk te nastavite sotirati, dok ne uvene na pola. Začinite solju i paprom te naglo podlijte Acetom balsamicom. Miješajući na jakoj vatri pustite da se okusi sjedine. Poslužite na pripremljenoj nezačinjenoj rukola salati.

image

Recept za Jakobove kapice iz Mastercardove digitalne kuharice

Martinis Marchi/

Goran Hrastovčak, chef restorana Spinnaker otkrio nam je da blagdane provodi uglavnom radeći u kuhinji restorana. Ipak, na Badnjak uspije pronaći nešto slobodnog vremena pa se za ručkom kod punice okupi cijela obitelj. Tada se služi kelj na padelu i pasutice (vrsta tjestenine karakteristična za središnju Istru) s bakalarom. Za Mastercardovu digitalnu kuharicu otkrio je svoj recept za ragu od sipe s njokima. Ovaj chef za neke posebnije prigode kao što su blagdani voli se poigrati različitim teksturama te je za nadolazeće blagdane odlučio u njoke ubaciti ricottu, odnosno skutu kako bi njoki bili pahuljasto mekani.

image

Goran Hrastovčak

Privatna arhiva
image

Bakalar in bianco iz restorana Spinnaker

Restoran Spinnaker/
image
Restoran Spinnaker/

Kuhanje i prepuštanje svih osjetila jedinstvenim mirisima i okusima aktivnosti su koje imaju sposobnost nakratko nas teleportirati u zemlje koje možda nikad do sad nismo doista i posjetili. Prema rezultatima Mastercardovog istraživanja s kraja 2020. godine, gotovo 80 posto ispitanika želi stjecati iskustva uz koja će naučiti nešto novo, 66 posto bi širilo svoje vidike otvarajući se prema učenju o različitim kulturama, a njih preko 80 posto više uživa u iskustvima kad ih dijele s obitelji i prijateljima.

Vodeći se upravo preferencijama ispitanika kad je riječ o kreiranju sadržaja za iskustvenu platformu priceless.com, Mastercard je u suradnji sa 16 zemalja svijeta kreirao digitalnu kuharicu s receptima renomiranih zaljubljenika u kulinarstvo. Osobe koje stoje iza detaljno objašnjenih koraka potrebnih za pripremu jela, deserata i pića većinom su nagrađivani chefovi koji svoja znanja usavršavaju u restoranima koji se ponose Michelinovim zvjezdicama i preporukama, vilicama Gambero Rosso časopisa te brojnim drugim međunarodnim priznanjima koja dokazuju kvalitetu i posebnost njihovih jelovnika. Sve što je potrebno učiniti kako bi jedan primjerak stigao i na vašu adresu e-pošte jest posjetiti priceless.com, registrirati se svojom Mastercard karticom (ako već niste registrirani korisnik platforme) i besplatno preuzeti kuharicu uz koju ćete se inspirirati za nadolazeća druženja, ali i uspješno pronalaziti ideje za okupljanja s najbližima tijekom čitave godine koja je pred nama.

Mastercardova kuharica dio je digitalne platforme priceless.com koja nudi niz različitih iskustava kreiranih posebno za korisnike Mastercard kartica. Upravo među tim jedinstvenim iskustvima, baš svatko može pronaći nešto za sebe – bilo da se radi o gurmanima željnima novih gastronomskih doživljaja i vještina, avanturistima koji obožavaju prirodu, zaljubljenicima u stjecanje novih znanja koje nam donosi digitalna tehnologija, osobama koje žele uvijek pratiti najnovije modne trendove ili onima koji se jednostavno žele odmoriti na manje uobičajen način.

Posjetite priceless.com i započnite nešto neprocjenjivo™.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Mastercardom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 01:27