Brzo gotovo jelo

Za najveće fanove njoka! Kad nemate vremena zamijesite ove slasne jastučiće od tri sastojka

 Lidija Lončarić
Gotovi su za 20-ak minuta, i to samo pod uvjetom da ih nakon kuhanja još želite i zapeći

Kada vam se jedu njoki, ali nemate ni vremena, a ni volje čekati da se krumpir skuha pa ohladi, pa da zamijesite tijesto, oblikujete ga, i na kraju skuhate, rješenje je jednostavno - napravite ove brze jastučiće.

Teksturom će vas podsjetiti na valjuške, luleke, njoke ili kako god ih već nazivali, a sastojcima su daleko jednostavniji. I kad kažem daleko jednostavniji, mislim na to da će vam trebati doslovno tri sastojka i sol.

Rade se od svježeg sira, brašna i žumanjka, kratko zamijese tek da se svi sastojci povežu, režu se na željeni oblik i skuhaju. Nakon toga samo nebo vam je granica. Možete ih posipati makom ili orasima, lješnjacima ili samo šećerom, a možete ih i zapeći na maslacu ili, kao što sam to ovaj puta napravila ja, na međimurskim slaninama.

image

jastučići od svježeg sira, dobra hrana, lidija lončarić, za pod zub

Lidija Lončarić/

Postat će hrskavi izvana, a lijepe, kremaste teksture iznutra, i bit će više nego dobro glavno jelo, ali i prilog mesnim ili povrtnim jelima. Možete ih poslužiti i uz gulaš ili, meni najdraže, uz žlicu kiselog vrhnja, tostirane bučine sjemenke i malo bučina ulja.

Moj je savjet samo da o dodacima razmišljate prije kuhanja, jer ovi jastučići tako su brzo gotovi da za vrijeme kuhanja jednostavno nećete stići smisliti baš ništa pametno.

image
Lidija Lončarić

Jastučići od svježeg sira

Trebat će vam (za jednu porciju):

200 g svježeg sira
100 g bijelog brašna
1 žumanjak
sol
za posluživanje: slanina ili maslac, tostirane sjemenke buče, žlica vrhnja, bučino ulje...

Priprema:

Pomiješajte svježi sir, brašno, žumanjak i sol pa zamijesite tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i narežite na kockice ili drugi oblik prema želji.

Kuhajte u kipućoj slanoj vodi.

Nakon toga, jastučiće možete prebaciti u dobro zagrijanu posudu u kojoj ste otopili maslac ili slanine. Zapecite ih sa svih strana i poslužite uz dodatke prema želji. Primjerice, posipajte ih sitno sjeckanim, tostiranim bučinim sjemenkama i dodajte žlicu vrhnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:32