NAPRAVI SLADOLED

Za dobar sladoled nikad nije kasno i zato je ovaj domaći od meda više nego dobra ideja

 Berislava Picek/Cropix
Napravite sladoled po receptu koji smo dobili u istarskoj Bolari60 pa ga poslužite uz skutu i svježe voće

"Inspirirana lokalnim restoranima, volim kombinirati istarsku skutu s domaćim sladoledom. Ovaj sladoled od meda jednostavno je napraviti i jako se dobro slaže sa skutom ili ricottom te zrelim smokvama ili breskvama. Recept se temelji na jednom od recepata Elizabeth Gowing. Poslužujemo ga s naribanom koricom limuna na vrhu i polivenog s malo izvrsnog maslinova ulja naših susjeda", rekla nam je Anna Colquhoun iz Bolare 60.

Za 2 litre sladoleda trebat će vam:

4 velika jaja
70 g bijelog šećera
prstohvat soli
oko 120 ml tekućeg lokalnog meda od divljeg cvijeta
630 ml ohlađenog vrhnja za šlag

Za serviranje:

skuta ili ricotta
zrele breskve ili smokve
organski limun
maslinovo ulje

Priprema:

Umutite mikserom jaja sa šećerom i solju dok ne postanu blijeda, pahuljasta i tri puta veća od prvobitnog volumena. U posebnoj zdjeli tucite vrhnje dok se ne formiraju meki vrhovi. Umiješajte tekući med u vrhnje. Lagano umiješajte umućena jaja u šlag tako da smjesa ostane što prozračnija. Premjestite u posudu i zamrznite preko noći. Med održava sladoled mekim pa ga možete poslužiti izravno iz zamrzivača. Volimo staviti kuglicu na krišku skute sa svježim smokvama ili breskvama, a zatim sladoled ukrasiti koricom limuna i malo maslinova ulja na vrhu.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 12:27