RUČAK VIKENDOM

Vratina nije skupa, a može biti tako slasna i sočna! Imamo tri provjereno dobra recepta i nisu svi s roštilja

Kako dobiti najsočniju vratinu o kojoj će svi još dugo nakon ručka pričati? Imamo tri dobre ideje

Obilazite li ovog vikenda tržnicu i omiljene mesnice, umjesto uobičajenih komada mesa, mesara zamolite da vam u papir umota koji komad svinjske vratine. Nije skupa, a može poslužiti kao podloga za stvarno dobar ručak, bez obzira koristite li roštilj ili ne. U nastavku vam ostavljamo tri provjerena recepta koja svakako vrijedi testirati jer, osim što su ih s nama podijelili vrsni znalci i iskusna kućna kuharica pa možete biti sigurni da su baš dobri, prilično su jednostavni, a kao rezultat donose slasni ručak kojem ćete se ovog ljeta još poželjeti vratiti.

DVA S ROŠTILJA

Dame imaju prednost pa je prvi recept koji s vama dijelimo onaj naše suradnice Slavice Šagolj, koji je s nama podijelila svojevremeno i po kojem je pripremala svinjsku vratinu za jedno naše snimanje. Osim što smo toga dana tanjur ispraznili u rekordnom roku, polizali smo prste, a Slavičin recept odmah prepisali i u svoju bilježnicu.

SLAVIČINA VRATINA S ROŠTILJA

Trebat će vam:

6 komada svinjske vratine
sol i papar
ulje
prstohvat čilija
3 češnja češnjaka
grančice ružmarina
mladi luk

Priprema:

Meso začinite solju i paprom. U posudu ulijte ulje, dodajte prstohvat čilija, usitnjeni češnjak i grančice ružmarina te pomiješate. Svaki komad mesa prekrijte marinadom te ih sve na sat do dva ostavite u tom umaku da se meso dobro marinira. Poželjnije je to učiniti večer prije da meso u marinadi odstoji tijekom noći. Meso stavite peći na jaku vatru te pecite nekoliko minuta sa svake strane. Na krajeve rešetke stavite mladi luk te ga vrlo kratko pecite. Pečeno meso stavite na drvenu dasku, pustite koju minutu da odmori da se zadrže sokovi unutar mesa te ga narežite na trakice. Servirajte uz pečeni mladi luk.

image
Berislava Picek/Cropix

Osim kod Slavice, vratinu smo svojevremeno pekli i na otvorenom, dok je za roštiljem stajao Juraj Grabarić. Ovaj majstor od roštilja pripremio nam je sočne burgere, ćevape koje nismo mogli prestati jesti, ali vratina nam je bila i ostala jedan od favorita. Za pripremu po njegovom receptu trebat će vam tek tri sastojka, a meso će ostati sočno i slasno.

image
Berislava Picek/Cropix

Također, Juraj savjetuje da vratinu možete začiniti i drugim začinima, poput kima, koji se inače odlično slaže sa svinjetinom. Dodaje i kako kod stavljanja luka u marinadu pripazite jer on vrlo lako preuzme i sakrije sav okus mesa.

VRATINA S ROŠTILJA BY JURAJ GRABARIĆ

Trebat će vam:

250 g svinjske vratine po osobi
slatka ili ljuta paprika
sol i papar (mogu biti i krupni)

Priprema:

Marinirana vratina može stajati dva do tri dana, no možete je pripremiti i dan ranije. Ako je vakuumirate, sve komade odjednom složite u vrećicu, nema potrebe da ih razdvajate. Kada ste spremni za pečenje, neka vam vatra bude srednje jaka prema jakoj. Pritom ih ne treba naguravati na rešetki nego bi bilo najbolje da ostavite po centimetar prostora između komada mesa da vrući zrak može cirkulirati. Peku se ovisno o debljini, no u načelu komade do 200 grama treba peći dvije do tri minute sa svake strane. Nakon što se obje strane kratko zapeku i kada vidite da vratina počne puštati masnoću, naslažite nekoliko komada vratine jedan na drugi tako da masnoća i sokovi cure iz gornjih po donjim komadima mesa. Okrećite komade i mijenjajte njihov redoslijed tako da svaki komad bude barem jednom na dnu mesnog "tornja" i to sve dok ne procijenite da su prestali puštati tekućinu. Tada ih stavite sa strane kako ih ne biste presušili i poslužite.

image
Berislava Picek/Cropix

JEDAN IZ PEĆNICE

U slučaju da vam roštilj ipak nije pri ruci, imamo i odličan recept za vratinu iz pećnice chefa Marka Palfija. S nama ga je podijelio još prije nekoliko godina, nešto je kompliciraniji od prethodna dva, ali na kraju se isplati svaka uložena minuta.

Najprije će biti potrebno napraviti salamuru, u kojoj će meso morati stajati i do 48 sati, a onda ćete ga trebati zapeći kako bi poprimilo lijepu boju. Palfi je svoje meso sporo pekao u pivu, no uvijek možete koristiti i temeljac ili vino.

image
Biljana Blivajs/Cropix

PALFIJEVA SPORO PEČENA VRATINA S PIVOM

Trebat će vam:

otkoštena svinjska vratina
salamura (na litru vode 50 g soli i 25 g šećera)
korjenasto povrće (mrkva, celer, korijen peršina, pastrnjak…)
pivo po želji
batat
svježi ili đumbir u prahu
sol i papar
cikla
balzamični ocat

Priprema:

Vratinu stavite u salamuru, odnosno mješavinu vode, šećera i soli. Meso nakon mariniranja osušite kuhinjskim ručnikom i zapecite na tavi kako bi se karamelizirali šećeri iz mesa te kako bi meso dobilo lijepu boju. U vatrostalnu posudu stavite podlogu od korjenastog povrća po želji i na nju položite vratinu. Sve zalijte pivom. Meso mora biti jednu trećinu potopljeno pivom. Posudu pokrijte aluminijskom folijom i vratinu pecite 4 sata na 100 stupnjeva Celzijevih. Umak od pečenja procijedite i vratite na laganu vatru kako biste ga reducirali. Pire napravite tako da batat ispečete ili skuhate te ga začinite đumbirom u prahu ili svježe ribanim đumbirom, soli i paprom. Ciklu ispecite zamotanu u foliju dok ne postane meka te ju izrežite na kockice. Prelijte ju balzamičnim octom i pustite da se isti reducira nekoliko minuta na srednjoj vatri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 09:34