Zbog arome koja podsjeća na spoj luka i češnjaka, medvjeđi luk ili srijemuš odlično se snalazi u različitim salatama, namazima na bazi sira, kao glavna zvijezda jednostavnih proljetnih umaka, u tjesteninama i rižotima, uz mesne i riblje specijalitete, ali i u juhama i pitama. Nije ga potrebno previše obrađivati, a za neka jela trebat ćete ga tek nasjeckati i poslužiti.
Nježna je to biljka bogatog okusa, odlična u mnogim kombinacijama i jednostavno je grijeh ne iskoristiti njenu sezonu. Ako volite izlete u prirodu, naberite je i sami - nama je draga pozicija u šumama ispod Japetića u jaskanskom kraju, no ako vam je to trenutno neizvedivo, možete je već pronaći i na tržnicama. Preporučuje se da ga pripremite čim je ubran jer nakon nekog vremena izgubi spoj koji mu daje karakterističan miris češnjaka koji jelu daje posebno dobru aromu. Stoga, ako ste se zasitili raditi isključivo pesto od srijemuša, osim gužvare, imamo još sjajnih alternativa, a možete ih pronaći ovdje.
Više dobrih recepata sa srijemušom pronađite ovdje!
GUŽVARA S MEDVJEĐIM LUKOM I SIROM
Po receptu našeg glavnog urednika, Gordana Zečića
Trebat će vam:
6-8 listova tankih kora s jajima
1 žlica maslaca
4 jaja
2 dl kiselog vrhnja
300 g svježeg sira
100 g parmezana
malo maslinova ulja
sol i papar
dobar stručak srijemuša
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Vatrostalnu posudu ili limeni kalup premažite maslacem pa obložite s dva sloja kora. U slučaju da koristite manje pojedinačne kalupe, kore narežite na komade prikladne veličine. Svježi sir posolite, dodajte jaja, kiselo vrhnje, narezani srijemuš, naribani parmezan i malo maslinova ulja. 3-4 kore natrgajte rukama na sitne komade i dodajte u smjesu. Zamiješajte dok ne dobijete gust nadjev. Njime napunite kalup i odozgo poklopite s još dva sloja kora. Premažite kiselim vrhnjem. Pecite dok ne bude rumeno i hrskavo, ovisno o veličini kalupa, 30-45 minuta. Servirajte toplo. Po želji, srijemušu možete dodati i drugog blanširanog samoniklog bilja, recimo koprive i maslačka.
SAVJET VIŠE! Po želji, srijemušu možete dodati i drugog blanširanog samoniklog bilja, recimo koprive i maslačka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....