LJETO S AMELIE

Voćni tart po receptu Žakline Troskot!

Ljetni voćni tart
 Berislava Picek/Cropix/
Dobra ideja!

Prhko tijesto:

175 g maslaca
100 g šećera
150 g glatkog brašna
150 g oštrog brašna
1 jaje
2 prstohvata soli

Pomiješajte sve sastojke i brzo sve sjedinite. Bitno je da dugo ne miješate tijesto, kako vam poslije ne bi bilo žilavo, dakle miješajte ga tek toliko da se sve sjedini. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena. Razvaljajte tijesto na debljinu od 3 mm, pokušajte ne koristiti previše brašna prilikom valjanja kako tijesto ne bi poslije bilo previše tvrdo. Stavite ga u kalup, koji ste prethodno premazali s maslacem i posuli krušnim mrvicama ili brašnom. Zagrijte pećnicu na 175 °C te pecite 30-ak minuta, ovisno o pećnici, ili dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Ostavite da se ohladi.

image
Ljetni voćni tart
Berislava Picek/Cropix/

SLASTIČARSKA KREMA:

340 ml mlijeka
50 g šećera
1/2 mahune vanilije
14 g gustina
20 g glatkog brašna
4 žutanjka
25 g maslaca
voće po izboru

Pomiješajte žutanjke, gustin i brašno sa 100 ml mlijeka. Sastružite zrnca vanilije s mahune i zakuhajte s ostatkom mlijeka. Kuhajte i ostatak korice mahune kako biste maksimalno iskoristili okus vanilije. Kad mlijeko zavrije, izvadite koricu mahune, dodajte malu količinu vrućeg mlijeka u smjesu sa žutanjkom pa sve vratite u lonac i kuhajte dalje dok krema ne postane gusta i sjajna. Obavezno čekajte da krema proključa prije nego što ju uklonite s vatre. Dodajte maslac, dobro izmiksajte i prekrijte plastičnom folijom kako se u dodiru s kremom ne bi stvorila debela korica. Kad se krema ohladi, još jednom dobro izmiksajte i ravnomjerno rasporedite po pečenom prhkom tijestu. Stavite na hlađenje. U međuvremenu, dok se krema hladi, pripremite mješavinu voća po vašem izboru. Pustite mašti na volju sukladno ukusu i sezoni. Složite voće na ohlađenu kremu i uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2024 00:33