Potpuno drugačije

Više volite čokoladne nego voćne deserte? Imamo pet recepata koji će vas razuvjeriti

Cijelo prijepodne proveli smo s food blogericom Andreom Cukrov koja je marljivo pekla, pripremala i stilizirala brownie s trešnjama i čokoladnom kremom, pitu s marelicama i bademima, rolice s borovnicama, panna cottu s breskvama te lisnate tartove s nektarinama

Jedna od najdugovječnijih gastro entuzijastica na hrvatskoj blogerskoj sceni je Andrea Cukrov (42) čije ime stoji iza bloga i Instagram profila Cukar. Andrea je po zanimanju arheologinja zaposlena kao konzervatorica u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. I premda voli svoj posao, kako sama priznaje, nikad ju nije ispunjavao onako kako to uspijeva kuhanje.

Interes za pripremom jela kod nje se pojavio već u tinejdžerskim danima, kad je uz bok svoje bake promatrala tehnike pripreme njoka. Sad ih ona sama mijesi „kao od šale“, a s jednakom lakoćom u svojoj kućnoj radionici priprema mesna, riblja, vegetarijanska jela, kao i mnoge deserte. Tehnike je, govori nam, naučila na internetu iz kojeg je crpila najviše inspiracije, dok je svoje kuharske sposobnosti brusila sama, poput dragog kamena. Sve je to prethodilo tome da prije 15 godina, u vrijeme dok tržište još uvijek nije bilo preplavljeno food blogerima, pokrene nešto svoje. Logičan izbor bio je blog te ga je nazvala Voće i povrće. Postao je mjesto okupljanja gastro entuzijasta, ali i poprište na kojem Andrea dijeli svoja kulinarska umijeća.

Pokretanje bloga bio je, ističe, vjetar u leđa za mnogobrojne suradnje koje su uslijedile, a kako je zajednica rasla, proporcionalno su rasle njene kulinarske sposobnosti. Stoga je odlučila svoj blog preimenovati u Cukar koji je izvedenica njenog prezimena (Cukrov), ali i jer joj je životni moto - što je život bez malo cukra? Njen uspješni Cukar na kojem objavljuje slana i slatka jela trenutačno broji 13 tisuća pratitelja te je iz hobija prerastao u „full time“ posao.

Kreativni ventil

- Nije nimalo jednostavno balansirati dva posla, izazovno je i nekim danima toliko naporno da se zapitam ima li smisla sav taj trud. No, uz dobru organizaciju sve je moguće. Osobito kad se osvrnem na protekle godine i postanem svjesna svojih postignuća – govori Andrea te nadodaje kako je cijena dvaju poslova to da nema slobodne vikende jer svako slobodno vrijeme iskorištava za pripremu, stiliziranje i objavljivanje recepata na društvene mreže. No, unatoč tome nikad ne bi odustala od bloga jer joj, ističe, služi kao kreativni ventil, njen eskapizam iz izazovne svakodnevice.

image

Food blogerica Andrea Cukrov

Vedran Peteh/Cropix

Najviše, pak, voli pobjeći u svijet talijanske, azijske, indijske i korejske kuhinje jer, kako sama priznaje, više voli slana nego slatka jela. Pogotovo ako u sebi sadrži orijentalne začine kao što je kumin, nezaobilazan sastojak njenih humusa i jela s rajčicom. Za oplemenjivanje slatkih jela obavezno dodaje tonku, a opisuje ga kao začin koji svojim slatkim notama cimeta i vanilije savršeno zaokružuje svaki desert.

Već se gotovo dvije dekade igra sa začinima, spaja nespojivo, radi twistove na kakvim bi joj pozavidjeli i profesionalni kuhari. Njena publika, uzvraća, odlično reagira na nekonvencionalne kombinacije.

Drugačiji pristup

- U svoje deserte obavezno dodajem prstohvat soli, a nerijetko ih obogaćujem začinima za koje postoji uvriježeno mišljenje da su namijenjeni za slana jela, kao što je to primjerice chilli. Isto tako, klasične recepte volim modificirati. Brazilska torta od mrkve, ujedno i jedan od najpopularnijih kolača na mom blogu, radi se tako da se svi sastojci samo izblendaju u gustu kašu. Nikad ne koristim zapršku u varivima jer pšenično brašno nije najzdraviji izbor. Radije izblendam žitarice ili grahorice, zgusnem ga većom količinom luka, celera i mrkve, ili dodam par žlica pasirane rajčice. Uz to, u curry piletini uopće ne koristim začin curry jer je riječ o prahu što ga je izmislila zapadna kultura. U indijskoj kuhinji se taj prah zapravo uopće ne koristi, već je jelo začinjeno prirodnim aromama piskavice, mahunom kardamoma, kurkumom i drugim sastojcima što čini savršen kulinarski fusion - pojašnjava Andrea te nam otkriva kako u skoroj budućnosti planira napisati knjigu recepata ispunjenu tradicionalnim jelima za svaki dan, ali i onim nesvakidašnjim.

image

Brazilska torta od mrkve

Andrea Cukrov

U njoj će se vrlo vjerojatno naći i voćni deserti koje je podijelila s nama za one što tvrde da ne vole voće.

Cijelo prijepodne proveli smo s Andreom dok je ona marljivo pekla, pripremala i stilizirala deserte s trešnjama, marelicama, borovnicama, breskvama i nektarinama. Drugim riječima, voćem kojem gotovo nitko ne može odoljeti. Kako bi znala da bira ono najbolje, koristila je voće s oznakom ENNA Fruit na ambalaži. ENNA Fruit je vodeća tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju te preradu svježeg voća i povrća na području Hrvatske i regije koja surađuje s više od tisuću kooperanata, domaćih proizvođača voća i povrća. Dok je pripremala teren za brownie s trešnjama i čokoladnom kremom, otkrila nam je zašto voli voće u kolačima.

- Osim što daje svježinu desertu, voće ga oplemenjuje kiselkastim notama koje se savršeno sljubljuju s medom, tonkom, cimetom, kakaom i prirodnim zaslađivačima. Teško mi je izdvojiti najdraži plod, no moram priznati da ne mogu odoljeti kombinaciji trešnje i čokolade – otkriva Andrea, dok fotografu Vedranu i mojoj novinarskoj malenkosti već lagano rastu zazubice.

Brownie s trešnjama i čokoladnom kremom

image

Brownie s trešnjama i čokoladnom kremom

Vedran Peteh/Cropix

BROJ OSOBA: 6

VRIJEME PRIPREME: 40 minuta

SASTOJCI:

Za brownie:

160 g kvalitetne tamne čokolade

160 g maslaca

3 velika jaja

150 g bijelog šećera

50 g muscovado smeđeg šećera

1 mahuna vanilije, ostrugane sjemenke

100 g glatkog brašna

prstohvat soli

150 g trešanja, prepolovljenih

Za kremu:

150 g slatkog vrhnja

150 g tamne čokolade

trešnje za dekoraciju

POSTUPAK:

Za brownie:

Čokoladu nalomite na kockice, a maslac narežite na manje komade. Stavite sve u vatrostalnu zdjelu, dodajte kavu pa sve rastopite nad parom. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, šećer i ostrugane sjemenke vanilije pa sve dobro umutite mikserom dok ne postane pjenasto i udvostruči volumen. Dodajte jajima nekoliko žlica otopljene čokolade i maslaca kako bi se jaja malo temperirala. Zatim dodajte i ostatak otopljene čokolade pa sve ručno sjedinite u glatku smjesu. Nemojte pretjerivati s miješanjem, miješajte tek toliko da se svi sastojci povežu. U posebnoj zdjeli prosijajte brašno i prstohvat soli pa i to umiješajte u smjesu od čokolade i jaja. Smjesu prebacite u pravokutni kalup (približno dimenzija 20x30 papira) koji ste obložili papirom za pečenje. Posložite na smjesu polovice trešanja i pecite sve u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva, 25 – 30 minuta. Pečeno izvadite iz pećnice i ostavite ih da se hlade u kalupu barem 20 minuta. Kad se ohladi premažite čokoladnom kremom i ukrasite trešnjama.

Za kremu:

Čokoladu nasjeckajte i prebacite je u zdjelu. Vrhnje zagrijte u lončiću do točke vrenja pa ga prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite 2 minute, a zatim dobro promiješajte dok se ne pretvori u glatku čokoladnu kremu. Pustite kremu da se stisne pa je dobro izmiješajte mikserom i njome premažite ohlađeni kolač.

Pita s marelicama i bademima

image

Pita s marelicama i bademima

Vedran Peteh/Cropix

BROJ OSOBA: 8

VRIJEME PRIPREME: 90 minuta

SASTOJCI:

Za koru:

225 g glatkog brašna

100 g maslaca

50 g šećera

prstohvat soli

1 jaje

Za nadjev:

150 maslaca

150 g šećera

3 jaja

150 g mljevenih badema

2-3 žlice džema od marelica

Za dekoraciju:

8 marelica

2 l vode

100 ml vermuta

sok pola limuna

2-3 žlice džema od marelica

2-3 žlice badema u listićima

image

Pita s marelicama i bademima

Vedran Peteh/Cropix

POSTUPAK:

Za koru:

U mulitpraktiku pomiješajte brašno i maslac te sve kratko miješajte dok se ne pretvori u mrvičastu smjesu. Dodajte šećer, sol i jaja pa još malo sve miješajte dok se ne poveže u tijesto. Prebacite smjesu na radnu plohu, nježno je umijesite pa je omotajte folijom i ostavite u hladnjaku pola sata. Ohlađeno tijesto razvaljajte i pažljivo prebacite u okrugli kalup za pitu promjera 28 cm. Nabodite tijesto vilicom, prekrijte ga listom papira za pečenje, sve opteretite suhim grahom i pecite na slijepo 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Nakon 15 minuta maknite papir s grahom, a tijesto nastavite peći još 10 minuta. Dok se tijesto peče pripremite nadjev od badema tako da u multipraktiku pomiješajte maslac i šećer, kada se povežu dodajte jaja i na kraju mljevene bademe. Sve miješajte dok se ne pretvori u homogenu smjesu. Ovim nadjenite pitu. Pečeno tijesto izvadite iz pećnice i premažite ga džemom od marelica, a zatim i nadjevom od badema. Vratite sve u pećnicu i pecite još 30-40 minuta. Pečenu pitu izvadite iz pećnice i ostavite je da se ohladi. Dok se pita hladi pripremite marelice tako da ih prepolovite, odstranite im koštice te ih blanširate u vodi, vermutu i limunovom soku nekoliko minuta dok ne omekšaju. Blanširane marelice po želji ogulite. Na ohlađenu pitu složite blanširane marelice i sve premažite zagrijanim džemom od marelica te posipajte bademima u listićima.

Rolice s borovnicama

image

Rolice s borovnica

Vedran Peteh/Cropix

BROJ OSOBA: 10

VRIJEME PRIPREME: 3 sata

SASTOJCI:

Za tijesto:

500 g glatkog brašna

1 vrećica instant suhog kvasca

50 g šećera

½ žličice soli

1 žlica praška za pecivo

130 ml mlijeka, mlakog

170 g kiselog vrhnja

1 jaje

Za nadjev od borovnica:

50 g šećera

250 g borovnica

2 žličice škrobnog brašna

50 ml teranina ili likera po želji

cijeđeni sok pola limuna

Za premazivanje:

175 g krem sira

2 žlice šećera u prahu

1 žličica ekstrakta vanilije

1-2 žlice nadjeva od borovnica

POSTUPAK:

Za tijesto:

U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i prašak za pecivo. U sredini brašna napravite udubinu pa u nju ulijte mlijeko, kiselo vrhnje i jaje. Pomoću miksera umijesite glatko i mekano tijesto. Tijesto naravno, možete umijesit i ručno. Umiješeno tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom da se udvostruči. Podignuto tijesto prebacite na radnu plohu koju ste lagano pobrašnili pa ga razvaljajte u pravokutnik približnih dimenzija 45x35 cm.

image

Rolice s borovnica

Vedran Peteh/Cropix

Za nadjev:

U loncu pomiješajte borovnice, šećer, škrobno brašno, teranino i sok limuna pa sve kuhajte na laganoj vatri dok se ne pretvori u gusti umak. Ostavite da se malo ohladi te ovim premažite razvaljano tijesto u tankom sloju. Sačuvajte malo nadjeva za premazivanje. Zarolajte sve u čvrstu roladu pa je narežite na rolice debljine oko 2 cm. Rolice složite u posudu za pečenje vodeći računa o razmaku jer će rolice još rasti, prekrijte ih krpom i ponovno ih ostavite da se podižu, oko pola sata. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva pa pecite podignute rolice 20 minuta. Pečene izvadite iz pećnice, ostavite ih da se malo ohlade.

Za premazivanje:

Pomiješajte krem sir, šećer, ekstrakt vanilije i malo sačuvanog nadjeva pa time premažite rolice i poslužite.

Peaches&cream - panna cotta

image

Peaches&cream – panna cotta

Vedran Peteh/Cropix

BROJ OSOBA: 4

VRIJEME PRIPEME: 30 minuta + hlađenje

SASTOJCI:

Za pana cottu:

600 ml slatkog vrhnja

75 g šećera

1 štapić vanilije

na vrh noža ribane tonke

6 listića želatine

za umak od breskve:

2 lijepe zrele breskve

2 žlice sirupa od agave ili meda

1 peperončino

POSTUPAK:

Za panna cottu:

Pomiješajte slatko vrhnje, šećer, tonku i ostrugane sjemenke vanilije u lončiću. Kuhajte do vrenja pa maknite s vatre. Dok se vrhnje grije potpite listiće želatine u 200 ml hladne vode te ih ostavite tako dok ne omekšaju. Ocijedite ih i dodajte kipućem mlijeku te miješajte da se želatina potpuno ne rastopi. Smjesu razdijelite u četiri male staklene ili klupe za puding. Prvo ih hladite na sobnoj temperaturi, a onda ih prebacite u hladnjak. Hladite ih dok se panna cotta potpuno ne stisne.

Za umak od breskve:

Breskve operite, ogulite, odstranite im košticu narežite ih na ploške. Stavite breskve u lončić debljeg dna, dodajte im dvije žlice agavinog sirupa, peperončino i malo vode. Sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se sav sok iz breskvi ne stisne i pretvori u gusti sirup.

Za posluživanje:

Na svaku panna cottu dodajte po žlicu ili dvije umaka od bresaka i poslužite.

Lisnati tartovi s nektarinama

image

Lisnati tartovi s nektarinama

Vedran Peteh /Cropix

BROJ OSOBA: 6

VRIJEME PRIPREME: 45 minuta

SASTOJCI:

4 nektarine

1 list razvaljanog lisnatog tijesta

40 g maslaca od lješnjaka

40 g sjeckanih lješnjaka

2 – 3 žlice meda

šećer u prahu za posipanje

POSTUPAK:

Nektarine operite i narežite na ploške. Lisnato tijesto narežite na 6 jednakih kvadrata i složite ih na lim za pečenje. Svaki premažite s malo maslaca od lješnjaka pa na njega složite ploške nektarina. Posipajte sve sjeckanim lješnjacima i prelijte s malo meda. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 20 minuta ili dok se lijepo ne zarumene. Pečene izvadite iz pećnice, ostavite da se ohlade, a zatim ih posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Jedva smo dočekali zasladiti nepca ovim desertima! Malo je reći da su nas kombinacije oduševile, posebice spoj maslaca od lješnjaka s ploškama nektarine, prava rapsodija u ustima. Slastice su se dopale čak i našem fotografu, unatoč tome što nije prevelik ljubitelj voća u desertima.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke ENNA Fruit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:22