Nema puno onih koji vole slatko i rado ga pripremaju, a ne smiju ga jesti iz zdravstvenih razloga. Naš Leo Jurešić jedan je od njih i naprosto se ne možemo načuditi koliko je samokontrole kod tog mladog, perspektivnoga mladog riječkoga kuhara amatera i zaljubljenika u slastice, kojeg će se mnogi sjetiti kao velikog favorita Masterchefa Hrvatska sezone 2022. Danas, dvije godine poslije, i nakon staža u kuhinji restorana Enigma slavnog Alberta Adrije, o kojem je ekskluzivno pisao za Dobru hranu, 24-godišnji Leo uporno radi na ostvarenju svog sna.
"Želja mi je u skorije vrijeme otvoriti nešto svoje. Imam jedan koncept kojeg trenutno razvijam", samozatajno nam govori. No, kroz njegove objave recepata na Instagramu da se naslutiti u kojem će smjeru ići.
Objavljuje tako Leo ondje svoje divne kreacije u oblike reelova - od Tart Caramela i Pavlove, preko Chocolate San Sebastian torte i fleura do, primjerice, pralina te slastica koje su izgledom vjerne replike limuna, kruške ili jabuke.
Ima tu naravno i jednostavnijih recepata. Onih, koje bez puno muke, uz njegove upute mogu napraviti i potpuni amateri. A dijeli Leo i recepte za neke klasike na kojima smo odrasli, ali nam ih nisu pravile mame, bake, tete ili susjede, već su nam ih kupovale.
"S obzirom na to da sam dijabetičar, mogu reći da u djetinjstvu nisam imao prilike baš puno jesti slatkiše. No, kad sam imao priliku, tada sam znao jesti poznate kokos kuglice. Međutim, ni jaffa mi nije nepoznata. Želio sam napraviti nešto jednostavno i onda sam u trgovini vidio ove kekse i odlučio ih sam napraviti", kaže nam Leo, koji je s nama podijeli svoj recept.
JAFFA PO RECEPTU LEA JUREŠIĆA
Za žele:
170 g soka naranče
130 g šećera
60 g vode
korica naranče
10 g želatine u prahu
Želatinu promiješajte sa 3 žlice hladne vode i ostavite sa strane. Sok, šećer, vodu i koricu zakuhajte te potom dodajte želatinu.
Procijedite i ostavite da se stisne u hladnjaku ili zamrzivaču.
Za biskvit:
1 jaje
40 g šećera
40 g brašna
½ žličice praška za pecivo
Jaje istucite sa šećerom te dodajte koricu, prašak za pecivo i brašno. Promiješajte.
Pecite na 170 ºC 10-12 min.
Za čokoladnu glazuru:
tamna čokolada
kokosovo ulje
Na biskvit stavite ohlađeni žele te sve skupa umočite u otopljenu čokoladu u koju ste dodali malo kokosovog ulja.
LEO SAVJETUJE! Žele daje određenu teksturu keksu, no mogao bi se, primjerice, biskivit natopiti i u narančinom soku kao alternativa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....