Naša draga čitateljica Ksenija poslala nam je cijeli niz ukusnih recepata, a pregledom vaših deserata pomislili smo kako bi vam se tart od jabuke i marcipana mogao jako svidjeti. Ako imate nekoliko jabuka i malo marcipana odmah se možete baciti na isprobavanje recepta. Nedostaju li vam neki sastojci prebacite pečenje za sutra i uživajte u tartu za vikend što i nije loša ideja.
Trebat će vam:
Za tijesto:
- 1 ½ šalica brašna
- 5 žlica hladnog maslaca (ili margarina)
- 6 žlica hladne vode
Za nadjev:
- 700 g jabuka
- 100 g marcipana
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žličice Amaretta
- 1 žlica soka od limuna
Za sirup:
- 2 žlice šećera
- 1 žlica Amaretta
Priprema:
U brašno dodajte hladan maslac narezan na kockice. Pomiješajte vilicom tako da dobijete mrvice. Postupno dodavajte vodu u kojoj ste otopili sol te promijesite tek toliko da se sastojci povežu. Oblikujte kuglu, omotajte folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
Tijesto razvaljajte ( ovisno o obliku kalupa), utisnite u kalup a 2-3 cm rubova ostavite da vise preko ruba. Marcipan malo omekšajte rukama, razvaljajte na veličinu kalupa pa stavite na tijesto.
Jabuke ogulite i narežite na kriške. Posipajte ih šećerom i vanilin šećerom te poprskajte sokom od limuna i Amarettom. Poslažite ih po marcipanu pa preklopite rubove tijesta. Pecite na 190 stupnjeva oko 45 minuta. Izvadite iz pećnice i premažite sirupom od 2 žlice šećera i 1 žlice Amaretta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....