Trebat će vam:
1 šalica suhe leće namočene 8 sati
1 glavica luka
1 veliki batat
2 mrkve
1,5 l povrtnog temeljca
2 žlice maslinova ulja
3 režnja češnjaka
250 g svježeg špinata
2 rajčice
½ žličice dimljene paprike
4 lista lovora
1 žličica soli
½ žličice crnog papra
1 žličica sušenog origana
2 žlice usitnjenog svježeg peršina
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Ubacite u lonac narezanu mrkvu i pirjajte dok blago ne porumeni. Dodajte usitnjeni luk i češnjak te ih pirjajte s mrkvom dok ne omekšaju. Ubacite nasjeckanu rajčicu i lovor te pirjajte dok rajčica ne omekša, a lovorov list ne zamiriše. Dodajte batat i listove špinata, zatim ubacite namočenu leću, kao i dimljenu papriku, sušeni origano i svježi peršin. Dodajte povrtni temeljac. Kuhajte varivo 30-40 minuta, dok batat ne omekša. Poslužite vruće.