Nešto drukčije

Užina za školarce ne mora se vrtjeti oko istih okusa: Ovih pet ‘snackova‘ obožavat će i najizbirljivija djeca

 Vedran Peteh/Cropix
Umjesto da se vaši mališani oslanjaju na ‘prazne kalorije‘ iz pekara, pripremite im užinu koju će s guštom pojesti

Sigurno ste mogli primijetiti da se u blizini škola često otvaraju pekare i lanci brze hrane pa djeca svih uzrasta jednostavno ne mogu odoljeti mirisima i okusima koji se iz njih šire. No, peciva i ostala slična hrana je slabe nutritivne vrijednosti te ne sadrže dovoljno proteina, zdravih ugljikohidrata i mikronutrijenata potrebnih za zdrav razvoj mališana.

Dok neka djeca jedu ono što je na školskom meniju, druga užinu nose od doma, što roditeljima svake školske godine predstavlja dodatan izazov, posebice ako je dijete izbirljivo. Kako bismo vam olakšali osmišljavanje obroka za vašu djecu, obratili smo se food stilistici i gastro novinarki Slavici Šagolj koja "u rukavu" uvijek ima dobre gastro ideje. Ovoga puta je osmislila pet recepata za brze, a zdrave dječje snackove koji su, osim za školski obrok, odlični i za ponijeti na izlet ili neku izvannastavnu aktivnost.

MUFFINI S PUREĆOM ŠUNKOM

Činjenica je da mališani vole muffine, bilo slatke ili slane jer osim što su ukusni, vizualno su privlačni i zabavni za jesti, posebice ako su u paprinatim čašicama živih boja i uzoraka. Odličan su izbor za rođendanske proslave, ali i kao školski snack, napominje Slavica. U svojoj varijanti muffina, Slavica je stavila papriku koja se odlično spaja s Lino Njupalice purećom šunkom, ali umjesto nje možete dodati špinat ili poriluk, ako ga vaša djeca vole.

Trebat će vam:
180 g Podravka Lino Njupalice pureće šunke
2 crvene paprike
150 g naribanog sira
3 jaja
200 ml vrhnja za kuhanje
100 g sirnog namaza
100 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
sol

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Vedran Peteh/Cropix

Priprema:

Šunku i papriku narežite na kockice, a sir naribajte. U kalup za muffine stavite papirnate čašice po izboru. U veću zdjelu dodajte jaja, vrhnje za kuhanje, sirni namaz i lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte narezanu šunku, papriku i sir sve lagano sjedinite. Na kraju umiješajte glatko brašno i prašak za pecivo. Smjesu uz pomoć žlice stavite u papirnate čašice za muffine. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 30 minuta.

Savjet Slavice Šagolj: Ovako pripremljeni muffini nešto su mekše konzistencije, ako želite gušće i tvrđe zalogaje dodajte još malo brašna.

ROLICE OD LISNATOG TIJESTA S PILEĆOM ŠUNKOM

Još jedan zabavan zalogaj za vaše klince su punjene rolice s Lino Njupalice pilećom šunkom. Lino Njupalice pureća i pileća šunka bogate su proteinima, s niskim udjelom masti, soli i bez pojačivača okusa. Praktično pakiranje od 60 grama čini ih odličnim za ponijeti na treninge, izlete, odmore i uvijek imati u zalihi kod kuće.

Najbolja stvar kod rolica je, kaže Slavica, što je odlično i u toploj i u hladnoj varijanti pa ih djeca mogu nositi i na izlete. No, kod pripreme valja paziti na jedan detalj:

- Poželjno je ne stavljati puno umaka od rajčice da se prilikom pečenja ne izlijeva i zapeče - ističe Slavica.

Uz rolice možete servirati sezonsku salatu koju vaš mališan voli.

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Vedran Peteh/Cropix

Trebat će vam:

180 g Podravka Lino Njupalice pileće šunke
1 pakiranje lisnatog tijesta
100 ml Podravka passate
100 g sira u listićima po izboru
1 jaje za premazivanje
1 žlica sezama za posipanje

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Vedran Peteh/Cropix

Priprema:

Lisnato tijesto oblikujte u formu pravokutnika. Premažite ga u tankom sloju passatom. Zatim posložite listiće šunke te na nju šnite sira. Lagano zarolajte lisnato sa sastojcima u roladu. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.

Oštrim nožem režite tijesto na rolice debljine 1 cm. Složite ih na pripremljen pleh. Prije pečenja svaki komad premažite razmućenim jajetom i pospite sezamom. Roladu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 minuta do željene hrskavosti.

Savjet Slavice Šagolj: Ako rolice ne želite premazivati razmućenim jajetom, u obzir dolazi i mlijeko.

TORTILJA S PAŠTETOM OD TUNE

U vrtićima i školama je šnita kruha s paštetom već desetljećima sinonim za doručak. Djeca vole ovaj jednostavan obrok, no zašto se ne bismo malo odmaknuli od standarda i ponudili mališanima nešto novo? Slavica predlaže Lino Njupalice paštetu od tune koja se odlično slaže s tortiljom i dodacima. Uz šalicu čaja ili svježe cijeđeni sok, kaže Slavica, bit će još ukusnije.

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Vedran Peteh/Cropix

Trebat će vam:

150 g Podravka Lino Njupalice tuna paštete s mliječnim namazom
150 g Podravka kiselih krastavaca
1 tikvica
zelena salata
1 paket tortilja

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Vedran Peteh/Cropix

Priprema:

Na tavi kratko sa svake strane zagrijte tortilju. Tikvicu narežite na tanke šnite nožem za povrće te na grillu kratko ispecite sa svake strane. Salatu operite pod mlazom hladne vode. Kisele krastavce narežite na tanke listiće po dužini. Tortilju obilno namažite paštetom od tunjevine. Zatim složite sloj kiselih krastavaca, sloj tikvica i na kraju salata. Tortilju preklopite i prerežite na pola.

Savjet Slavice Šagolj: Tikvicu pecite na gril tavi bez masnoće inače će kliziti iz tortilje.

KROASAN S PILEĆOM PAŠTETOM

Kako jednostavan obrok poput sendviča napraviti privlačnijim? Običan kruh zamijenite kroasanom i obogatite ga Lino Njupalice pilećom paštetom i šarenim povrćem. Slavica predlaže zelenu salatu i rajčicu, ali ako vaš školarac ne voli nešto od toga, u sendvič stavite papriku ili svježi krastavac.

Paštete Lino Njupalice idealna su kombinacija svih benefita proteina i mliječnih proizvoda, a najmlađi mogu birati između pileće s mliječnim namazom i paštete od tune, također s mliječnim namazom. Divno su mazive, kremaste i ukusne, a napravljena su od najboljih komada mesa tune i piletine bez aroma, konzervansa, palminog ulja te pojačivača okusa.

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Vedran Peteh/Cropix

Trebat će vam:

4 kroasana
200 g Lino Njupalice pileće paštete
zelena salata
3 do 4 rajčice

Priprema:

Kroasan prerežite na pola. Svaku polovicu obično namažite pilećom paštetom. Salatu operite ispod mlaza hladne vode. Osušite tapkanjem kuhinjskim papirom i stavite na paštetu. Rajčice također dobro operite ispod mlaza hladne vode te narežite na tanke ploške i posložite po salati. Sendvič možete servirati odmah ili kasnije, spremljenog u hladnjak.

Savjet Slavice Šagolj: Čaša limunade ili soka od naranče fino će se sljubiti sa ovim sendvičem.

SALATA S TJESTENINOM, PUREĆOM I PILEĆOM SALAMOM

Školarcima u višim razredima sigurno će se svidjeti salata od tjestenine s raznim dodacima. Dovoljno proteina osigurat će im Lino Njupalice pileća i pureća šunka.

- Višak salate pospremite u prikladnu posudu i stavite u hladnjak jer je možete jesti i drugi dan - napominje Slavica.

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Vedran Peteh/Cropix

Trebat će vam:

250 g tjestenine fusilli
100 g Podravka Lino Njupalice pileće šunke
100 g Podravka Lino Njupalice pureće šunke
150 g mini mozzarelle
2 manja svježa krastavca
50 g kukuruza šećerca

Za dresing:

50 ml ulja
50 ml jabučnog octa
sol
1 žličica senfa
1 žličica sitno nasjeckanog vlasca

Priprema:

Tijesto skuhajte prema uputama na pakiranju te ga stavite u veću zdjelu. Pileću šunku narežite na trakice dok pureću na polovice i ostavite cijele komade. Mozzarellu prerežite na polovice. Krastavac ogulite i narežite na sitne komadiće. Dodajte kukuruz te sve lagano promiješajte.

U manjoj zdjelici pomiješajte ulje, ocat, malo soli i senf. Umak prelijte preko svih sastojaka. Još jedanput promiješajte i dodajte svježi vlasac. Servirajte salatu uz omiljeni aromatični sir.

Savjet Slavice Šagolj: Ljubitelji jaja mogu uz ovu salatu poslužiti jedno ispečeno na oko.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 08:22