ŠTO KUHATI?

Umjesto s blitvom, ribu ovog puta poslužite uz kremasti špinat i poriluk, evo kako

 Lauripatterson/Getty Images
Pripremite jednostavan, a okusom bogat prilog od špinata i poriluka pa ga poslužite uz ribu i pospite pinjolima

Trebat će vam:

1 kg fileta romba bez kože

2 žlice maslinova ulja

3 žlice pročišćenog maslaca

brašno

sol i papar

2 žlice maslaca

450 g svježeg špinata

2 srednja poriluka

2 velika režnja češnjaka

120 ml suhog bijelog vina

120 ml vrhnja

pola žličice krupne soli

mljeveni papar

4 žlice svježe ribanog parmezana

šaka pinjola

Priprema:

Narežite romba na komade iste veličine. Začinite ga s obje strane solju i svježim mljevenim crnim paprom, a zatim ga lagano pospite brašnom. Zagrijte maslac i ulje na srednje jakoj vatri. Kada je tava vruća, stavite ribu u tavu i pržite sa svake strane oko 3 do 4 minute, ili dok ne porumene. Stavite filete na lim za pečenje i stavite u pećnicu na 160 °C dok unutarnja temperatura ne dosegne 60 °C. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte pola maslaca. Dodajte špinat u dva dijela i kuhajte, miješajući, dok ne uvene. Uvenuli špinat prebacite u cjedilo, da otpusti višak tekućine. Odbacite svu preostalu tekućinu u tavi. Smanjite vatru na srednje jaku. Dodajte preostali maslac i poriluk. Pecite dok ne omekša, ali ne porumeni, otprilike 4 minute. Dodajte češnjak i nastavite peći, miješajući, još minutu. Pojačajte vatru na srednje jaku, dodajte vino i kuhajte dok vino gotovo ne ispari ili se reducira. Dodajte vrhnje i pirjajte dok se malo ne zgusne, uz redovito miješanje. Dodajte malo soli i papra. Umiješajte parmezan i lagano umiješajte špinat, držite na toplom dok romb ne bude spreman za posluživanje. U manjoj suhoj tavi tostirajte kratko pinjole. Podijelite mješavinu poriluka i špinata na tanjure za posluživanje i na vrh stavite komade romba pa posipajte pinjolima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 13:16