DRUGAČIJI RUČAK

Umjesto puno malih, napravite jedan veliki njok i napunite ga škopcem, govedinom ili divljači

 Ustupljena fotografija
Pri nedavnom posjetu festivalu Korčulanske pjatance iz konobe Mate dobili smo recept za ovaj veliki, slastan njok

Trebat će vam:

500 g buta od škopca ili drugog jakog tamnog mesa (govedina, divljač,…)

500 g luka

500 g mrkve

300 g celera

200 ml temeljca

500 ml crnog vina

2-3 lista lovora

2 grančice majčine dušice

100 ml maslinovog ulja

sol, papar

Za njok:

2000 g krumpira
1 velika žlica svinjske masti (ili maslac)
2 jaja
300 g oštrog brašna odnosno po potrebi povećati
sol

Priprema:

U prikladnoj posudi (koja može ići u pećnicu) zagrijati ulje, te popržiti but od škopca sa svih strana, izvaditi sa strane. Očistiti i narezati povrće. Sve lagano posoliti i popapriti, vratiti meso u lonac. Dodati začine, podliti temeljcom i crnim vinom da sve pokrije. Poklopiti lonac te peći tri sata na 150 stupnjeva. Ohladiti, meso razmrviti. Skuhati krumpir pod korom te propasirati, dodati mast ili maslac, te jaja. Umijesiti malo čvršće tijesto za njoke, da se može razvaljati (količinu brašna prema potrebi regulirati). Na papiru za pečenje razvaljati roladu, u sredinu položiti meso s malo umaka, zarolati. Paziti da širina njoka ne bude šira od lonca u kojem će se kuhati. Kuhati njok oko 30 min dok ne ispliva na površinu. Ostatak umaka izblendati i reducirati 15-ak minuta. Poslužiti umak i narezani njok debljine oko 2-3 cm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 12:04