Trebat će vam:
500 g buta od škopca ili drugog jakog tamnog mesa (govedina, divljač,…)
500 g luka
500 g mrkve
300 g celera
200 ml temeljca
500 ml crnog vina
2-3 lista lovora
2 grančice majčine dušice
100 ml maslinovog ulja
sol, papar
Za njok:
2000 g krumpira
1 velika žlica svinjske masti (ili maslac)
2 jaja
300 g oštrog brašna odnosno po potrebi povećati
sol
Priprema:
U prikladnoj posudi (koja može ići u pećnicu) zagrijati ulje, te popržiti but od škopca sa svih strana, izvaditi sa strane. Očistiti i narezati povrće. Sve lagano posoliti i popapriti, vratiti meso u lonac. Dodati začine, podliti temeljcom i crnim vinom da sve pokrije. Poklopiti lonac te peći tri sata na 150 stupnjeva. Ohladiti, meso razmrviti. Skuhati krumpir pod korom te propasirati, dodati mast ili maslac, te jaja. Umijesiti malo čvršće tijesto za njoke, da se može razvaljati (količinu brašna prema potrebi regulirati). Na papiru za pečenje razvaljati roladu, u sredinu položiti meso s malo umaka, zarolati. Paziti da širina njoka ne bude šira od lonca u kojem će se kuhati. Kuhati njok oko 30 min dok ne ispliva na površinu. Ostatak umaka izblendati i reducirati 15-ak minuta. Poslužiti umak i narezani njok debljine oko 2-3 cm.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....