Za 4 osobe trebat će vam:
1 glava mladog kupusa
250 g maslaca
1 glava češnjaka
1 šop timijana
2 grančice ružmarina
100 g prezla
sol i papar
5 g crnog čaja
5 g origana
300 g domaće slanine ili pancete
100 g suhih jabuka
200 ml temeljca od piletine
300 ml sirutke
100 ml bijelog vina
Priprema:
Kupus narežite na četiri komada, tako da ostane cijeli. Pecite ga na tavi s obje strane, da lijepo poprimi tamnozlatnu boju. Stavite sva četiri komada na lim za pečenje, posolite, popaprite, stavite komad maslaca na svaki komad, zatim češnjak, timijan, ružmarin, origano i crni čaj. Zatvorite ih alu-folijom i pecite u pećnici na 175°C 40 minuta. Ugasite pećnicu i ostavite još 20 minuta. Za to vrijeme usitnite slaninu i ispržite ju na tavi, da bude hrskava. Na istoj masnoći polako ispržite i prezle, dok ne dobiju tamnozlatnu boju, a malo ih i posolite. U posudi za umak reducirajte bijelo vino skoro do sirupa, dodajte temeljac pa reducirajte za 50 posto, dodajte sirutku i reducirajte još 10 minuta. Stavite malo hladnog maslaca i blendajte štapnim mikserom tako da dobijete "svileno" kremasti umak. Na kraju dodajte na kocke narezane jabuke i polako ih malo prokuhajte u umaku. Na tanjur stavite kupus, na kupus malo slanine i prezle, na kraju može čak i malo vlasca, oko kupusa umak od sirutke s jabukama i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....