Jeftinija svinjetina

Umjesto da ih samo bacite na tavu, tanke trake potrbušine oblikujte u hrskave ražnjiće

Uvijek ste u potrazi za novom idejom kako pripremiti omiljeni komad svinjetine? Ne tražite dalje!

Kada vam dosadi klasično carsko meso, a i nemate baš mogućnosti složiti pravi roštilj, izvadite oštar nož, štapiće za ražnjiće i grill-tavu i spremite ove ražnjiće od svinjske potrbušine. Važno je samo da meso izrežete na tanke trake ujednačene debljine, kako bi se ražnjići ravnomjerno ispekli, kao i da ih pažljivo nabodete na ražnjiće kako se ne bi odmotavali tijekom pečenja. S obzirom na to kako su oblikovani, ovi će mesni štapići biti brzo gotovi, pečeni u vlastitoj masnoći bit će osobito slasni, a možete ih začiniti po vlastitom ukusu te se poigrati s raznim umacima.

image
Dar1930/Getty Images

Ražnjići od potrbušine

12 drvenih ražnjića
800 g tanko narezane svinjske potrbušine
2 žlice maslinova ulja
2 žlice suhe majčine dušice
1 žličica soli
1 žličica granula češnjaka
1 žličica granula luka
1 žličica paprike u prahu
1 žličica smeđeg šećera
1 žličica crnog papra
½ žličice kajenskog papra

image
Dar1930/Getty Images

Priprema:

Drvene ražnjiće namočite u vodu da ne bi izgorjeli na roštilju.

Oštrim nožem skinite kožu sa svinjske potrbušine, a meso narežite na trake širine oko 2 cm, a debljine 0,5 cm.

Stavite sve začine u zdjelu i miješajte žlicom dok se potpuno ne sjedine.

Pomoću kista pažljivo namažite malo maslinova ulja na trake svinjske potrbušine.

Dodajte meso u začine i okrećite ga dok ga potpuno ne prekriju.

Meso zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 12 sati. Meso izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije pečenja.

Ražnjić zabodite u donji dio trakice pa meso omotajte oko ražnjića. Stavite ražnjiće na prethodno zagrijani roštilj i pecite dok meso ne postane hrskavo, ali ne prepečeno. Ražnjiće stalno okrećite kako bi se ravnomjerno ispekli. Poslužite uz kruh i omiljenu salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 04:12