IMAMO RECEPT

U samo jednoj šetnji šumom možete besplatno nabaviti pola sastojaka za ovu zelenu tjesteninu, evo kako

U novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 1. listopada, pripremili smo vam pregršt recepata, a nekoliko njih donosi nam i mlada, ali iskusna botaničarka, herbalistica i agronomka iz jaskanskog kraja

Gabrijela Vrbetić iskusna je botaničarka, herbalistica i agronomka koja na svojoj Plešivici samostalno i uz veliku pomoć kiparice Marine Stoponje organizira radionice, i to ne bilo kakve. Njih dvije, naime, stoje iza Art as life coach & foraging, sasvim posebnog projekta u sklopu kojeg polaznike najprije vode u šumu, gdje ih Gabrijela upoznaje s jestivim i ljekovitim svojstvima aktualnog divljeg bilja, a zatim odlaze u Marinin atelje gdje zajednički uživaju u hrani od svega što su ubrali, a koristeći boje, glinu i keramiku, izrađuju i korisne ili ukrasne predmete.

image

Gabrijela Vrbetić i Marina Stoponja

Berislava Picek/Cropix

Kada smo ovog ljeta odlučili da tema jesenskog broja Dobre hrane jednostavno mora biti šuma na tanjuru, nismo mogli, a da ne ugostimo i ove dame, koje su samo za novi broj magazina Dobra hrana pripremile nekoliko jela s blagom iz plešivičke šume i priredile nam pravu šumsku gozbu.

image
Berislava Picek/Cropix

U nastavku vam stoga donosimo Gabrijelin recept za tjesteninu od samoniklog bilja, a pored njega, u novom broju magazina pronađite i recepte za krem juhu od koprive, trputca i sedmolista, kruh od koprive, lazanje sa šumskim gljivama, krekere od sjemenki koprive i baš dobar sladoled. Nadamo se da će vas to potaknuti da češće pođete u šumu i da sami krenete raditi jela od jestivog samoniklog bilja.

image
Berislava Picek/Cropix

ZELENI REZANCI OD KOPRIVE I KOSTRIŠA

Trebat će vam:

200 g brašna (koristila sam naše domaće pšenično brašno)
2 jaja
soli na vrh noža
1 šaka koprive i kostriša

Priprema:

Napravite hrpicu brašna i pomiješajte je sa soli. Koprivu i kostriš blanširajte 5 minuta. Očistite koprivu i kostriš od stabljika i grubljih dijelova i stavite u posudu. Dodajte malo vode u kojoj se kuhalo bilje, malo maslaca i sa štapnim mikserom napravite pire. Kad dobijete kremu, umijesite je s brašnom i jajima te zamijesite dok tijesto ne postane kompaktno. Zamijesite tijesto da bude kompaktno. Podijelite ga na manje komade kako biste ga poslije lakše razvaljali. Ostavite ih zamotane u foliju da odmore na sobnoj temperaturi pola sata.

"Ja tijesto prvo razvaljam ručnim valjkom na debljinu da može ići na valjak za tjesteninu. Uvijek treba dobro pobrašniti tijesto da se ne lijepi", objasnila je Gabrijela.

Kad ga razvaljate na željenu debljinu, preklopite ga i opet dobro pobrašnite slojeve prije rezanja. Režite na širinu od 0,5 cm i lijepo ih umotajte u krug. Tjesteninu kuhajte u slanoj vodi 15 minuta, procijedite i poslužite s finim umakom od sira, povrća, s pestom i kaparima ili drugim dodacima po želji.

Više informacija o radionicama i samoniklom bilju možete pronaći na profilima na društvenim mrežama Gabrijele Vrbetić i Marine Stoponje.

image

Dobra hrana, jesen 2024

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

U prodaji je novi broj magazina Dobra hrana! Šuma na tanjuru otvorila je mnoštvo tema, zanimljivih sugovornika, maštovitih recepata i preporuka... Dino Galvagno, Petra Jelenić, Ana Roš, Ana Morgan, Ana Grgić Tomić i Željka Klemenčić samo su neka od imena koja su uz nas zaslužna za ovaj broj najrespektabilnijeg, najvećeg i najuzbudljivijeg gastronomskog kolekcionarskog izdanja na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 12:08