Za svečane prilike

U potrazi za jednostavnim desertom, ispecite kruške u soku od jabuke, medu i vaniliji

Priprema ove poslastice neće vam oduzeti puno vremena, ali će zato rezultat biti impresivan slijed blagdanskog ručka

U ovo doba godine kada nema toliko mnogo različitog svježeg voća, posebno je važno iskoristiti one plodove koje možemo naći. Među njima svakako prednjače i kruške, koje će mnogi rado poširati i vinu. U ovaj recept, ako imate, možete dodati i malo bijelog slatkog vina, ali nećete požaliti ni ako ih okupate samo sokom od jabuke!

Pečene kruške s medom, vanilijom i sokom od jabuke

4 zrele čvrste kruške
1 žlica otopljenog maslaca
2 žlice meda
¼ žličice ekstrakta vanilije ili sjemenki iz ¼ mahune vanilije
125 ml soka od jabuke

image
Asab974/Getty Images/istockphoto

Zagrijte pećnicu na 170°C. Prepolovite kruške i izdubite im sredinu. Odrežite mali dio svake kruške tako da sjedne ravno u posudu za pečenje, tako da je prerezana strana okrenuta prema gore. U maloj posudi pomiješajte otopljeni maslac, med i vaniliju. Ako je potrebno, med možete zagrijati nekoliko sekundi u mikrovalnoj pećnici kako biste ga lakše promiješali. Žlicom premažite kruške smjesom od meda. Na dno posude za pečenje ulijte sok od jabuke i po potrebi dodajte još vode - važno je da je na dnu tanak sloj soka. Pokrijte posudu folijom i pecite 20 minuta. Uklonite foliju i pažljivo žlicom prelijte malo soka s dna posude na kruške. Nastavite peći bez folije dok kruške ne omekšaju, još oko 10 minuta. Poslužite toplo uz jogurt, granolu ili sladoled od vanilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 06:41