U ovo doba godine kada nema toliko mnogo različitog svježeg voća, posebno je važno iskoristiti one plodove koje možemo naći. Među njima svakako prednjače i kruške, koje će mnogi rado poširati i vinu. U ovaj recept, ako imate, možete dodati i malo bijelog slatkog vina, ali nećete požaliti ni ako ih okupate samo sokom od jabuke!
Pečene kruške s medom, vanilijom i sokom od jabuke
4 zrele čvrste kruške
1 žlica otopljenog maslaca
2 žlice meda
¼ žličice ekstrakta vanilije ili sjemenki iz ¼ mahune vanilije
125 ml soka od jabuke
Zagrijte pećnicu na 170°C. Prepolovite kruške i izdubite im sredinu. Odrežite mali dio svake kruške tako da sjedne ravno u posudu za pečenje, tako da je prerezana strana okrenuta prema gore. U maloj posudi pomiješajte otopljeni maslac, med i vaniliju. Ako je potrebno, med možete zagrijati nekoliko sekundi u mikrovalnoj pećnici kako biste ga lakše promiješali. Žlicom premažite kruške smjesom od meda. Na dno posude za pečenje ulijte sok od jabuke i po potrebi dodajte još vode - važno je da je na dnu tanak sloj soka. Pokrijte posudu folijom i pecite 20 minuta. Uklonite foliju i pažljivo žlicom prelijte malo soka s dna posude na kruške. Nastavite peći bez folije dok kruške ne omekšaju, još oko 10 minuta. Poslužite toplo uz jogurt, granolu ili sladoled od vanilije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....