ZA PRSTE POLIZAT

U legendarnoj gostionici na Korčuli pojeli smo stvarno dobar morski gulaš. Srećom, imamo recept!

Naš suradnik Zoran Šimunić Šime nabavio je recept za gulaš od hobotnice iz kultne konobe na Korčuli

U srcu starog grada Korčule nalazi se legendarna gostionica s tradicijom starom preko 80 godina - Planjak. Nedavno je ponovno otvorena i gosti, što domaći, što turisti, s veseljem ovdje svraćaju na ručak. Prostor je osvježen, ali i dalje je tu stara terasa pokrivena lozom, ali i neizostavni roštilj i stup ispred šanka koji priča stotinu priča.

image
Tom Dubravec/Cropix/
image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Kako su nam u ovoj gostionici rekli svojevremeno, po ponovnom otvorenju nisu htjeli izmišljati "toplu vodu", već su otvorili vrata i počeli kuhati marendine, a navečer nude i ribu s gradela. Cilj im je da Korčulani budu zadovolji jer, kako su rekli, u pitanju u ozbiljno zeznuti ljudi.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Samo neki od klasika koje služe tako su tingul od kokoše, sočivo na žlicu, morski pas na poparu, ali i predobar gulaš od hobotnice s domaćim njokima kojem se, nakon što su nam otkrili recept, rado vraćamo i sami. U nastavku vam ostavljamo recept pa, ako vam je do tanjura stvarno dobrog, toplog jela na žlicu, požurite na tržnicu ili u supermarket po hobotnicu i bacite se na kuhanje. A dok se gulaš krčka, cijelu priču o legendarnoj konobi možete pročitati ovdje.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Trebat će vam:

1 kg krumpira
100 g maslaca
1 jaje
550 g glatkog brašna
na vrh noža naribanog muškatnog oraščića

Za gulaš:

2 kg svježe očišćene hobotnice
2 kapule
3-4 režnja češnjaka
100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
svežanj peršina
200 ml bijelog vina
150 g pelata
sol, papar

Priprema:

Prvo skuhajte hobotnicu s jednim do dva lista lovora, par režnjeva češnjaka te prstohvatom papra u zrnu. Kuhanu hobotnicu procijedite, sačuvajte dio tekućine. Narežite hobotnicu na manje komade. Ostavite sa strane pa izrežite kapulu i češnjak na sitno. Propirjajte luk, češnjak i dodajte hobotnicu. Dodajte pelate pa kada oni zakuhaju, dolijte vino. Sve pirjajte oko 45 minuta dok se sve ne prožme - po potrebi podlijevajte temeljcem od hobotnice. Uskladite okuse. Dok se sve kuha, napravite njoke. Za njoke stavite krumpir kuhati u kori u jako zasoljenu vodu. Vilicom provjerite jesu li kuhani. Ako vilica prolazi lagano u krumpir, žurno, dok su krumpiri vrući, ogulite ih kroz pašabrodo odnosno pasirku. Dodajte maslac i vrtite kuhačom dok se ne otopi. Stavite na pobrašnjenu podlogu - napravite zdenac u koji ćete staviti jaje, postupno formirajte smjesu uz dodavanje brašna “koliko treba”. Treba dodati muškata, soli i papra. Oblikujte njoke u veličine po želji. Kuhajte dok njoki ne isplivaju na površinu, nakon 2-3 minute. Sve povežite s gulašem od hobotnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2024 17:35