Jako aromatična

U biskvit umjesto u šalicu: Zbog samo jednog malog dodatka obožavat ćete ovu prhku pitu

U novom broju magazina Dobra hrana Slavica Šagolj potrudila se osmisliti nekoliko baš dobrih deserata uz dodatak kave

Uz pravu kombinaciju okusa i začina, kava može postati glavna zvijezda svakog kolača. Njezina svestranost omogućava igru sastojcima i začinima, što rezultira desertima koji bude sva osjetila i donose nezaboravno iskustvo svakome tko ih kuša. Pravi je primjer editorijal naše suradnice Slavice Šagolj u kojem ima prhkih keksa i slastica bogatih kremom, pa vam u nastavku i otkrivamo jedan, koji će se sjajno uklopiti u meni nedjeljnog ručka, ali i uz šalicu čaja, kave ili kakaa dok uživate u jutarnjem ritualu.

image
Berislava Picek/Cropix

PRHKA PITA S DODATKOM KAVE

Za mrvičasti posip:
85 g maslaca, otopljenog
50 g kristal šećera
50 g svijetlosmeđeg šećera
125 g brašna
4 žličice espresso instant-praha
1 žličica mljevenog cimeta
prstohvat morske soli

Za biskvit:
60 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
1 veliko jaje
2 žličice ekstrakta vanilije
130 g punomasnog kiselog vrhnja sobne temperature
½ žličice sode bikarbone
125 g brašna
prašak za pecivo
prstohvat morske soli

Za glazuru:
120 g nerafiniranog šećera (ili šećer u prahu)
3 žlice svježe kuhanog espressa
prstohvat morske soli

image

Zagreb 160924.
Slavica Sagolj pripremila je slastice od kave; tortu, kekse, napitak.
Foto: Berislava Picek/CROPIX

Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 °C.

Četvrtasti kalup premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.

Krenite s pripremom mrvičastog posipa. Maslac otopite. Maknite s vatre te mu dodajte šećer, brašno, espresso prah, cimet i sol. Promiješajte. Tijesto će biti mrvičasto, stavite ga sa strane.

U zdjelu za miješanje stavite maslac, dodajte šećer i miksajte dok ne postane pjenasto, oko 3 minute. Dodajte jaje i miješajte dok se ne sjedini. Umiješajte ekstrakt vanilije. Sodu bikarbonu pomiješajte s kiselim vrhnjem. Prašak za pecivo i sol umiješajte u brašno. U smjesu maslaca, šećera i jaja dodajte vrhnje sa sodom bikarbonom te promiješajte. I na kraju dodajte brašno s praškom za pecivo i solju. Tijesto izlijte u posudu za pečenje. Poravnajte silikonskom špatulom. Crumble posipajte ravnomjerno po cijelom biskvitu. Pecite 30 do 35 minuta. Pečeni kolač izvadite iz kalupa i pustite da se potpuno ohladi prije stavljanja glazure.

Za glazuru pomiješajte šećer u prahu i svježe kuhani espresso. Glazura bi trebala biti gusta i glatka. Ako je pregusta dodajte još kave ili, ako je rijetka, još šećera u prahu.

Pjenjačom ili vilicom nakapajte glazuru po vrhu ohlađenog kolača. Ostavite glazuru da se stegne oko pola sata prije posluživanja.

image

Dobra hrana, ZIMA 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ne propustite! Ovaj recept je dio velikog editorijala Slavice Šagolj o desertima s kavom iz novog broja magazina Dobra hrana, koji je već u prodaji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. siječanj 2025 15:41