ZA PRSTE POLIZATI

Turske pite s mljevenim mesom i jajem uvijek su dobra ideja, zamijesite tijesto i raspametite ekipu za stolom

 Angelika Heine/Getty Images/istockphoto
Priprema ovog jela oduzet će vam nešto više vremena, ali sav trud na kraju će se itekako isplatiti

Trebat će vam:

300-350 ml mlake vode

7 g instant kvasca

500 g oštrog brašna

1 žličica soli

1 žličica šećera

2 žlice maslinova ulja

2 srednje rajčice

1 žlica ulja

šaka peršina

pola luka

1 crvena paprika

2 žlice pirea od rajčice

3 režnja češnjaka

pola žličice sjemenki kumina

sok 1 limuna

1 žlica mljevene crvene paprike

sol i papar

400 g mljevene janjetine

200 g cheddara

4 jaja prema želji

1 umućeno jaje
Priprema:

Pomiješajte brašno s kvascem i šećerom. Dodajte sol. Pospite šećerom. Prelijte uljem. Polako dodajte vodu jer vam možda neće trebati cijela količina. Mijesite ručno ili u mikseru 7-10 minuta. Dio tijesta razvucite, i ako se rasteže bez lomljenja i lagano se vidi kroz njega, tijesto je spremno. Oblikujte tijesto u loptu pa ostavite da odstoji na toplom mjestu u nauljenoj zdjeli 1 do 1,5 sat. Zdjelu prekrijte lagano nauljenom prozirnom folijom. Udvostručit će volumen. Izbušite tijesto i stavite ga na pobrašnjenu površinu. Tijesto oblikujte u cilindar i podijelite na četiri dijela od 90 grama. Lagano pokrijte krpom na obloženom plehu i ostavite da se diže 20 minuta. Kad se tijesto diglo, stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i svaku lopticu razvaljajte u ovalni oblik. U blender dodajte žlicu ulja, rajčice, peršin, češnjak, luk, papriku, pire od rajčice, kumin, limunov sok, mljevenu papriku, sol i papar te miješajte dok ne postane pire. Dodajte meso pa ponovno usitnjavajte dok ne dobijete nadjev grube teksture. Dodajte nadjev na sredinu tijesta svakog komada tijesta, ostavljajući 2 cm prostora oko rubova. Presavijte strane i spojite krajeve svakog komada. Pospite naribanim sirom i prema želji, premažite umućenim jajetom. Pecite 18 minuta na 220 °C. Pri kraju pečenja dodajte jaje na svaku pitu i zapecite. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2024 05:45